Stranka mladih - Zeleni Evrope se povezuje z zelenimi ter eko-socialnimi gibanji in strankami. Foto: BoBo
Stranka mladih - Zeleni Evrope se povezuje z zelenimi ter eko-socialnimi gibanji in strankami. Foto: BoBo


Pred dnevi je stranka SMS-Zeleni oz. njen predsednik Darko Krajnc sporazum o sodelovanju podpisala z Demokrati Slovenije, ki jih vodi Mihael Jurak. Podoben dogovor je Kranjčeva stranka tokrat podpisala z Zeleno koalicijo. Član zadnje, Tomaž Ogrin, raziskovalec na Institutu Jožefa Stefana, je dejal, da so bili dogovori dolgi, a uspešni. Še pred tem se je stranki priključil predsednik državnega sveta Blaž Kavčič.

Da se piše novo poglavje zelene zgodbe, je potrdil tudi Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije), ki naj bi sporazum z SMS-Zelenimi Evrope podpisal prihodnji teden. Po besedah vodstva stranke pa bo v ponedeljek, ko bo sklicana nova konferenca za novinarje, sodelovanje z zelenimi na prihajajočih volitvah naznanil tudi eden izmed aktivnih poslancev trenutnega sklica državnega zbora. Za koga gre, kljub prigovarjanju prisotnih še niso hoteli razkriti.

"Skupna zelena smer" po njihovih besedah predstavlja nadaljevanje oblikovanja širše koalicije za Slovenijo, ki bo neobremenjena od političnih ter kapitalskih elit in mrež na decembrskih državnozborskih volitvah predstavljala transparentno, pošteno in sposobno izbiro vodenja države. Program, ki za zdaj v obliki manifesta nosi naslov "Izhod iz krize", bo predstavljen v kratkem, njegovi poudarki pa temeljijo na zelenem gospodarstvu ter socialni pravičnosti za vse državljane. Ali kot pravi Kavčič: "Družina raste. Ali bo v ospredju interes maloštevilne finančne elite ali pa človek. Razvoj bo trajnosten ali pa ga ne bo. Imamo zakladnico predlogov, praks in konceptov. Prepričani smo, da nam bo uspelo. Pričakujemo pa določeno mero samoodrekanja, samoomejevanja in skromnosti."

Černagoj je ob slavnostnem podpisu dogovora o sodelovanju izrazil veselje. Pogovori so bili po njegovih besedah dolgi, a uspešni. Predvsem pa ga veseli ponovno vzpostavljanje široke zelene opcije, ki se je v zadnjih 20 letih dodobra razdrobila: "Tudi trn najde cvet." Zeleni naj bi tako tudi "politično uravnotežili Slovenijo."

Odprti za sodelovanje in medsebojne razlike
Z najnovejšimi partnerji - Zeleno koalicijo - se stranka mladih vendarle nekoliko razhaja pri vprašanju TEŠ 6. Ogrin je tako prepričan, da je "nasedla investicija" potrebna dokončanja. "Škoda je denarja, ki je bil vložen," meni pa, da se bo nadaljše obdobje investicija povrnila. Obenem pa zahteva, da "energetika sama plača ta sendvič". Krajnc pa poudarja, da so razlike v stališčih dobrodošle in da SMS nasprotuje investiciji, v kateri je država z nerazumnim višanjem cen talec.
O pospešenem ustanavljanju list in strank pred volitvami se seveda porajajo vprašanja o morebitnem volilnem sodelovanju ali povolilnih koalicijah. Po Krajnčevih besedah na odgovor Hanžkovega TRS-a še čakajo. O koalicijah težko govorijo, verjamejo pa, da bodo "te sladke skrbi" imeli po volitvah, "ko jih bodo vsi vabili v koalicijo".