Branko Grims naj bi za podrobnosti posla o nakupu patrij vedel, preden sta bila z njimi seznanjena DZ in pristojni odbor. Foto: MMC RTV SLO
Branko Grims naj bi za podrobnosti posla o nakupu patrij vedel, preden sta bila z njimi seznanjena DZ in pristojni odbor. Foto: MMC RTV SLO
Franci Kek
Zahtevo za zaslišanje so podali koalicijski člani komisije, predstavil pa jo je Franci Kek (Zares). Foto: MMC RTV SLO

Člani komisije so bili namreč obveščeni, da je svet največje opozicijske stranke SDS na seji 17. junija 2006 razpravljal tudi o nakupih oklepnikov. Branko Grims, predsednik sveta SDS-a, naj bi takrat članom sveta razlagal, da je odločitev za podjetje Rotis in finsko Patrio prava odločitev, saj naj bi bila cenejša in ugodnejša od ponudbe Sistemske tehnike, je zahtevo o zaslišanju Grimsa pojasnil Franci Kek iz Zaresa.

Ne le kaj, ampak kdaj je Grims že poznal podrobnosti?
Omenjeno naj bi dokazovalo, da je imel Grims vse informacije o poslu, čeprav so vsi, tudi predsednik takratne vlade, zatrjevali, da z vsemi podrobnostmi niso bili seznanjeni in da se v posle niso vtikali, je še poudaril Kek. Tako naj bi bil Branko Grims kot eden najvišjih funkcionarjev SDS-a o poslu obveščen še pred državnim zborom in odborom DZ-ja za obrambo. S kriteriji razpisa se je za zaprtimi vrati seznanil 27. junija in 6. julija, kar je vsaj 10 dni po tistem, ko naj bi o tem že razpravljal na svetu stranke.

Kek je poudaril tudi, da je šlo za zaupno poročilo, za katerega se ne uporablja zakon o javnem naročanju, Grims pa je bil o tem kot politični funkcionar obveščen, čeprav sploh ne bi smel imeti vpogleda v posel.

Ker je bila pogodba tajna in je bila v njej razkrita tudi protikorupcijska klavzula, bi bilo smiselno, da komisija Grimsa o omenjenih stvareh tudi zasliši. Zaslišanje Grimsa sicer zahtevajo podpredsednik komisije Dejan Levanič (SD), Tadej Slapnik (Zares) in Anton Anderlič (LDS).

Grims: O tem smo govorili po objavi Morsa
Grims je očitke že zavrnil in dejal, da je ministrstvo za obrambo javnost o tem, da je za nakup osemkolesnikov izbralo Rotis in Patrio, obvestilo 12. junija, torej pet dni pred svetom stranke. Dejal je, da so na seji sveta govorili tudi o odmevih, ki jih je v javnosti sprožila odločitev o izboru in "na osnovi informacij iz medijev ugotovili, da izbrana ponudba slovenskemu gospodarstvu omogoča vsaj enakovreden razvoj kot konkurenčna ponudba". To naj bi Grims pozneje že večkrat pojasnil v razpravah v parlamentu, zato po mnenju SDS-a ne gre za novo odkrito dejstvo.

SDS zato sporoča, da "ne bo dovolil zlorabe parlamentarne procedure", in kot primer navaja izbor Milana M. Cvikla, ki je za neodvisnega strokovnjaka izbral Ivana Prebila, pri čemer je šlo za "izjemno hud konflikt interesov", saj je bil Prebil član organov upravljanja in zastopnik Viatroja & Vektorja, sodeloval pa naj bi tudi pri konkurenčnem projektu "krpan". SDS koalicijske poslance obtožuje namernega oviranja dela komisije z namenom, "da se ne bi ugotovilo, kdo je kriv za navedeno dejanje".

Morebitna potrditev Branka Grimsa kot priče v preiskavi bi pomenila, da ne more ostati član komisije.