Bosta ministra iz vrst LDS-a ostala na svojih položajih? Foto: LDS
Bosta ministra iz vrst LDS-a ostala na svojih položajih? Foto: LDS

Iz sklepov LDS-a jasno izhaja, pod kakšnimi pogoji lahko še delujem v vladi kot minister in pod kakšnimi ne morem več.

Aleš Zalar
LDS
LDS je premierju dal čas do ponedeljka. Foto: LDS
Borut Pahor in Katarina Kresal
Premier Borut Pahor zaupa pravosodnemu ministru Alešu Zalarju, a pravi, da ga razlogi za zamenjavo generalne državne tožilke ne prepričajo. Foto: MMC RTV SLO

Gre za vprašanje, kdo je bolj kredibilen, saj sta na tehtnici na eni strani Pahorjeva, na drugi pa Zalarjeva kredibilnost.

Karl Erjavec
Borut Pahor in Karl Erjavec
Karl Erjavec (DeSUS) meni, da nastanek velike koalicije ni preveč verjeten. Foto: MMC RTV SLO
Jože Tanko
Gre za izsiljevanje majhnih koalicijskih strank, meni vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko. Foto: MMC RTV SLO

Položaj je morda dramatičen, a večje drame od tega, da Slovenija potrebuje vlado, ki bo jasneje definirala svoje cilje, jih postavila bolj drzno, da bodo jutrišnji koraki imeli smisel, si ne morem zamisliti.

Gregor Golobič

V Poslanski skupini SNS pričakujemo, da predsednik vlade ne bo podlegel izsiljevanju najmanjše stranke tako v vladi kot tudi v parlamentu. Če bo predsednik vlade pristal na stanje, ko mu lahko vsakdo postavlja pogoje delovanja, je najbolje, da odide tudi sam.

Odziv predsednika opozicijskega SNS-a Zmaga Jelinčiča
LDS Pahorju postavil ultimat
Odzivi na LDS-ovo odločitev

Sklepi, ki jih je sprejel LDS, so popolnoma jasni in k temu ni kaj dodati, je na vprašanje, ali je odziv Boruta Pahorja na zahteve LDS-a zadovoljiv, odgovoril Aleš Zalar.

Iz sklepov, ki jih je sprejel svet stranke, "jasno izhaja, pod kakšnimi pogoji lahko še delujem v vladi kot minister in pod kakšnimi ne morem več", je poudaril minister za pravosodje in dodal, da ima mandat za to, da presodi, ali je predsednik vlade izpolnil pogoje ali ne, predsednica stranke Katarina Kresal.

Zalar: Magnetogram dokazuje tisto, o čemer govorim v poročilu o Brezigarjevi
Glede na to, da je ena izmed zahtev LDS-a, da Pahor z magnetograma svojega sestanka z Zalarjem, generalno državno tožilko Barbaro Brezigar in višjo tožilko Branko Zobec Hrastar umakne oznako zaupno, je minister pojasnil, da je to zanj tako pomembno zato, ker "podpira tisto, kar je sicer že zapisano v poročilu o ugotovljenih kršitvah Brezigarjeve".

Spregovoril je še o tem, zakaj ni nikoli predlagal razrešitve generalne državne tožilke. Kot pravi, to ni bilo mogoče, čeprav se je postopek začel, in sicer z njegovim poročilom o ugotovljenih kršitvah Brezigarjeve. Vlada je nato po njegovih besedah ugotovila, da ga ni mogoče nadaljevati zaradi nejasnega tožilskega zakona. "Postopek je v bistvu prekinjen, in dokler ustavno sodišče ne odloči o tej zadevi, se ne more nadaljevati," je popisal potek dogajanja.

Zalar: Sam sem pozval k spremembi tožilskega zakona
Povedal je še, da je na vladi pozval k spremembi zakona tudi zaradi nejasnega postopka imenovanja in razreševanja generalnega državnega tožilca. A taka sprememba lahko velja le za naprej in nikoli ne more biti uporabljena retroaktivno, zlasti ne za tiste zadeve, ki so se začele, ko je veljal prejšnji zakon, je poudaril.

Premier je v odzivu na pogoje LDS-a pokazal pripravljenost na reševanje težav. Iz koalicije prihajajo pozivi k vrhu, opozicija pa ugotavlja, da koalicija tako rekoč ne deluje več.

