Na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so zaskrbljeni nad izpraznjeno zdravstveno blagajno. Foto: BoBo
Na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so zaskrbljeni nad izpraznjeno zdravstveno blagajno. Foto: BoBo
ZSSS o razmerah v zdravstvu

"

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so, tako kot številni drugi akterji, presenečeni nad odločitvijo ministra za zdravje, ki je včeraj odstopil. Obenem pa jih ta odločitev tudi zelo skrbi, saj se bo zdaj iskal nov minister, s tem pa bo izgubljen dragoceni čas, ki ga zdravstvena blagajna nima. "Nezadržno se približuje leto 2014, ko bo denarja v zdravstveni blagajni zmanjkalo," opozarja Böhmova.

Da je zdravstveni sistem tarča močnih interesnih skupin, ki preprečujejo sistemske spremembe in delujejo v škodo uporabnikov zdravstvenih storitev, so prepričani tudi v Društvu Integriteta - Transparency International Slovenia. Od vlade zato pričakujejo, da se bo lotila takojšnjih strukturnih sprememb v slovenskem zdravstvenem sistemu.

Močni lobiji, nemočen minister
"Odstop ministra za zdravje kaže na neurejenost sistema in nemoč za doseganje večje transparentnosti," je prepričan generalni sekretar društva Integriteta Vid Doria, ki obenem opozarja, da se prav na primeru zdravstva, kjer na netransparentno delovanje opozarjajo tudi v društvu, kaže, da ministri nimajo nikakršne moči za uveljavitev potrebnih sprememb.

Poleg interesnih skupin so bila po mnenju Böhmove za Gantarja usodna tudi nesoglasja znotraj koalicije. "Če beremo med vrsticami ministrovo odstopno izjavo, lahko ugotovimo, da gre predvsem za nesoglasja z ministrom Virantom." Dodatna težava pri tem pa je, da je odstop prišel prav v času, ko je minister začel nujno potrebne spremembe, med katerimi so tudi take, ki so jim v ZSSS-ju razmeroma naklonjeni.

Premije prilagoditi prihodkom
"Minister je predvidel ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja," nadaljuje Böhmova, pri čemer bi ena izmed štirih predlaganih alternativ povečala prispevno stopnjo delodajalca, kar bi znižalo neto plačo. Na Zvezi svobodnih sindikatov temu predlogu niso naklonjeni, saj so "neto plače že tako nizke".

Zato so pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije bolj naklonjeni možnosti, da bi se manko iz ukinitve dopolnilnega zavarovanja pokril z dohodnino, kamor sodijo poleg prihodkov od dela tudi različni kapitalski prihodki. To pomeni, da v zdravstveno blagajno ne bi več prispevali vsi ljudje enako kot doslej, kar je bilo, tako Böhmova, zlasti problematično za delavce in upokojence z najnižjimi prihodki.

"Čas je, da priznamo, da je cena dela še danes obremenjena, zato ni prav, da bi se pogovarjali o dodatnih obremenitvah. Na drugi strani pa so kapitalski prihodki premalo obremenjeni." Hkrati pa pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije nasprotujejo ukinjanju oziroma zmanjševanju pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, kar je bil tudi eden izmed predlogov Tomaža Gantarja.

Böhmova sicer vidi manevrski prostor za racionalizacijo stroškov v zdravstvu pri javnih naročilih in gradbenih stroških. "Številni so na to že opozarjali, toda zaman. Očitno so v Sloveniji nekateri lobiji tako močni, da jim politika ni kos."

Semolič: Časa za reševanja zdravstva ni
Tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je nad odločitvijo Gantarja razočaran, saj je bil v odnosu do sindikatov korekten sogovornik. "Bojimo se, da bomo zdaj spet začeli vse pogovore znova, za kar pa v zdravstvu ni časa." Semolič ob tem dodaja, da je nesprejemljivo, da zavarovalnice ustvarjajo velike dobičke tudi v času krize, ko je iz sistema zdravstvenega zavarovanja izključenih vse več ljudi, ki ne zmorejo plačevati premije.

"Zavedamo se, da je kakovost storitev v zdravstvu odvisna predvsem od denarja. Kljub temu pa je za nas bistvena jasna ločnica med javnim in zasebnim zdravstvom. Če se ta ločnica zamegli, pa prihaja do novih anomalij," nadaljuje Semolič. Podobnega mnenja pa je tudi Vid Doria, ki v nejasni ločnici med javnim in zasebnim vidi vzroke za številne nepravilnosti v slovenskem zdravstvu. "Samo pomislimo na vse afere in prakse netransparentne porabe javnega denarja, za katere nihče kazensko ali politično ne odgovarja."

Sindikati upajo na močno osebnost
Kljub izgubi časa zaradi menjave ministra pa Semolič upa, da bo vlada našla čas za javno razpravo o zdravstveni reformi. Ta mora po njegovem mnenju biti naloga celotne vlade in ne le enega ministra. Za novega ministra pa upa, da bo močna osebnost, ki bo kos interesom in lobijem, ki obvladujejo zdravstvo.

ZSSS o razmerah v zdravstvu