Je Vizjak delnice kupil, ker se je pripravljal teren za prodajo državnih podjetij? Foto: BoBo
Je Vizjak delnice kupil, ker se je pripravljal teren za prodajo državnih podjetij? Foto: BoBo


Pri protikorupcijski komisiji (KPK) so pojasnili, da postopek vodijo na podlagi prijave, imena oseb, zoper katere naj bi potekal postopek, pa na KPK-ju ne morejo komentirati. Komisija je sicer uvedla tudi postopek pregleda nakupov vrednostnih papirjev podjetij v večinski državni lasti, ki so jih opravili člani te in prejšnje vlade, da bi ocenila sistemska tveganja za korupcijo in nasprotje interesov na tem področju.
Časopis Dnevnik je sicer decembra lani poročal, da sta vodja direktorata za javno premoženje na finančnem ministrstvu Matej Runjak in minister za delo Andrej Vizjak sredi lanskega leta kupila delnice Telekoma Slovenije, njuni nakupi pa da se časovno ujemajo s pripravo terena za prodajo državnega deleža v družbi in začetkom strme rasti cene delnice.
Runjak je po navedbah časopisa 11. junija lani kupil 294 delnic Telekoma Slovenije, zanje pa odštel 20.600 evrov. Slab teden pozneje je 250 delnic v vrednosti 17.250 evrov kupil še Vizjak. Ta je nato 18. septembra kupil še 400 delnic Telekoma Slovenije in zanje plačal 26.500 evrov.
Vse po pravilih, Vizjak pošteno razprl denarnico
Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je sicer ugotovila, da pri Runjaku ni mogoče govoriti o trgovanju na podlagi notranjih informacij, ker so bile informacije, ki naj bi jih uporabil pri svoji naložbeni odločitvi, objavljene, še preden je oddal naročilo za nakup delnic.
Tudi Vizjak je po navedbah ATVP-ja naročili za nakup delnic Telekoma Slovenije oddal šele po javni objavi te informacije. Časopis je poročal tudi, da je Vizjak za Telekomove delnice odštel slabo polovico vseh prihodkov od plač, ki jih je prejel v treh letih pred tem.