Gozd na Pohorju. Foto: BoBo
Gozd na Pohorju. Foto: BoBo

Židan je na tiskovni konferenci predstavljal svoje delo v prvem letu vlade Mira Cerarja. Za največji dosežek ima sprejetje programa za razvoj podeželja 2014-2020 v vrednosti 1,1 milijarde evrov, ki omogoča "nemoteno izvajanje ukrepov kmetijske politike".

Spomnil je tudi, da je DZ pred nekaj dnevi sprejel zakon o omejevanju ali prepovedi pridelave gensko spremenjenih rastlin, sistemski zakon o agrarnih skupnostih, ki so ga na ministrstvu pripravljali kar nekaj časa, pa je v parlamentarnem postopku.

Zaščita terana
Zadovoljen je tudi z branjenjem terana, ki ga je Slovenija na trgu EU-ja zavarovala z zaščiteno označbo porekla, a Hrvaška to zaščito izpodbija. Kot je dejal, do zdaj niso dobili nobenih dodatnih vprašanj Evropske komisije, zato Židan meni, da je bil Bruselj s pojasnili Slovenije zadovoljen.

V prihodnje bo dejavnosti kmetijskega ministrstva zaznamovala nadgradnja kmetijske politike, ministrstvo je aktivno pri projektu razglasitve svetovnega dneva čebel, večji spremembi pa se obetata tudi na področju gozdarstva. Zakon o gospodarjenju z državnimi gozdovi je tik pred sprejetjem na vladi, nato pa bo sledila še priprava sprememb zakona o gozdovih, je dejal.