Poslance čaka prva obravnava predloga zakona o gospodarjenju z gozdovi v lasti države, ki predvideva ustanovitev državnega gozdarskega podjetja. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Poslance čaka prva obravnava predloga zakona o gospodarjenju z gozdovi v lasti države, ki predvideva ustanovitev državnega gozdarskega podjetja. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Novela zakona o minimalni plači uvaja dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo, ki jih bodo morali delodajalci prejemnikom minimalne plače plačati posebej. Temu močno nasprotujejo delodajalska združenja, ki pa nimajo nekih formalnih vzvodov, s katerimi bi preprečili uvedbo nove zakonodaje. Po poročanju Radia Slovenija lahko delodajalci uresničijo napoved o odstopu od socialnega sporazuma, lahko pa tudi pride do vložitve veta v državnem svetu.

Zakonu o gospodarjenju z gozdovi se obeta podpora
Poslanci tudi prvič obravnavajo predlog zakona o gospodarjenju z gozdovi v lasti države, ki predvideva ustanovitev državnega gozdarskega podjetja, s katerim bo po mnenju ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mogoče doseči boljše poslovne rezultate in hkrati lažje zasledovati cilje ohranjanja narave ter biotske raznovrstnosti.

Država ima v lasti približno 20 odstotkov vseh slovenskih gozdov. Do zdaj so jih upravljali s koncesijami, po novem pa naj bi to počeli v okviru enovite gospodarske družbe Slovenski državni gozdovi. "Z zakonom smo želeli narediti dobre nastavke za razvoj lesne industrije," je ob sprejetju zakonskega predloga na vladi poudaril kmetijski minister Dejan Židan.

Čeprav se je neuradno omenjalo, da imajo nekateri poslanci v SMC-ju pomisleke glede predloga zakona, je Danilo Anton Ranc v imenu poslanske skupine največje vladne stranke napovedal podporo predlogu, dejal pa je tudi, da bodo v nadaljevanju podprli morebitne koristne amandmaje. Povedal je, da so se že v koalicijski pogodbi zavezali k povezovanju gozdarstva in lesne industrije, oživitvi lesne industrije in večjemu izkoristku gozda, k čemur naj bi prispeval ta predlog.

DeSUS podporo vezal na amandmaje
Benedikt Kopmajer iz DeSUS-a je prepričan, da je gospodarjenje z državnimi gozdovi smiselno urediti v okviru enovite gospodarske družbe, ki bo po njihovem mnenju prispevala k boljšim rezultatom in preglednejšemu upravljanju gozdov. Kljub temu menijo, da je odprtih še kar nekaj vprašanj, zato bodo za drugo obravnavo pripravili predloge amandmajev, na katere bodo vezali nadaljnjo podporo.

Opozicija je do predloga kritična, tako SDS kot tudi NSi kot sporno izpostavljata to, da bo imelo podjetje ob 20 milijonih evrov ustanovnega kapitala še dodatnih 20 milijonov poroštvenih obveznosti države. Poslanec SDS-a Tomaž Lisec pa obenem pogreša tudi strategijo razvoja gozdarstva.

Na dnevnem redu današnje seje je bila tudi prva obravnava predloga novele zakona o udeležbi delavcev pri dobičku, ki ga je pripravila skupina poslancev na čelu z Bojanom Dobovškom, vendar najverjetneje ne bo deležen podpore.

Vlada predloga novele zakona ne podpira. Kot je pojasnil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, je finančno ministrstvo že pripravilo predlog zakona o posebni davčni obravnavi nagrajevanja uspešnosti delavcev, s katerim se bo bistveno razbremenilo nagrajevanje zaposlenih.

DZ naj zato sprejme sklep, da predlog zakona ni primeren za nadaljnjo obravnavo, je predlagal Počivalšek. Glasovanje bo v torek.