Pahor: Zalarju zaupam, a imam svoj pogled na to, kaj je prav in kaj ne
Kot omenjeno, je eden izmed glavnih pogojev LDS-a za obstanek v koaliciji vezan na magnetogram sestanka Pahor-Zalar-Brezigarjeva in Zobec Hrastarjeva. LDS namreč zahteva umik oznake zaupno, kar je za predsednika vlade sprejemljivo, če se s tem strinjajo tudi vsi drugi vpleteni. Premier Borut Pahor je dejal še, da pravosodnemu ministru Alešu Zalarju zaupa in da je ugotovitve njegovega poročila podprl, a da ima svoj pogled na to, kaj je prav in kaj je narobe.


Pahor: Potrebe po predčasnih volitvah ni
Pojasnil je, da so omenjeni sestanek snemali na Zalarjevo pobudo, sam pa je sodelujoče pisno že zaprosil, naj sporočijo, ali so katere izmed njihovih navedb na sestanku take, da bi lahko ogrozile interes preiskave.

Pahor, ki je pred poslance prišel predstavit kandidata za ministra za zdravje, se je na nedavne dogodke odzval že med sejo. O pozivih k predčasnim volitvam (o tem je v sredo govoril prvak opozicije Janez Janša (SDS) je dejal, da bi, če bi kot predsednik vlade presodil, da bi bila zamenjava vlade koristna za doseganje ciljev, ki jih imamo pred seboj, podprl ponovno opredeljevanje volivcev. Pahor je z opravljenim delom v preteklem letu zadovoljen, zato meni, da potrebe po predčasnih volitvah ni.

Golobič: Čas za vrh koalicije
Odzivajo se tudi parlamentarne stranke. Prvak Zaresa Gregor Golobič je že izrazil mnenje, da bi bilo treba zaradi zadnjega dogajanja sklicati vrh koalicije, da se "pogovorimo o stvareh, ki so odprte, o nezadovoljstvu, ki je očitno prisotno, o izrečenih kritikah in nehamo držati javnost v negotovosti glede stvari, ki niso tako dramatične". Dejal je še, da vprašanje, kdo je generalna državna tožilka, ni prvorazredno, čeprav je spor med Zalarjem in Brezigarjevo resno vprašanje. "Položaj je morda dramatičen, a večje drame od tega, da Slovenija potrebuje vlado, ki bo jasneje definirala svoje cilje, jih postavila drzneje, da bodo jutrišnji koraki imeli smisel, si ne morem zamisliti. Vse drugo je politična igra," je navedel.

Spregovoril je tudi o predčasnih volitvah, za katere se je, kot omenjeno, zavzel Janša, pri čemer je izrazil mnenje, da so "račun brez krčmarja". Bistveno se mu zdi, da vlada deluje odgovorno do svojih zavez.

Erjavec: Pahor si ne more kar premisliti

Predsednik DeSUS-a in Pahorjev koalicijski partner Karl Erjavec na drugi strani meni, da se je zaradi ultimata LDS-a v težkem položaju znašel predvsem premier Borut Pahor . Gre namreč za vprašanje, kdo je bolj kredibilen, saj sta na tehtnici na eni strani Pahorjeva, na drugi pa Zalarjeva kredibilnost, meni Erjavec in dodaja, da ne verjame, da Pahor "danes" lahko reče, da se je prejšnji teden zmotil.
Če bi premier izjave preklical, bi se breme nekredibilnosti, ki ga trenutno nosi minister za pravosodje Aleš Zalar, ki mu ni uspelo prepričati premierja, da je generalna državna tožilka Barbara Brezigar kršila zakon, prevalilo na pleča predsednika vlade, je dejal Erjavec. Kaj to pomeni za koalicijo, prvi mož stranke upokojencev v tem trenutku težko ocenjuje, saj ni jasno, katero potezo bo povlekel Pahor. Morebiten izstop LDS-a iz koalicije bi po njegovem mnenju "otežil vse procese, ki jih mora vlada izpeljati", saj bi težko uresničila vse, kar mora glede na stanje gospodarstva, javnih financ in reform še storiti, je dejal prvak DeSUS-a. Erjavec v veliko koalicijo ne verjame, med drugim zato, ker ni prepričan, da bi se prvi mož opozicije v takem primeru strinjal, da ne bo predsednik vlade.

