Foto:
Foto:
Miran Potrč
Miran Potrč napade SDS-a pripisuje živčnosti zaradi povečevanja javnomnenjeske podpore SD-ju. Foto: RTV SLO

Vodja poslanske skupine SD-ja Miran Potrč je očitke kolega iz SDS-a Jožeta Tanka že zavrnil. Glede odnosov s Hrvaško je Tanko sicer pohvalil podporo največje opozicijske stranke, hkrati pa izrazil začudenje nad "permanentnimi napadi opozicije", ki se je nanašalo predvsem na nedavne Ropove izjave, ki naj bi po nepotrebnem dvigale prah in diskreditirale državo.

Po njegovem mnenju Rop ne dela na lastno pest, temveč ima pri tem podporo stranke in ob tem SD-ju očita, da dvojni pristop SD-ja ni razumljiv za resno politično stranko.

Na razgovor s komisijo tudi Pahor?
Tanko je tudi predlagal, da bi komisijo za nadzor delovanja obveščevalnih in varnostnih služb povabili tudi Boruta Pahorja in nekdanjega poslanca SD-ja Ferija Horvata, saj sta bila oba v prejšnjem mandatu predsednika državnega zbora in s tem prejemnika poročil Sove.

Potrč "napade" SDS-a pripisuje "živčnosti" zaradi večanja javnomnenjske podpore in ugleda SD-ja in se ne strinja s Tankom, da je zakon o žrtvah vojnega nasilja v skladu z načeli ustavnega sodišča. Po njegovem mnenju tudi ni v skladu z mednarodnim pravom.

Potrč: Ropove izjave so posebna zgodba
Zavrnil je očitke o neenotnosti med predsednikom stranke Borutom Pahorjem in poslansko skupino ter povedal, da je podpora vladnemu predlogu glede Hrvaške podpora celotne stranke in ne zgolj njenega predsednika. Dodal je tudi, da "so Ropove izjave posebna zgodba, ki jo morajo raziskati pristojne inštitucije".

Posvet o zakonu o žrtvah vojnega nasilja
Nesoglasja glede zakona o žrtvah vojnega nasilja, o katerem je imel pomisleke tudi koalicijski DeSus, bi se lahko zgladila že v začetku septembra, ko je Tanko napovedal, da se bodo o predlogih sprememb zakona posvetovali z vsemi parlamentarnimi strankami.

Predloge naj bi vložili do 11. septembra, da bi jih lahko sprejeli na zasedanju konec meseca. Tanko pričakuje, da bodo vojni zakoni sprejeti čimprej, če pa dogovorsa ne bo, bnodo v koaliciji razmislili o nadaljnih korakih.