Tonin je zdaj minister za obrambo, takrat pa je kot poslanec opravil nadzor na obveščevalni službi ministrstva za obrambo. Foto: BoBo
Tonin je zdaj minister za obrambo, takrat pa je kot poslanec opravil nadzor na obveščevalni službi ministrstva za obrambo. Foto: BoBo

Obrambni minister, predsednik NSi-ja Matej Tonin, je bil do pred kratkim kot poslanec predsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS).

Kot predsednik komisije naj bi zlorabil položaj tako, da je na pobudo treh članov komisije odobril nadzor na Obveščevalno-varnostni službi (OVS) ministrstva za obrambo. Po mnenju ovaditeljev bi moral namreč za to sklicati posebno sejo KNOVS-a, na kateri bi vsi člani sprejeli sklep o odreditvi nadzora in imenovali tudi člane komisije, ki ga bo opravila, so zadevo opisali v NSi-ju.

A po navedbah NSi-ja je bila do zdaj dolgoletna praksa, da je nadzor odobril predsednik KNOVS-a na pobudo treh članov, ne da bi se morali člani KNOVS-a za to posebej sestajati na seji. Sam nadzor so nato izvedli trije člani, ki so zanj dali pobudo.

Sledilo naj bi tudi zaslišanje Žana Mahniča (SDS). Foto: BoBo
Sledilo naj bi tudi zaslišanje Žana Mahniča (SDS). Foto: BoBo

O postopku zoper Tonina je sicer prvi poročal POP TV. Po podatkih televizije je bil na zaslišanje vabljen tudi nekdanji poslanec SDS-a in zdajšnji državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, Žan Mahnič, ki je tudi vodil omenjeni nadzor, a je bilo zaslišanje prestavljeno na prihodnji teden. Med drugim naj bi mu ovaditelji očitali izdajo tajnih podatkov. V postopku naj bi se znašla tudi nekdanja sekretarka KNOVS-a.

Tonin se je na dogajanje odzval na Twitterju, kjer je zapisal, da je parlamentarni nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami za demokracijo in svobodo ključen. "V preteklem mandatu so nadzorovane službe (pre)pogosto ovajale parlamentarne nadzornike. Naj se ta nespodoben lov na nadzornike že enkrat konča," je zapisal.

Sumili so, da naj bi Erjavec zlorabil OVS

KNOVS je namreč aprila lani opravil nadzor na OVS-ju, ker je menil, da naj bi takratni obrambni minister Karl Erjavec zlorabil vojaško obveščevalno službo, da je lahko razrešil poveljnika v poveljstvu sil Slovenske vojske Miho Škerbinca. OVS naj bi namreč po njegovem navodilu preverjal, ali je Škerbinc res neprimerno govoril o takratni načelnici Generalštaba Slovenske vojske Alenki Ermenc. Na OVS-ju so takrat potrdili, da so Mahniča kazensko ovadili.