Krek je vodenje NIJZ-ja prevzel konec aprila letos. Foto: BoBo
Krek je vodenje NIJZ-ja prevzel konec aprila letos. Foto: BoBo

Po ponedeljkovem sestanku na ministrstvu za izobraževanje se je ljubljanski raper Zlatko skupaj še z enim moškim na ulici približal direktorju Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milanu Kreku. Drugi udeleženec je snemal, Čordić pa je ob komentarjih snemalca Kreku postavljal vprašanja v povezavi z ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Kot je razvidno z osemminutnega posnetka, ki ga je raper Zlatko objavil na svojem profilu na Facebooku, sta Kreku, ki jima ni želel odgovarjati, sledila tudi po ljubljanskih ulicah.

Krek: "To se ne bi smelo zgoditi nikomur"

Krek je za MMC dogodek označil za nedopustnega. "Zadeva, ki se je zgodila, je nezaslišana. Je nekaj, kar se v naši državi ne bi smelo dogajati pod nobenimi pogoji in nikomur izmed nas," je bil jasen, ko smo ga poklicali.

"To je bilo eno samo nasilje nad menoj in je trajalo zelo dolgo. Na trenutke mi nista niti pustila, da bi šel naprej. Gospod, ki me je snemal, se je postavil pred mano, jaz sem šel na levo, on je šel na levo, jaz desno, on desno. Fizično sta me ovirala na moji poti do službe. Samo čakal sem, da me bo nekdo prebutal, po domače povedano," opisuje svoje občutke med hojo od Kotnikove do Trubarjeve.

Policijo je poklical že med potjo, policisti so nato prišli tudi na pogovor z njim.

S Policijske uprave Ljubljana so medijem sporočili, da zbirajo obvestila v povezavi s sumom storitve kaznivega dejanja neupravičenega slikovnega snemanja. Prav tako so uvedli prekrškovni postopek zaradi kršitve z odlokom prepisanih ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni, saj Čordić in snemalec, kot je izpostavil Krek, nista nosila mask in nista upoštevala zadostne razdalje.

Čordić: "Moj namen ni bil nadlegovanje"

Zlatan Čordić je danes popoldne za MMC dejal, da ga policija še ni obiskala, vendar pričakuje njihov klic. "Verjetno bom moral iti na kakšen razgovor," je dejal in ponovil opravičilo Kreku, kot je to že prej zapisal v objavi na svojem Twitterju.

Kot pravi, je posnetek v ponedeljek naredil v živo in ga objavil, ogledal si ga je šele danes zjutraj. "Ko sem videl posnetek, je res videti neprofesionalno, saj nisem bil pripravljen na to snemanje," je zagotovil, da Kreka ni vnaprej zasledoval, pač pa je naključno naletel nanj. Zakaj se je predstavil kot novinar, čeprav to ni, smo ga vprašali. "Ker se počutim, da je to bilo novinarsko delo. V tistem trenutku sem odigral vlogo neke vrste novinarja," je odgovoril in ob tem navedel primere, ko tudi dejanski novinarji s kamero hodijo za sogovorniki, ki jim ne želijo odgovarjati.

"Moje opravičilo je resnično in iskreno. Moj namen ni bil, da bi ga nadlegoval ali da bi se me moral bati. Res nisem imel namena, da bi ga preganjal. Če se je počutil ogroženega, se opravičujem," je dejal.

Dodaja pa, da se mu še vedno zdi smiselno, da "če srečamo politika, da ga lahko vprašamo, kam drvi naš vlak in kaj je na drugi strani predora", in meni, da bi se direktor NIJZ-ja "kot človek na takem položaju lahko ustavil in odgovoril na vprašanja, ki zanimajo državljane".

Imate kakršno koli vprašanje? Pokličite 080 1404.

"To ni bilo ustavljanje, to je bil grob napad name. To ni bilo nekaj, ko bi nekdo prišel proti meni in rekel: dober dan, jaz sem ta in ta," pa odgovarja Krek. "V vseh teh mesecih, kar delam na tem področju, me je spraševalo že mnogo ljudi, pogovarjali smo se, nikoli ni bilo nasilja ali nesramnih podtikanj. Vedno smo našli skupni jezik, tudi če smo bili na popolnoma drugih bregovih, pogovarjal sem se tudi z ljudmi, ki so trdili, da covid-19 sploh ne obstaja, pa ni bilo težav," pripoveduje.

