Dva odstopa? Vlade to ne bo ogrozilo, meni Pribac. Gaiser, sicer strokovnjak za mednarodne odnose, v Gantarjevem odstopu vidi pozitivno dejanje. Foto: BoBo
Dva odstopa? Vlade to ne bo ogrozilo, meni Pribac. Gaiser, sicer strokovnjak za mednarodne odnose, v Gantarjevem odstopu vidi pozitivno dejanje. Foto: BoBo
Gantar
Nič več minister, ker ni imel dovolj politične moči znotraj vlade in koalicije za reševanje težav. Foto: BoBo

Stanko Stepišnik je prejšnji teden zapustil položaj ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo. Obtožbe so bile naročene, z odstopom pa rešujem podjetje, da lahko posluje v miru, je takrat sporočil. Za vrnitev ima na voljo poslanski stol na listi Pozitivne Slovenije, kamor je bil izvoljen. Le pet dni pozneje je presenetil minister za zdravje Tomaž Gantar iz kvote DeSUS-a, ki je nepreklicno odstopil, kot razloga pa navedel nemoč proti lobijem v zdravstvu in korupcijo.

Politični analitik Laris Gaiser potezo vidi zelo pozitivno. "Minister je opozarjal na težave in želel v sistemu nekaj dobrega narediti," je dejal za MMC. Odstop je sporočilo, da se morajo zadeve v zdravstvenem sistemu nujno in čim prej spremeniti. Ne Gantarjeva ne Stepišnikova poteza na vlado ne bosta imeli velikega vpliva, je dejal Gaiser. Pri Gantarju namreč ni šlo za nezaupanje ministru ali njegovo slabo delo, Stepišnik pa je odstopil bolj zaradi zunanjih pritiskov.
Pribac: Odstop je priložnost za vlado
Res je, da vsaka sprememba prinese nekaj nestabilnosti v sistem, a hkrati prinese tudi priložnost za trdnejše in boljše delovanje, je dejal Igor Pribac. Takšna sta po njegovem mnenju odstopa: ne grožnja obstoju vlade, temveč priložnost.

Obstaja neko splošno mnenje, da odstopata ministra, ki se v vladi nista posebej izkazala, je nadaljeval. To sicer bolj velja tako za Stepišnika, ki je bil "sorazmerno neopazen", kot za Gantarja, ki se je "spopadal z velikimi težavami in nesoglasji glede zelo pomembnega sistema", okoli katerega ni konsenza o spremembah.
"Ostajam pri tem, da je drugi odstop za vlado priložnost, da na to mesto postavi človeka, ki se je pripravljen spopasti s tem velikim izzivom," je izjavil.

Stepišnik je prek družbe Corda Orodjarna največji lastnik podjetja EMA - Orodjarne, ki je prek razpisa ministrstva za gospodarstvo dobilo 348 tisoč evrov. Razpis se je sicer začel že pred Stepišnikovim ministrovanjem, odločitev, komu razpisni denar, pa je sledila, ko je že prevzel mandat. Stepišnik je zatrdil, da se je izločil iz vseh postopkov odločanja.

Gantar je po lastnih besedah začutil, da je bila njegova politična moč znotraj koalicije absolutno premajhna za reševanje težav na način, kot si ga je zastavil. Zadnji večji zaplet je nastal okoli t. i. intervencijskega zakona za zdravstvo, ki bi z dvigom prispevkov za zdravstveno zavarovanje nekoliko napolnil šibko zdravstveno blagajno. Temu je ostro nasprotoval DL zaradi pritiska na že obremenjeno gospodarstvo.