Žerjav ne želi biti več predsednik SLS-a. Foto: STA
Žerjav ne želi biti več predsednik SLS-a. Foto: STA
Franc Bogovič
Bogovič meni, da ima Žerjav trdno podporo stranke. Foto: BoBo
Radovan Žerjav ne bo več prvi mož SLS-a
Stranka SLS skozi zgodovino

"Vedno so nas poskušali predalčkati, ali so bili to strici ali ne, kar mi gre na živce," je ob pojasnjevanju svoje odločitve povedal Žerjav. Ob tem je dodal, da stranka zaradi njegove nekandidature ne bo razpadla.
Pričakuje, da bo novo vodstvo nadaljevalo začrtano smer, radikalnih sprememb v stranki pa ne pričakuje. "Sedaj moramo poskrbeti, da bo ta prehod minil brez velikih pretresov za stranko in koalicijo." Sklenil je, da se mora zdaj posvetiti tistemu, kar mu je najdražje in za kar v zadnjih letih ni bilo časa - svoji družini. To je med drugim tudi vplivalo na njegovo odločitev.
Ponovil je, da odločitev ni bila lahka in da je dobro pretehtal, preden se je odločil, da ne bo več kandidiral za predsednika SLS-a. Cilj pa je, da se umakne iz politike nazaj v gospodarstvo, če ne bo ostal gospodarski minister. Kar pa bo po njegovem mnenju težko, saj je odhod iz politike nazaj v gospodarstvo zaznamovan s slabim predznakom. Dogovorjenega še nima ničesar, je dodal. "Popolnoma mi je jasno, da se v državno podjetje ne bom mogel vrniti, saj bi me novinarji raztrgali," je povedal.
O nasledniku še nič znanega
V zvezi s svojim naslednikom ni povedal ničesar, saj da je še dovolj časa, da se do kongresa v stranki vse dogovorijo. Dodal je, da je sicer dobil ogromno podpisov podpore, a si ne bo premislil.

O Kanglerjevem županovanju je dejal, da na to stranka ni imela nobenega vpliva, a se je na koncu vseeno odrazilo na podpori stranki. Dodal je, da se Kangler zdaj lahko pritoži na odločitev stranke. "Kar pa me v politiki blazno moti, je, da nekateri ne znajo reči 'Sedaj se moram umakniti in se morda zmagoslavno vrniti, ko bodo zgodbe razčiščene'," je povedal in dodal, da se bo "ulica" skoraj gotovo zgodila po vsej Sloveniji.
Čakal na KPK
Na vprašanje MMC-ja, zakaj se od Kanglerjevih dejanj niso ogradili že prej in ne šele, ko se je zgodil upor Mariborčanov, je Žerjav pojasnil, da so se odzvali na mnenje Komisije za preprečevanje korupcije. Pred tem namreč ni bilo nobenega mnenja uradnega organa, zato je bilo težko koga obsoditi, meni Žerjav. "Nismo se odzvali na proteste, ki jih obsojamo," je izpostavil.
Okrcal je tudi referendumsko zakonodajo, saj se po njegovih besedah lahko zbere majhna skupina ljudi, ki blokira vse spremembe. "Kaj bi sploh radi? Nočemo sprememb, nočemo niti omogočiti sprememb. Hkrati pa ni nobenih realnih alternativnih predlogov," je bil piker.
Stranko pred posameznike
"Glede na pogovore, ki sva jih imela v preteklosti, pri tej njegovi potezi ne gre za nekaj, za kar bi lahko rekel, da je nepričakovano. Nisem pa pričakoval, da bo to storjeno tako na hitro," je za MMC pred novinarsko konferenco komentiral kmetijski minister in vidni član SLS-a Franc Bogovič.
Na vprašanje, ali gre pri odstopu morda za strankarska trenja (z izstopom je med drugim npr. zagrozil tudi celjski župan Bojan Šrot), je Bogovič odgovoril, da je Žerjav pač vodil politiko, kjer je koristi stranke postavil pred koristi posameznikov. Nekateri z vsemi potezami niso bili zadovoljni (odvzem članstva Francu Kanglerju), a podpora vodstva stranke Žerjavu je bila enotna, je zagotovil minister.
Prekosil Ivana Omana
"Glede na odzive, ki so med vikendom prihajali iz lokalnih odborov, lahko trdno rečem, da to politiko, ki jo predstavlja Radovan Žerjav, podpira 90 odstotkov naših članov," je zatrdil. "Takšne podpore tudi Ivan Oman ni imel na začetku oblikovanja stranke. Tako poenotenega pogleda na vodenje stranke od leta 1992 še ni bilo," je dodal.
Zato so prišli tudi številni pozivi, naj trenutni predsednik stranke o odločitvi še razmisli. To je ena izmed velikih prelomnic znotraj SLS-a, a smer, ki jo je postavil, je večinsko sprejeta in jo Žerjav pooseblja, je sklenil.

Radovan Žerjav ne bo več prvi mož SLS-a
Stranka SLS skozi zgodovino