Miha Pogačnik predvideva, da sta premierja ali zunanja ministra Slovenije in Hrvaške o arbitrih
Miha Pogačnik predvideva, da sta premierja ali zunanja ministra Slovenije in Hrvaške o arbitrih "kaj že dogovorila", medtem ko Milan Brglez pravi, da se o imenih še ne govori. Foto: MMC RTV SLO

Konec koncev se zdaj že praktično vsi, dva milijona Slovencev spozna na mednarodno pravo.

Miha Pogačnik o "poznavalcih" mednarodnega prava

Zavračanje ne bi imelo smisla, zdaj ko je celotna zadeva šla skozi postopek ratifikacije. To bi bila pretirana reakcija.

Milan Brglez o zavračanju hrvaške enostranske izjave
Kaj sledi po referendumu?

Miha Pogačnik, mednarodni pravnik in dolgoletni glavni slovenski pravni strokovnjak v pogajanjih s Hrvaško, meni, da je malo verjetno, da bi ga znova povabili v skupino, sam pa bi dobro razmislil, preden bi se odločil za ponovno sodelovanje. "Moral bi dobiti ponudbo, ki je ne bi mogel zavrniti, da bi sodeloval v ekipi s tako slabimi izhodišči, kot jih daje ta arbitražni sporazum," je dejal.

Nasprotno pa bi Milan Brglez, strokovnjak za mednarodno pravo, z veseljem sodeloval v skupini. Ta se je prvič sešla že na začetku maja, ob uvodu v referendumsko kampanjo. Brglez je za STA dejal, da pričakuje, da se bo delo skupine, v kateri naj bi sodelovalo okoli 20 uglednih slovenskih strokovnjakov, konkretiziralo in porazdelilo po področjih, kar je že napovedal zunanji minister Samuel Žbogar.

Kdo bo arbiter in kako pomembna je ta odločitev?
Delo slovenskega člana arbitražnega sodišča bo po Pogačnikovem mnenju "nehvaležno", saj bo "kljub vsej spretnosti ob tako slabem sporazumu zelo težko usmerjal delo arbitraže v pozitivno smer za Slovenijo". Pogačnik izida arbitraže ne želi napovedovati, in čeprav upa, da bo ugoden za Slovenijo, pravi, da se "boji, da ne bo".

Tudi o tem, kdo naj bi bil slovenski arbiter, Pogačnik ni želel ugibati, je pa dejal, da je v Sloveniji le okoli pet mednarodnih pravnikov z ustreznimi certifikati (med njimi je tudi sam). Pogačnik je bil oster do drugih mednarodnih pravnikov, ki ustreznih certifikatov nimajo. Ima jih za "strokovnjake, ki jih je naredila priložnost z referendumom". "Konec koncev se zdaj že praktično vsi, dva milijona Slovencev spozna na mednarodno pravo".

Tudi krog morebitnih tujcev, ki bi v arbitraži zastopali Slovenijo, je po Pogačnikovih besedah omejen. Po njegovem mnenju namreč v "prvo jakostno skupino" sodi le od 20 do 30 ljudi.

Za Brgleza je odločanje o slovenskem arbitru še preuranjeno. O imenih se še ne govori, sam pa ne bi imel nič proti ne domačemu ne tujemu, le da je "čim boljši".

Diplomatska nota in enostranska izjava na enostransko izjavo
Naslednji korak je izmenjava diplomatskih not o ratifikaciji arbitražnega sporazuma. Ali bo hrvaška noti priložila tudi svojo enostransko izjavo, ni znano, bo pa Slovenija v tem primeru priložila svojo, ki bo hrvaško naredila nično, je dejal Brglez. Zavračanje izjave namreč ne bi imelo smisla, saj bi bil to pretiran odziv, je dodal.

O napovedi SDS-a, da ne bo podprl Hrvaške pri vstopu v EU, dokler arbitraža ne bo določila meje med državama (za to je sicer potrebna dvotretjinska večina v parlamentu), je Brglez dejal, da je prepričan, da Slovenije ne bo med prvimi državami, ki bodo vstop Hrvaške v EU ratificirale, a da naša država "prav dolgo ne bo mogla odlašati". Politične karte bodo po njegovem mnenju zagotovo pomešale tudi volitve.

Konec koncev se zdaj že praktično vsi, dva milijona Slovencev spozna na mednarodno pravo.

Miha Pogačnik o "poznavalcih" mednarodnega prava

Zavračanje ne bi imelo smisla, zdaj ko je celotna zadeva šla skozi postopek ratifikacije. To bi bila pretirana reakcija.

Milan Brglez o zavračanju hrvaške enostranske izjave
Kaj sledi po referendumu?