Veselinovič zavrača očitke, da je na poravnavo pristal zato, ker bi bila odpoved pogodbe Mešku nezakonita. Foto: MMC RTV SLO
Veselinovič zavrača očitke, da je na poravnavo pristal zato, ker bi bila odpoved pogodbe Mešku nezakonita. Foto: MMC RTV SLO

Pri poravnavi gre za pietetni odnos do pokojnika in predvsem njegove družine; torej za potezo s človeškimi nagnjenji, nikakor pa ne za potezo, ki bi kazala na to, da naj bi STA pogodbo o zaposlitvi Borutu Mešku odpovedal nezakonito.

Bojan Veselinovič, direktor STA

Direktor STA-ja Veselinovič je poznan po svoji dobroti in sočutju, tako da je težko dvomiti o njegovih dobrih namenih.

Alenka Paulin, nekdanja direktorica STA-ja
Borut Meško
Nekdanji odgovorni urednik Borut Meško, ki ga je Veselinovič odpustil, poravnave ni dočakal. Foto: Primož Lavre/Reporter

Prav tako mora državna Slovenska tiskovna agencija (STA) v celoti nositi stroške svojega odvetnika Mihe Kozinca, kar zelo verjetno znaša nekaj tisoč evrov.

Direktor STA-ja Bojan Veselinovič je Boruta Meška lani razrešil s funkcije odgovornega urednika STA-ja, takoj zatem pa je 3. novembra sledila še izredna odpoved njegove pogodbe o zaposlitvi. Združenje novinarjev in publicistov je tedaj protestiralo proti takšnemu ravnanju, Veselinoviča obtožilo ideoloških čistk, od premierja Boruta Pahorja pa zahtevalo, da direktorja razreši. Meško je na eni svojih zadnjih novinarskih konferenc opozoril tudi na šikaniranje, ki ga je bil deležen od Veselinoviča vse od njegovega prihoda aprila 2009.

Za pojasnilo smo se obrnili tudi na predsednika vlade:
MMC: STA mora zaradi odpustitve nekdanjega odgovornega urednika, ki je zdaj žal že pokojni, Boruta Meška, svojcem plačati 30.000 evrov, pa še poravnati ...
V. d. direktorja urada za komuniciranje Darijan Košir: To ne drži.
MMC: Ja.
Darijan Košir: Ne, to absolutno ne drži.
MMC: Ali je potem manjša?
Darijan Košir: Ja.
MMC: Koliko pa je potem?
Darijan Košir: To vam ne bomo razkrili, ampak ta cifra ne drži.
MMC: No, verjetno je še vedno dovolj velika, ali to ocenjujete kot nevestno ravnanje direktorja STA-ja Bojana Veselinoviča in ali boste mogoče zaradi tega razmislili o njegovi razrešitvi?
Borut Pahor: Ne bi rad, da bi podcenjeval katero koli od vprašanj, ki so v pristojnosti vlade, vendar bi vas prosil za razumevanje, da prav vsakega podrobno ne poznam. Se bom pa seznanil s tem vprašanjem. Dovolite mi, ob vseh vprašanjih, ki jih imamo - upam, da javnost spremlja moje delo - razumete, da od dneva do večera, kar je normalno za te čase in dileme, ki so pred nami, poskušam zdaj spraviti pod streho glavne, ključne odločitve. Zame sta ta hip pomemebni pokojninska reforma, zdravstvena reforma - tu se nekoliko manj govori, pa več dela, kar me veseli. Želim, da pride do dogovora o zakonu o delovnih razmerjih, o zadnjem iz paketa treh, ki urejajo trg dela. Želim, da pride na dnevni red Zakon o Darsu, zakon o železnicah. Avgusta imamo mednarodno konferenco o transportnem holdingu. To je pomemben prelomen trenutek, ali ima Slovenija vizijo, in kakšno, glede železniške infrastrukture in njene vloge pri transportu blaga iz Luke Koper in drugih pristanišč, tudi letaliških. Imamo kup odločitev, ki so pred nami. Skratka, tudi o tem vprašanju se bom posvetoval z odgovornimi in sprejel potrebne odločitve.

Borut Meško poravnave ni dočakal, saj so mu dober mesec po odpovedi odkrili neozdravljivo bolezen, zaradi česar je slabega pol leta za tem umrl.

