Ministrstvo je odločilo, da Elektro Primorska lahko začne graditi 29 vetrnic na Volovji rebri. Foto: EPA
Ministrstvo je odločilo, da Elektro Primorska lahko začne graditi 29 vetrnic na Volovji rebri. Foto: EPA
Volovja reber
Volovja reber
Gradnja vetrnic bo po besedah okoljevarstvenikov prizadela predvsem ptice. Na to je slovenske oblasti opozorila tudi Evropska komisija. Foto: RTV SLO

Postavitev 29 vetrnic bo spremljala gradnja 20 kilovoltne kabelske povezave in 110 kilovoltnega povezovalnega daljnovoda RTP Ilirska Bistrica - RTP Volovja reber, so sporočili z ministrstva.

Vlagatelj je zaprosil za gradbeno dovoljenje za 33 vetrnih turbin, vendar za 4 parcele ni predložil ustreznih spremljevalnih listin. Ministrstvo je tako izdalo le delno dovoljenje za gradnjo tistih vetrnic, za katere je vlagatelj predložil potrebno dokumentacijo.

Različen odziv na odločitev ministrstva
V Elektru Primorska so zadovoljni s pridobitvijo gradbenega dovoljenja. Po njihovem mnenju bo prva vetrna elektrarna po začetku obratovanja sama pokazala, da so bili pomisleki skeptikov odveč. Na območju bodo zagotovili dva prehoda za prostoživeče sesalce in za prelete ptic, površina ogroženih travišč pa bo po posegu enaka ali celo večja kot pred posegom, so še zagotovili.

Koalicija za Volovjo reber je odločitev pričakovala, "saj so bile ključne nepravilnosti v postopkih narejene že v prejšnjih fazah postopka". Po njihovih besedah se sicer gradnja ne bo začela pred julijem.

Nevladniki v preteklosti ostri do načrtovanih gradenj
Koalicija za Volovjo reber je v preteklosti že večkrat nastopila proti gradnji vetrnic. Od nekdanjega ministra za okolje in prostor Janeza Kopača so večkrat zahtevali pojasnila, zakaj je območje izvzeto iz posebnih varstvenih območij, ki jih ščiti evropski projekt Natura 2000. Ta jim je pojasnjeval, da se za zaščito območja niso odločili, ker ni bilo "nevarnosti za ogrožanje ugodnega ohranitvenega stanja".

Odločitev je bila sporna tudi za Bruselj, saj je Evropska komisija Slovenijo pozvala, naj pojasni razloge, zakaj je bila Volovja reber izključena iz območja Nature 2000.

Koalicija za Volovjo reber je zaradi sumov nepravilnosti pri sprejetju občinskega prostorskega akta, ki je umestil vetrno elektrarno na Volovji rebri, dokumentacijo predala komisiji za preprečevanje korupcije. Poleg neuspešne pritožbe na ustavnem sodišču je nevladno združenje ministrstvo večkrat pozvalo, naj izda akt o začasnem zavarovanju območja, saj je za "območje upravičeno domnevati, da ima lastnosti, zaradi katerih bo določeno za naravno vrednoto".

Koalicija se je pritožila tudi na odločbo Agencije RS za okolje, ker je kljub vrsti postopkovih in vsebinskih napak Elektru Primorska dala soglasje za gradnjo vetrnic, vlado pa je večkrat pozvala, naj primerja argumente z njihovimi in dokaže svoj prav v javni razpravi.