Če je bil Aver resnično razrešen iz krivdnih razlogov, mu odpravnina ne pripada, lahko pa zahteva sodno presojo. Foto: MMC RTV SLO
Če je bil Aver resnično razrešen iz krivdnih razlogov, mu odpravnina ne pripada, lahko pa zahteva sodno presojo. Foto: MMC RTV SLO

Sicer obžalujemo, da se zdi, kot da bi ZDUS-u prekrižali pot, a odločbo smo pripravljali skoraj tri mesece.

Mihael Perman
Boštjan Aver
Aver bo posle Davorju Hvali in prokuristu Francu Henigmanu predal v ponedeljek. Foto: MMC RTV SLO
Vzajemna: Priprave na imenovanje nove uprave

Odpoklic prvega moža Vzajemne Boštjana Averja je bil pričakovan, imenovanje izredne uprave pa bi bila napačna odločitev, dogajanje v zdravstveni zavarovalnici komentira ZDUS.

Podpredsednik Zveze društev upokjencev Slovenije Mirko Miklavčič meni, da bi izredno upravo lahko agencija za zavarovalni nadzor imenovala že prej, skrbi pa ga tudi, kakšno je politično ozadje dogajanja v Vzajemni. Prepričan je, da se je agencija za napovedani ukrep odločila v želji preprečiti izredno skupščino zdravstvene zavarovalnice, ki jo je ZDUS sklical za začetek novembra, poroča Radio Slovenija.

Perman: Obžalujemo, da smo ZDUS-u prekrižali pot
Če bi se imenovanje izredne uprave res zgodilo, bi namreč v Vzajemni prenehala vsa pooblastila organom družbe, torej tudi skupščini, kar pomeni, da bi bili sklepi izredne skupščine brezpredmetni. "Sicer obžalujemo, da se zdi, kot da bi ZDUS-u prekrižali pot, a odločbo smo pripravljali skoraj tri mesece," pravi direktor agencije Mihael Perman.

Kot je znano, je nadzorni svet Vzajemne v petek razrešil prvega moža zavarovalnice Boštjana Averja. Uradni razlogi za razrešitev prvega moža še niso znani, neuradno pa naj bi stolček izgubil zaradi krivdnih razlogov. A to postopka agencije v Vzajemni ne bo ustavilo.

Perman: Vsi ukrepi se nanašajo na čas izdaje obvestila
Agencija za zavarovalni nadzor je obvestilo o možnosti imenovanja izredne uprave v zdravstveni zavarovalnici izdala v torek, direktor agencije Perman pa zatrjuje, da se vsi nadaljnji ukrepi nanašajo prav na čas izdaje obvestila: "Ko agencija izda obvestilo o nameravanem ukrepu, se to nanaša na čas, v katerem je bilo izdano, enako velja za vse nadaljnje ukrepe. Kar se dogaja potem, v pravnem smislu ni več predmet ukrepov."

Perman: Nismo želeli prekrižati načrtov ZDUS-u
Vzajemna, ki je obvestilo agencije prejela v sredo, ima osem dni časa za odziv, ki ga bo agencija po Permanovih besedah proučila, o nadaljnjih korakih pa naj bi nato odločil senat agencije. "Ukrep, ki sledi obvestilu, je v veliki večini primerov odredba. Izjema je imenovanje izredne uprave, ko gre takoj za odločbo senata," je zatrdil.

Senat agencije bi se lahko sestal že prihodnji teden, pri čemer pa naj bi bil časovni načrt "odvisen tudi od vsebine dogovora, ki ga bo posredovala Vzajemna". Agencija, ki je ukrepe napovedala predvsem zaradi pomanjkljivosti pri delovanju nadzornega sveta Vzajemne, mora odločitev sprejeti v dveh tednih.

Vzajemna formalnopravno krši zakon
Kot omenjeno, je nadzorni svet na petkovi maratonski seji, dolgi okoli sedem ur, odpoklical Averja z mesta predsednika uprave Vzajemne. Aver je bil presenečen, da so ga nadzorniki razrešili le dober teden pred pričakovanim imenovanjem izrednih upraviteljev zavarovalnice. A do izdaje odločbe nadzorni svet Vzajemne deluje s polnimi pooblastili, je zadevo za Radio Slovenija komentiral Perman.

Formalnopravno Vzajemna, ki ima zdaj le enega člana uprave, to je Davorja Hvalo, krši zakon. Kršitev bi morala, če želi, da bi agencija za zavarovalni nadzor izdala licenco novemu članu uprave, odpraviti v treh mesecih.

Sicer obžalujemo, da se zdi, kot da bi ZDUS-u prekrižali pot, a odločbo smo pripravljali skoraj tri mesece.

Mihael Perman
Vzajemna: Priprave na imenovanje nove uprave