Poravnava naj bi bila sklenjena zaradi "pietetnega odnosa"
Veselinovič sicer zavrača trditev, da je bila poravnava sklenjena zaradi nezakonite odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Nasprotno, po njegovih besedah »gre za pietetni odnos do pokojnika in predvsem njegove družine; torej za potezo s človeškimi nagnjenji, nikakor pa ne za potezo, ki bi kazala na to, da naj bi STA pogodbo o zaposlitvi Borutu Mešku odpovedal nezakonito«.

Kot smo že zapisali, bo poravnava STA poleg stroškov njenega odvetnika stala okoli 30.000 evrov. Na vprašanje, na podlagi katerega zakona je državna tiskovna agencija iz pietetnih razlogov, kot trdi Veselinovič, lahko izplačala tako visok znesek, je direktor STA navedel Zakon o pravdnem postopku, ki ureja institut poravnave. Pojasnil pa je, da je lastnika, torej Urad vlade za komuniciranje, o svojem ravnanju obvestil, čemur lastnik ni nasprotoval.

Že lani novembra je Veselinovič v zvezi z napovedjo Boruta Meška, da bo tožil STA, dejal: "Ker me njegova pogodba o zaposlitvi zavezuje, saj moram spoštovati voljo pogodbenih strank, pa bom, če bi Meško na sodišču uspel, poskrbel, da odškodnine ne bo plačal STA, ampak prejšnja direktorica Alenka Paulin, ki je bila podpisnica njegove pogodbe."

Kot danes pojasnjuje to svojo izjavo, bi STA nekdanjo direktorico tožil, samo če bi se na sodišču izkazalo, da je bila pogodba Borutu Mešku nezakonito odpovedana, saj je vsebovala vnaprej določeno odškodninsko klavzulo. Ker se sodni postopek po njegovih besedah sploh ni začel, »ni bilo razloga za nikakršno vlaganje ovadb proti Paulinovi«. Veselinovič pa ni odgovoril na vprašanje, ali se mu torej zdi sporno, če ima zaposleni v pogodbi člen, ki delodajalcu otežuje, da bi ga odpustili zaradi izmišljenih krivdnih razlogov in bi bilo to dokazano tudi na sodišču.

Proti nekdanji direktorici številne kazenske ovadbe
Toda v zvezi s tem in s celotnim poslovanjem nekdanje direktorice STA-ja Alenke Paulin poteka tudi kriminalistična preiskava. »Po meni dostopnih informacijah je predmet preiskave celotno poslovanje STA-ja v času mojega direktorovanja na STA-ju, vključno z mojim zdravstvenim stanjem in medicinsko dokumentacijo,« zatrjuje Paulinova.

Veselinovič zanika, da bi zoper nekdanjo direktorico vložil kakršno koli kazensko ovadbo. Ob tem pa je potrdil, da je organe pregona zanimala tudi vsebina pogodbe o zaposlitvi. Podobno zatrjuje Paulinova: »Omenjena pogodba je predmet kriminalistične preiskave, saj je bila podana zoper mene kazenska ovadba zaradi člena, ki ščiti novinarja urednika pred nezakonito odpovedjo delovnega razmerja, zato zadeve ne morem komentirati

Podatke smo preverili tudi pri policiji, a nam zaradi varstva osebnih podatkov in predkazenskega postopka niso želeli odgovarjati na konkretna vprašanja. "Lahko potrdimo le to, da je Policijska uprava Ljubljana leta 2009 vodila predkazenski postopek v zvezi z delom poslovanja agencije, ki jo omenjate. V decembru 2009 je bilo o ugotovitvah na podlagi 10. odstavka 148. člena obveščeno tožilstvo, ki je policijo zaprosilo za preveritev dodatnih dejstev," je pojasnil tiskovni predstavnik Policijske uprave Ljubljana Vinko Stojnšek.

In še komentar nekdanje direktorice Alenke Paulin v zvezi z izplačano poravnavo in izjavo Veselinoviča, da ga je ob tem vodil pietetni odnos in človeška nagnjenja: »Direktor STA-ja Veselinovič je poznan po svoji dobroti in sočutju, tako da je težko dvomiti o njegovih dobrih namenih

Pri poravnavi gre za pietetni odnos do pokojnika in predvsem njegove družine; torej za potezo s človeškimi nagnjenji, nikakor pa ne za potezo, ki bi kazala na to, da naj bi STA pogodbo o zaposlitvi Borutu Mešku odpovedal nezakonito.

Bojan Veselinovič, direktor STA

Direktor STA-ja Veselinovič je poznan po svoji dobroti in sočutju, tako da je težko dvomiti o njegovih dobrih namenih.

Alenka Paulin, nekdanja direktorica STA-ja