Poslanci so na izredni seji spet potrjevali zakona o davku na srečke ter o višjih in novih sodnih taksah. Foto: BoBo
Poslanci so na izredni seji spet potrjevali zakona o davku na srečke ter o višjih in novih sodnih taksah. Foto: BoBo

Poslanci so na današnjem vnovičnem glasovanju z 48 glasovi za in 19 proti tako tudi v drugo potrdili zakon o davku od srečk.

Davek bo po zakonu znašal 10 odstotkov, obračunaval pa se bo od prodajne cene srečk v sistemu prirejanja klasičnih iger na srečo (loterijske srečke, tombolske tablice, srečke pri srečelovu, stavni listki in druga potrdila o vplačilu denarnega zneska za udeležbo v igri, tudi prek spleta).

Oproščene bodo srečke, ki jih občasno z namenom financiranja lastnih dejavnosti izdajajo društva ali neprofitne humanitarne organizacije s sedežem v Sloveniji.

Vlada si od davka letos obeta malo nad sedem milijonov evrov prihodkov, prihodnje leto pa 17 milijonov.

DS izglasoval odločilni veto
Državni svetniki so v sredo presodili, da je zakon o davku na srečke, ki so ga poslanci prvič sprejeli v petek, škodljiv za slovenske invalidske, humanitarne in športne organizacije, ki se financirajo od prihodkov od klasičnih iger na srečo.

DS je menil, da bi se zaradi padca prodaje srečk kot tudi zaradi možnosti nezakonite in zakonite ponudbe tujih, večinoma spletnih prirediteljev iger, ki bodo zaradi manjše davčne obremenjenosti bolj konkurenčni od slovenskih ponudnikov, davek dolgoročno izkazal kot fiskalno kontraproduktiven.

Ustrezna ocena odbora za pravosodje
Veto na novelo zakona o sodnih taksah, ki nekatere takse zvišuje, druge pa določa na novo, pa so državni svetniki izglasovali, ker menijo, da je dvig taks namenjen zgolj polnjenju proračuna, hkrati pa ljudem omejuje pravico do sodnega varstva.

Minister za pravosodje Senko Pličanič pa je danes ponovil, da je povišanje sodih taks predvideno s proračunom, ki ga je sprejel državni zbor, ob sprejemanju proračuna pa s povišanjem taks nihče ni imel težav. "Povišanje sodnih taks je samo izvedba proračuna," je tako dejal minister.

Potrdili tudi novelo zakona o sodnih taksah
Poslanci so še enkrat podprli novelo zakona o sodnih taksah, ki nekatere takse zvišuje, druge pa določa na novo. Za sprejem novele je glasovalo 47 poslancev, proti jih je bilo 14.

Z novelo se sicer zvišujejo predvsem takse za pravdni postopek, postopek v zakonskih sporih in sporih iz razmerij med starši in otroki, postopek izvršbe in zavarovanja ter za nekatere nepravdne postopke. Med novimi taksami pa so takse za postopek o individualnih delovnih sporih premoženjske narave.

Pravosodno ministrstvo želi z novelo zakona o sodnih taksah doseči predvsem ustreznejše sorazmerje med zahtevnostjo in obsegom dela, potrebnega za vodenje posameznih postopkov pred sodišči, ter višino pripadajočih sodnih taks.