Minister za okolje in prostor Roko Žarnić je bil pred preiskovalno komisijo o gradbenih poslih sezanjen s številnimi, njemu neznanimi dokumenti. Foto: MMC RTV SLO
Minister za okolje in prostor Roko Žarnić je bil pred preiskovalno komisijo o gradbenih poslih sezanjen s številnimi, njemu neznanimi dokumenti. Foto: MMC RTV SLO
Franc Pukšič
Poslanec SLS-a Franc Pukšič je prepričan, da je Žarnić žrtev manipulacij Zorana Jankovića in Gregorja Golobiča. Foto: MMC RTV SLO
Komisija za gradbene investicije zaslišali Žarnića in Židana
Žarnića zavedel MOL?

Na seji preiskovalne komisije DZ, ki se ukvarja z gradbenimi posli, sta bila zaslišana minister za okolje in prostor Roko Žarnić in minister za kmetijstvo Dejan Židan.

Pukšič: Janković se je direktno zlagal
Žarnić je povedal, da je ministrstvo za okolje izdalo odločbo o občinskem prostorskem načrtu (OPN) Mestne občine Ljubljana (MOL) 30. junija, sklep pa je podpisal 5. julija. Na ta datum so svetniki MOL-a že glasovali o OPN-ju, kar naj bi po besedah Franca Pukšiča (SLS) pomenilo, da svetniki niso mogli biti seznanjeni s temi dokumenti pravočasno in v skladu s poslovnikom ter da se je ljubljanski župan Zoran Janković pred to komisijo "direktno zlagal".

Minister je zagotovil, da so bili pri izdaji sklepa upoštevani vsi zahtevani in potrebni dokumenti in da zaupa svojim službam, ki so delovale v skladu z zakoni. Predsednica komisije Alenka Jeraj (SDS) je v nadaljevanju zaslišanja Žarnića seznanila z negativnim mnenjem DARS-a k OPN-ju, za katerega pa Žarnić trdi, da ga ne pozna in z njim ni bil seznanjen.

Žarnić ne pozna mnenj ministrstev o OPN-ju
Žarnić pojasnjuje, da prav tako ni bil seznanjen z negativnim mnenjem k OPN-ju, ki ga je izdalo ministrstvo za javno upravo, in s pripombami, ki, jih je na MOL poslalo ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, potem ko je že podalo soglasje. MOL bi moral pripombe ministrstva za visoko šolstvo posredovati ministrstvu za okolje, vendar Žarnić trdi, da dokumentov ni prejel.

Pukšič je takšno ravnanje MOL-a in ministrstva za visoko šolstvo, ki bi po njegovih besedah moralo preklicati dano soglasje, označil za "kombinacijo manipulacij Golobiča in Jankovića". Žarnić je k temu dodal, da sicer ne ve, če gre za zavajanje, vendar "bi človek pričakoval, da bi morali biti dokumenti, od katerih je odvisno naše mnenje, pri nas".

Židan: Janković me ni prepričeval o nujnosti sprejetja OPN-ja
V nadaljevanju zaslišanja je na vprašanja komisije odgovarjal tudi minister Židan, ki je med drugim zatrdil, da ga Janković nikoli ni prepričeval o nujnosti sprejetje OPN-ja. Židan je pojasnil tudi, zakaj je ministrstvo podalo MOL-u negativno mnenje k spremembi namembnosti kmetijskih zemljišč v Smodinovcu.

Po njegovih besedah ministrstvo za kmetijstvo in ni privolilo v gradnjo industijske cone na omenjenem območju. "Ko pa smo dobili dokumente, da gre za javni interes in da bosta tam delovala DARS in policija, je bila dovoljena njihova širitev, vendar občina tega ni tako definirala v nobenem nadaljnjem dokumentu," je poudaril. Dodal je, da so se na ministrstu pri investitorjih pozanimali, ali nameravajo vlagati v območje Smodinovca, vendar je bil odgovor negativen, zato so se odločili, da podajo negativno mnenje k spremembi namembnosti kmetijskih zemljišč.

Komisija za gradbene investicije zaslišali Žarnića in Židana
Žarnića zavedel MOL?