Sodišča se ne bodo povsem ustavila. Foto: BoBo
Sodišča se ne bodo povsem ustavila. Foto: BoBo


Sodišča tudi med počitnicami opravljajo naroke in odločajo v nujnih, predvsem kazenskih zadevah. Vročanja sodnih pisanj v tem obdobju ne bo, uradne ure na sodiščih pa bodo nespremenjene.
Kot je pojasnil predsednik okrožnega sodišča v Ljubljani Marjan Pogačnik: "Sodne počitnice so zakonsko zapovedane predvsem zaradi naših strank ali pooblaščencev, zagovornikov, in ne zaradi sodnikov. Dežurna preiskovalna služba normalno funkcionira 365 dni v letu, isto v sodnih počitnicah. Priporne zadeve bodo tekle. Zadeve s predlogi za izdajo začasnih odredb ravno tako in tudi druge zadeve, ki so z zakonom predpisane kot prednostne."
Kar nekaj odmevnih zadev se bo nadaljevalo Jeseni. V Ljubljani na primer zadeva Radan, sojenje zaradi balonarske nesreče pred šestimi leti, pa tudi sojenje zaradi domnevnega vdora v komunikacijski sistem policije Tetra. V Mariboru se pričakuje vnovično sojenje v zadevi Betnava, v Kopru pa sojenje Robertu Časarju zaradi zlorabe položaja v času, ko je vodil Luko Koper.
Na sporedu tudi parlamentarne počitnice
Za novoizvoljene poslanke in poslance bodo prve počitnice na tej funkciji delavne - vsaj dokler ne izvolijo predsednika vlade - je že napovedal predsednik parlamenta Matej Tonin: "Poslanskim skupinam sem na posvetu z vodji poslanskih skupin svetoval, naj svojih poslancev ne pošiljajo na dopuste, ker nas v tem julijskem in tudi v avgustovskem času čakajo pomembne naloge, ko bodo kar pogosto izredna zasedanja državnega zbora zaradi ustavnih in drugih rokov, ki so jasno zapisani in jim moramo slediti."