Foto: BoBo
Foto: BoBo

V delovni skupini za nenasilje v zdravstveni in babiški negi, ki deluje pod okriljem Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije ob mednarodnem dnevu starejših, 1. oktobru, in mednarodnem dnevu nenasilja, ki ga zaznamujemo danes, izražajo podporo prizadevanjem starejših in njihovih organizacij za spoštljivo nagovarjanje oziroma poimenovanje starejših.

"Gre za besedo starejši, ki so si jo sami že večkrat izbrali, nazadnje na pravkar končanem Festivalu za tretje življenjsko obdobje," so poudarili v današnji izjavi za javnost. Izrazi, kot so starostniki, stari, starci in seniorji, danes postajajo nezaželeni oziroma mejijo na staromrzništvo. V praksi to pomeni, da druga poimenovanja starejših, zlasti v strokovni, pa tudi splošni javnosti, v bistvu predstavljajo zmerljivke, so dodali.

Ob današnjem mednarodnem dnevu nenasilja pa zlasti zdravstvene delavke in delavce pozivajo, naj bodo starejši v zdravstvenih in socialnovarstvenih okoljih obravnavani kot skupina, ki ji je treba včasih posvetiti malo več časa in potrpljenja, zlasti v komunikaciji.

"Ni nujno, da so vsi starejši obravnavani kot ranljiva oziroma krhka skupina, smo jih pa dolžni, po enakih merilih kot vse druge družbene skupine, ozaveščati, preprečevati nasilje, ga zaznavati, obravnavati, prijavljati in evalvirati. Gre za nasilje vseh vrst različnih povzročiteljev," je dejala članica delovne skupine za nenasilje v zdravstveni in babiški negi Darinke Klemenc in vse, ki vstopajo v sistem, od bolnikov in njihovih svojcev do zdravstvenih delavcev, prostovoljcev ter študentov in dijakov, pozvala k strpni, spoštljivi in človeka vredni komunikaciji, tudi ali še posebej v odnosih s starejšimi.

Zbornica je v okviru svoje delovne skupine za nenasilje v zdravstveni in babiški negi lani pripravila priročnik Nasilje NE!, ki prinaša predloge za obravnavo različnih pojavnosti nasilja, s katerimi se soočajo v zdravstveni in babiški negi, in priporočila, kako ukrepati ob zaznanem nasilju nad starejšimi.