Foto:
Foto:

Po njenih besedah lahko kmetje pošljejo zahtevke za koruzo iz državnih blagovnih rezerv do 29. avgusta, danes pa se izteka rok, do katerega morajo občine agenciji poslati podatke o prijavljeni škodi po suši na svojih območjih.

Do konca prejšnjega tedna je po besedah Bukovčeve agenciji te podatke poslalo že več kot 90 odstotkov občin, ki so agenciji posredovale skupaj več kot 22.000 zahtevkov kmetov za pomoč ob letošnji suši.

Bukovčeva je na kmetijsko-živilskem sejmu zainteresiranim kmetom in predstavnikom kmetijskih podjetij in živilske industrije predstavila tudi delo agencije, še zlasti pri dodeljevanju denarnih sredstev za reformo kmetijske politike in razvoj podeželja. Po njenih besedah si Slovenija v skladu s cilji kmetijske politike v Evropski uniji prizadeva z denarnimi pomočmi preprečiti zaraščanje kmetijskih površin, zmanjšati demografsko ogroženost podeželja in prispevati k pridelavi zdrave hrane.

Med drugim si je sejem v Gornji Radgoni ogledal tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Jožko Čuk, ki se je srečal z ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Francem Butom, direktorjem Pomurskega sejma Janezom Erjavcem in predsednikom KGZS Petrom Vriskom.