Zanesljivo udeležbo na referendumu je napovedalo 28 odstotkov vprašanih v anketi Dela. Foto: MMC RTV SLO
Zanesljivo udeležbo na referendumu je napovedalo 28 odstotkov vprašanih v anketi Dela. Foto: MMC RTV SLO

Tokratna anketa Dela razkriva, da približno polovica (42 odstotkov) anketirancev podpira izenačitev pravic istospolnih z različnospolnimi pari, polovica pa ji nasprotuje (41 odstotkov). Slaba petina se ni znala opredeliti.

Med verjetnimi udeleženci referenduma prevladujejo tisti, ki noveli nasprotujejo, 53 odstotkov vprašanih, medtem ko novelo podpira 42 odstotkov vprašanih. Zanesljivo udeležbo na referendumu je sicer napovedalo 28 odstotkov vprašanih, verjetno pa še dodatnih 15 odstotkov, kar skupaj pomeni 43-odstotno udeležbo. Tistih, ki napovedujejo, da zagotovo (37 odstotkov) ali verjetno ne bodo (11 odstotkov) šli na referendum, je 48 odstotkov.

Podporniki ZL-ja "za", SDS-a "proti"
Najodločnejši podporniki novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih so po ugotovitvah ankete Dela podporniki ZL-ja, saj zakonsko novelo podpira skoraj 70 odstotkov vseh, ki so sodelovali v anketi. Med podporniki so tudi ljudje v starostni skupini od 18 do 25 let, študentje in ženske.

Izenačitvi pravic parov izrazito nasprotujejo podporniki SDS-a (76 odstotkov sodelujočih v anketi), prav tako podporniki SMC-ja (53 odstotkov vseh sodelujočih v anketi) ter ljudje z osnovnošolsko izobrazbo, starejši od 50 let (polovica sodelujočih), upokojenci in moški.

Natančno 60 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da referendumski predlog pozna, medtem ko dobra tretjina vsebine zakona ne pozna. Dobrih 40 odstotkov anketirancev meni, da je zakon, o katerem bodo odločali, pomemben del odprte in nesovražne družbe. 12 odstotkov anketirancev meni, da gre pri referendumu za prihodnost otrok ali pa da zakon odpravlja zvezo moškega in ženske (sedem odstotkov).

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je na reprezentativnem vzorcu 400 odraslih državljanov od 17. do 18. novembra opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.

Anketa Večera: Tehtnica na strani potrditve zakona
Za potrditev novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih bi po anketi Večera na referendumu glasovalo 48 odstotkov vprašanih, medtem ko ji nasprotuje 45,7 odstotka vprašanih. Le 3,9 odstotka vprašanih še ne ve, kako bi glasovala, je pokazala tokratna anketa Večera.

V anketi je 36,6 odstotka vprašanih odgovorilo, da se bodo referenduma zagotovo udeležili, medtem ko jih je 23,3 odstotka odgovorilo, da se ga bodo verjetno udeležili. Takih, ki se ga verjetno ne bodo udeležili, je 12,9 odstotka vprašanih, medtem ko je 23,7 odstotka vprašanih odgovorilo, da se ga zagotovo ne bodo udeležili.

Večerova anketa je potekala od 20. do 25. novembra na vzorcu 500 oseb.