"Sicer je lepo, da se je opravičil, ampak to ne odtehta tega, kar mi je storil. To je za slovenski prostor nesprejemljivo in za tako početje ni razloga, v tej državi je drugačna kultura komuniciranja," pa pravi glede Čordićevih današnjih besed.

Razume tudi pomisleke ljudi, a zagotavlja, da obstajajo kanali, kjer lahko državljani na kultiviran način dobijo odgovore na vsa svoja vprašanja v povezavi z epidemijo covida-19 in z njo povezanimi ukrepi.

Klicno središče je na voljo vsak delavnik od 8. do 18. ure na brezplačni številki 080 1404. Foto: BoBo
Klicno središče je na voljo vsak delavnik od 8. do 18. ure na brezplačni številki 080 1404. Foto: BoBo

Spomnil je na vsakodnevno novinarsko konferenco na nacionalni ravni, ki je dvakrat na dan prenašana v živo po televiziji, in na uradni vladni klicni center.

"Odprta je telefonska linija, na kateri imamo več kot 10 študentov, in vsak državljan lahko pokliče in dobi vse odgovore. Če tam odgovora ne poznajo, pokličejo nas in ga pripravimo mi. Ljudje kličejo tudi na naš inštitut in tudi pri nas odgovarjamo na vprašanja, če se le da," pravi prvi mož NIJZ-ja.

"Klicni center smo odprli zato, ker vemo, da imajo ljudje zelo veliko vprašanj, zato smo združili različne službe, da imamo na enem mestu vso stroko in vse informacije. Dobivamo celo paleto različnih vprašanj," je pojasnil. "Tako tudi sami dobivajo informacije o stanju v javnosti. In te dileme se potem tudi upoštevajo pri načrtovanju ukrepov," je zagotovil Krek.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Vrstijo se obsodbe

Obsodbe opisanega dogodka se danes vrstijo ves dan. Z NIJZ-ja so sporočili, da to sprejemajo "tudi kot napad na neodvisno zdravstveno strokovno institucijo javnega zdravja, kar je precedens brez primere".

"Tako kot vedno v preteklosti zbornica tudi v tem primeru odločno obsoja neprimerno dejanje, ki je imelo elemente nadlegovanja. Poleg tega zbornica obsoja ne le to, ampak vsakršno nestrpno komunikacijo in dejanja zoper zdravstvene delavce," so zapisali v Zdravniški zbornici Slovenije.

Pretresena je tudi vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović. "Krek posveča svoje življenje obvladovanju epidemije. NIJZ je v tem času naredil korake, ki so nepojmljivi, podobno kot na svojem področju ljubljanski klinični center. Potem taka zahvala, da se to v Sloveniji zgodi, nimam besed. To ni način odnosa med ljudmi," je bila ogorčena v izjavi za medije.

Policija je po objavi posnetka sporočila, da je uvedla prekrškovni postopek zaradi kršitve z odlokom prepisanih ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni. Foto: Zajem zaslona
Policija je po objavi posnetka sporočila, da je uvedla prekrškovni postopek zaradi kršitve z odlokom prepisanih ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni. Foto: Zajem zaslona

Tudi uradni govorec Jelko Kacin je na popoldanski vladni novinarski konferenci dejal, da najodločnejše obsoja ta neizzvani in nedopustni napad na direktorja NIJZ-ja, kot ga je opisal. "Težko je gledati objavljeni posnetek in večiminutno nadlegovanje osebe, ki nosi velik del bremena pri spopadanju Slovenije s covidom-19. Hkrati pa lahko pozdravim odziv političnih strank, politikov in drugih posameznikov, ki so dogodek javno obsodili. Kot vladni govorec cenim tudi odziv novinarskih organizacij, ki sta se od dejanja samooklicanega novinarja ogradili," je pojasnil.

Krekov poziv k strpnosti

Krek je za MMC dejal, da ga današnji ostri odzivi niso razočarali: "Ljudje so še vedno prepričani, da nasilje ni prava metoda komuniciranja, in sem zelo vesel, da je bilo na vseh družbenih omrežjih to zelo jasno povedano."

"Bodimo strpni. Vsi smo čezmerno obremenjeni in vsi imamo težave, moramo razumeti drug drugega in si pomagati, ne pa se loviti po ulicah in diskreditirati," je pozval za konec.