Igor Šoltes je nekdanji predsednik Računskega sodišča. Foto: BoBo
Igor Šoltes je nekdanji predsednik Računskega sodišča. Foto: BoBo
Gregor Virant
Po Virantovih besedah pri predsednici vlade potekajo tudi pogovori z mogočimi kandidati za ministra za gospodarstvo. Foto: BoBo

Strinjala sva se, da mogoče ni najbolj primerno, da bi bil minister tudi zdravnik. Marsikdo v zdravstvu misli enako. S tem jaz takoj izpadem.

Erik Brecelj se je o novem ministru za zdravje pogovarjal s premierko Alenko Bratušek
Igor Lukšič
Igor Lukšič kandidaturi Igorja Šoltesa ni naklonjen. Foto: BoBo
Šoltes razdelil koalicijo

kandidata za ministra za zdravje.

Gregor Virant, predsednik Državljanske liste, je pred sejo vlade napovedal, da bo premierko Alenko Bratušek podprl, če bo za novega ministra za zdravje predlagala Igorja Šoltesa, nekdanjega predsednika Računskega sodišča in predsednika društva Verjamem.

Šoltesovo društvo Verjamem naj bi po napovedih že spomladi preraslo v stranko, hkrati pa se Šoltes večkrat omenja kot adut politične levice. Če bi torej Šoltes postal minister, bi imela vlada v svojih vrstah vodjo stranke, ki ni bila izvoljena v državni zbor. A ta zorni kot, kot je dejal sam, Viranta "ta trenutek bistveno manj zanima kot pa kakovost ministrstva za zdravstvo".

Virant je še dodal, da verjame, da je Šoltes samostojna osebnost, in tako odgovoril na vprašanje, ali ima Šoltes dovolj "hrbtenice", da bi se spopadel z lobiji v zdravstvu. Prav tako ne ve, da bi bil Šoltes kakor koli povezan z omenjenimi lobiji, da pa je strokovnjak za javno naročanje, ki je med najšibkejšimi točkami zdravstva v državi.

Zdravniki imajo kandidate, ki pa "nimajo poguma"
Da je Šoltes kompetenten za področje javnih razpisov, meni tudi predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina. Po njegovem mnenju mora biti minister za zdravje človek, ki je politično izkušen in ima dovolj avtoritete. To pa so vrline, ki jih Šoltes po njegovem mnenju ima.

Možina je še dodal, da zdravniške organizacije ne nasprotujejo temu, da minister za zdravje ni iz zdravniške stroke, je pa dobro, da ima predstavo o zdravstvu. Dodal je, da se je z Bratuškovo pogovarjal o stanju v zdravstvu in o mogočih rešitvah.

Svojega kandidata za ministra so iskale tudi zdravniške organizacije in čeprav, kot je dejal Možina, "nekaj kolegov je, ki imajo reference", pa za kandidaturo "nimajo poguma".

Brecelj ne pričakuje reforme, pričakuje pa ureditev javnih naročil
Šoltes je ustrezen kandidat tudi za znanega kirurga, ki je med prvimi opozarjal na nepravilnosti v zdravstvu, Erika Breclja. Ta sicer ne pričakuje, da bi v letu in pol izpeljal zdravstveno reformo, ampak da bo uredil področje javnih naročil, standardizacijo materialov in postopkov vodenja javnih zdravstvenih zavodov.

Brecelj je potrdil, da je Bratuškova položaj ministra ponudila tudi njemu, "a to je bilo bolj iz vljudnosti". S premierko sta se strinjala, da, nasprotno od mnenja zdravniške zbornice, ni najbolje, da je minister za zdravje tudi zdravnik. "In s tem jaz takoj izpadem," je dejal Brecelj. Pozna tudi imena nekaterih drugih kandidatov, ki pa jih ni želel razkriti. Dejal je le, da so med njimi dobri kandidati.

Lukšič: Neokusen, nelogičen in s politično higieno neskladen predlog
Med največjimi nasprotniki morebitne kandidature Igorja Šoltesa je Igor Lukšič (SD), ki je že v sredo predlog označil za "neokusen", in dodal, da se koalicija ni dogovorila za širjenje na neparlamentarne stranke ali "najavljene nove stranke". To je "popolnoma nelogično in skregano s kakršno koli politično higieno," pa je dejal po seji vlade. Prepričan je, da bi si vlada s tem odvzela kredibilnost, in dodal, da je neprimerno, da bi skušala na tak način utišati kritike.

Lukšič je še dejal, da Šoltes že dlje časa ustanavlja stranko in da ima pri tem zelo malo podpore. Tako bi bilo "malo vprašljivo", da bi mu to podporo dala prav vlada. "Si predstavljate, da postavite ministra, ki se bo ukvarjal samo s tem, kako promovirati sebe in ljudi okrog sebe, zato da bo ustanavljal novo stranko," je še vprašal predsednik SD-ja.

Pomembna tudi strokovna ekipa, ne le minister
Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han pa je pojasnil, da se bodo v poslanski skupini o Šoltesu pogovarjali predvidoma prihodnji teden. Poslanci sicer za zdaj na mizi še nimajo uradnega predloga, Han pa upa, da Šoltes vendarle ni edini možen kandidat.

V tem trenutku je po njegovih besedah težko reči, ali bi bil Šoltes pravi kandidat za ministra za zdravje, a ne more reči niti, da Šoltes te naloge ne bi znal opraviti. "Imamo ministre, ki sploh niso delali na področju, ki ga denimo zdaj vodijo," je povedal. Obenem je dodal, da je zelo dobro, če se pri kandidatih poenotijo vse koalicijske stranke.

Poslanka SD-ja Andreja Črnak Meglič pa meni, da bi bil Šoltes "pravi minister, ki bi se znal spopasti s korupcijo v zdravstvu", a pomembno je tudi, kakšno strokovno ekipo bi pripeljal s seboj.

Erjavec: Znal bi presekati s korupcijo
Da bi Šoltes znal "presekati s korupcijo v zdravstvu", meni tudi predsednik DeSUS-a Karl Erjavec, ki je še poudaril, da Šoltes ni kandidat stranke.

Kot je znano, se je Šoltes v sredo sešel s predsednico vlade in se z njo pogovarjal o mogoči kandidaturi za ministra.

Išče se tudi gospodarski minister
Koalicija novega ministra za zdravje išče zaradi odstopa Tomaža Gantarja, ki je prišel iz kvote ministrov DeSUS-a. Ta je med razlogi za odstop navedel preveč razhajajoča si stališča v koaliciji glede urejanja zdravstvenega sistema in pritiske, ki segajo tudi v zdajšnjo koalicijo.

Gregor Virant je sicer še povedal, da potekajo tudi intenzivni pogovori o novem ministru za gospodarstvo. Nekaj imen sam sicer že pozna, a jih za zdaj ni želel razkriti. V zvezi z novo koalicijsko pogodbo je dejal, da jo bodo po njegovem mnenju podpisali februarja.

Strinjala sva se, da mogoče ni najbolj primerno, da bi bil minister tudi zdravnik. Marsikdo v zdravstvu misli enako. S tem jaz takoj izpadem.

Erik Brecelj se je o novem ministru za zdravje pogovarjal s premierko Alenko Bratušek
Šoltes razdelil koalicijo