Mihael Prevc upa, da Žerjavova odločitev še ni dokončna. Foto: BoBo
Mihael Prevc upa, da Žerjavova odločitev še ni dokončna. Foto: BoBo
Žerjav odhaja zaradi politične razklanosti

Odločitev Radovana Žerjava opisuje kot "znak protesta na vse blokade in zavore, ki se dogajajo v luči izpeljave reform v državi". In nadaljuje: "... ko skušamo v državi narediti, kar je treba, a so politični interesi določenih strank, za katere katera koli naša rešitev nikoli ne bo dovolj dobra, očitno močnejši kot doseganje konsenza za dobrobit naroda."

Prevc zagotavlja, da vsi poslanci in ožje vodstvo SLS-a trdno podpirajo "smer visokih vrednot in etičnih standardov, ki jih je zastavil Žerjav v zadnjih letih". Kot je zapisal v sporočilu za javnost, je to drugačna politika, ki je sposobna tudi politično stopiti korak nazaj, iskati konsenz, je sposobna podpreti tudi rešitve, ki ne prinašajo političnih točk in je sposobna pomesti tudi pred svojim lastnim pragom.

Upa, da Žerjavova odločitev še ni dokončna
"Verjamem, da je ta smer, ki jo SLS skupaj z našim predsednikom Radovanom Žerjavom na čelu izvaja zadnja leta prava in da jo bomo v SLS kot celota peljali naprej," je prepričan Prevc, ki sicer upa, da Žerjavova odločitev še ni dokončna, saj je do rednega kongresa stranke še več kot tri mesece.

Odziv SDS-a in DeSUS-a
Na Žerjavovo odločitev sta se odzvala tudi SLS-ova koalicijska partnerja, SDS in DeSUS. V SDS-ju so na Twitterju zapisali le "odločitev obžalujemo". Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec pa je dejal, da je presenečen nad Žerjavovo odločitvijo. Kot pravi, sta z Žerjavom dobro sodelovala. Ob tem je izrazil mnenje, da je Žerjav dobro vodil stranko, a da je zagotovo znotraj vsake stranke težko voditi ravnotežje. Žerjava je ocenil kot neideološkega predsednika, zaradi česar je po njegovem mneju prišlo tudi do zamer znotraj stranke, saj da je mogoče imel premalo pomladanske drže za SLS. Po njegovem mnenju je k Žerjavovi odločitvi poglavitno prispevala velika napetost znotraj SLS-a, katere vrhunec je bila izključitev župana Kanglerja.

Še naprej pa bi bil minister
Žerjav je odločitev, da na marčevskem volilnem kongresu stranke ne namerava več kandidirati za predsednika, sporočil v soboto. Dejal je, da je razlogov za tako odločitev veliko - od tistih znotraj stranke in tistih, ki so "posledica stanja duha, kulture in nedialoga znotraj celotne slovenske politike", do čisto osebnih. Je pa dodal, da je pripravljen nadaljevati delo kot minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Žerjav odhaja zaradi politične razklanosti