V SMS-u računajo na podporo nevladnih organizacij, političnih strank in vseh, ki so proti korupciji. Foto: RTV SLO
V SMS-u računajo na podporo nevladnih organizacij, političnih strank in vseh, ki so proti korupciji. Foto: RTV SLO

Stranka mladih Slovenije je včeraj dopolnila referendumsko vprašanje, zato po odločitvi predsednika DZ-ja Franceta Cukjatija poslanci na nadaljevanju rednega zasedanja zaradi referendumskih postopkov ne bodo odločali o ukinitvi komisije za preprečevanje korupcije.

V SD-ju so napovedali, da ne bodo sodelovali pri aktivnem zbiranju podpisov, pri LDS-u pa odločitve še niso sprejeli.

Če bo SMS-u do roka, torej do 7. januarja, uspelo zbrati 40.000 podpisov volivcev, bo DZ razpisal referendum.

Po 7. januarju ...


V nasprotnem primeru bodo poslanci nadaljevali tretjo obravnavo zakona o nezdružljivosti opravljanja javne funkcije s pridobitno dejavnostjo, ki ukinja protikorupcijsko komisijo pod vodstvom Draga Kosa.

Ali se strinjate z referendumom o Kosovi komisiji?
Da - 40 %
Ne - 55 %
Ne vem - 6 %
(N = 1253)
Sodelujte tudi vi!

Kot je glavni tajnik SMS-a Jože Vozelj včeraj pojasnil, bodo v tej neparlamentarni stranki podpise zbirali na stojnicah pred upravnimi enotami, oglaševali pa bodo s plakati in letaki.

Na marsikateri upravni enoti so tisti, ki so želeli prispevati podpis, danes naleteli na težave, saj ni bilo potrebnih obrazcev. Upravne enote so jih dobile prepozno, pa še ti so le splošni, saj ne vsebujejo referendumskega vprašanja. Še vedno pa ni povsod računalniške evidence podpisnikov.

SMS dvomi o pravem namenu Cukjatija
V SMS-u menijo, da upravne enote niso bile ustrezno obveščene o postopku za zbiranje podpisov. Zaradi zapletov upajo, da bo Cukjati podaljšal rok za zbiranje podpisov.

Dodali so, da bi lahko takšno ravnanje tudi pričakovali, saj "je vladajoča opcija nenaklonjena pobudi in resnemu boju zoper korupcijo". V sporočilo za javnost so še zapisali, da jih je predsednik državnega zbora "s svojimi ciničnimi izjavami, polnimi velikodušnosti pri določitvi roka za zbiranje podpisov, razočaral, a hkrati tudi spodbudil, da se še bolj potrudijo zbrati potrebnih 40.000 podpisov".

Cukjati je navedbe stranke označil kot preuranjene, saj so po njegovih podatkih vse upravne enote od ministrstva za notranje zadeve dobile obvestila in navodila za zbiranje podpisov.

Kot je dejal, moralne obsodbe dejanj, ki jih je storil v skladu z zakonodajo po najboljši veri, "niso najbolj primeren način komunikacije".