Tanko: Premierja izsiljujejo male koalicijske stranke
Predsednik poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je svoje stališče do dogodkov v odnosu Pahor in LDS predstavil kar med predstavitvijo stališč poslanskih skupin o kandidatu za ministra za zdravje Dorjanu Marušiču. Med drugim je dejal, da se je vlada znašla v položaju, v katerem predsednika vlade izsiljujejo majhne koalicijske stranke, ki so zabredle v afere, izsiljujejo ga s kadrovskimi menjavami in izvajajo pritiske na neodvisne institucije.

SLS za MMC: Postavljanje ultimatov zamegljevanje bistva
"Postavljanje tovrstnih ultimatov predsedniku vlade je najmanj zamegljevanje bistva – tako vzroka za močno nesoglasje v koaliciji kot tudi za bistvo trenutnih in prihodnjih političnih potez ene izmed koalicijskih strank," pa so v komentarju dogajanja za MMC povedali v SLS-u. Dodali so, da je bistveno vprašanje zdaj pravzaprav vprašanje pravne države. "Ali ta sploh lahko deluje, če tako notranje kot pravosodno ministrstvo obvladuje ena politična stranka, in predvsem, kje se je izgubila pravna država v času aktualne vlade?" se sprašujejo. Obenem so prepričani, da LDS nima resnega namena izstopiti iz koalicije, saj bi sicer to storil brez sprenevedanja ultimativnega zavlačevanja in pridobivanju na času.

Poleg tega so v SLS-u mnenja, da so aktualni dogodki logična posledica delovanja zdajšnje koalicije in da je na nesoglasja v koaliciji opozorilo že odstavljanje Karla Erjavca z mesta ministra za okolje. "In pravzaprav bi bilo nenavadno, če sicer splošno konfuzno delovanje vlade ne bi pripeljalo do takšne 'krize' v koaliciji," navajajo.

Jelinčič: Izsiljevanje LDS-a nedopustno
Zelo kritični do LDS-a so tudi v SNS-u. Predsednik nacionalne stranke Zmago Jelinčič meni, da je izsiljevanje ministrskega predsednika, kakršnega se je poslužil LDS, v normalnih demokracijah nedopustno. "To samo dokazuje željo stranke LDS oziroma njene predsednice Katarine Kresal, da prevzame pozicijo premierja Boruta Pahorja in to na kakršen koli način," je presodil.

Dodal je, da bi Liberalna demokracija Slovenije, če bi imela pravi odnos do demokracije, morala takoj izstopiti iz koalicije, da pa si tega ne upa storiti, ker bi tako "padla tja, kjer bi že zdavnaj morala biti, in sicer zunaj parlamenta".

LDS določil pogoje in postavil ultimat
Znano je, da je LDS po sredini maratonski seji stopil v bran "svojemu" ministru Alešu Zalarju in premierju Borutu Pahorju postavil pogoje, ki jih mora izpolniti do ponedeljka. V nasprotnem primeru se bo LDS umaknil iz koalicije.

Pogoji LDS-a:
- premier naj umakne oznako zaupno z magnetograma sestanka med njim, Zalarjem, generalno državno tožilko Barbaro Brezigar in tožilko Branko Zobec Hrastar;
- javno naj podpre ugotovitve ministra Zalarja o kršenju vodstvenih dolžnosti generalne tožilke Barbare Brezigar;
- javno naj podpre izpeljavo nadaljnjih reform na tožilstvu.
LDS pa še dodaja, da naj se zavzame še za to, da bi se partnerski odnos med koalicijskimi partnerji izboljšali.

Iz sklepov LDS-a jasno izhaja, pod kakšnimi pogoji lahko še delujem v vladi kot minister in pod kakšnimi ne morem več.

Aleš Zalar

Gre za vprašanje, kdo je bolj kredibilen, saj sta na tehtnici na eni strani Pahorjeva, na drugi pa Zalarjeva kredibilnost.

Karl Erjavec

Položaj je morda dramatičen, a večje drame od tega, da Slovenija potrebuje vlado, ki bo jasneje definirala svoje cilje, jih postavila bolj drzno, da bodo jutrišnji koraki imeli smisel, si ne morem zamisliti.

Gregor Golobič

V Poslanski skupini SNS pričakujemo, da predsednik vlade ne bo podlegel izsiljevanju najmanjše stranke tako v vladi kot tudi v parlamentu. Če bo predsednik vlade pristal na stanje, ko mu lahko vsakdo postavlja pogoje delovanja, je najbolje, da odide tudi sam.

Odziv predsednika opozicijskega SNS-a Zmaga Jelinčiča
LDS Pahorju postavil ultimat
Odzivi na LDS-ovo odločitev