Pod javno pismo akademikov in znanstvenikov se je prvi podpisal profesor Rudi Rizman, ki je doktoriral tako na ljubljanski filozofski fakulteti kot na Harvardu v ZDA. Raziskovalno se med drugim ukvarja z globalizacijo, nacionalizmi, človekovimi pravicami in demokracijo. Foto: BoBo
Pod javno pismo akademikov in znanstvenikov se je prvi podpisal profesor Rudi Rizman, ki je doktoriral tako na ljubljanski filozofski fakulteti kot na Harvardu v ZDA. Raziskovalno se med drugim ukvarja z globalizacijo, nacionalizmi, človekovimi pravicami in demokracijo. Foto: BoBo

Predstavniki znanstvenega in akademskega sveta menijo, da bi nastanek koalicije Janeza Janše Slovenijo hitro popeljal v krog tistih držav Evropske unije, ki so na črnem seznamu kršiteljic načel varovanja demokracije, pravne države, neodvisnosti medijev in človekovih pravic. Prvopodpisani je sociolog in politolog Rudi Rizman, javno pismo pa je podpisalo še 74 priznanih akademikov in znanstvenikov, med njimi osem nekdanjih rektoric in rektorjev. "Svoje prepričanje utemeljujemo na dosedanji škodljivi, radikalno nestrpni in izključujoči politiki stranke SDS, za katero smo prepričani, da v slovenski politični prostor ne more prinesti napovedane politične stabilnosti in družbenega razvoja, ker je nesprejemljiva na več ravneh," so zapisali v javnem pozivu.

Po njihovem mnenju je politika SDS-a nesprejemljiva zaradi vrednot, saj s svojo avtoritarnostjo, izključevanjem, težnjo po podrejanju družbenih sistemov, orbanizacijo in nacionalističnim populizmom pomeni veliko nevarnost za demokratično kulturo in politične procese v državi. Akademiki trdijo, da je nesprejemljiva ekonomsko in socialno, saj želi izpeljati brezglavo privatizacijo podjetij, javnega šolstva in zdravstva. Nesprejemljiva je tudi z vidika vpeljave potrebnih ukrepov proti dramatičnim podnebnim spremembam, saj je SDS večkrat pokazal, da sodi med tako imenovane zanikovalce vpliva človeka na podnebne spremembe, s čimer odkrito zasmehuje znanstvene ugotovitve, trdijo podpisniki pisma.

Pritiski na sodstvo in potvarjanje dejstev

"Popolnoma nesprejemljiva je, ker svojo propagando nezakonito financira iz tujih virov, ki so najtesneje povezani z avtoritarno vlado sosednje države, s čimer sta resno ogroženi naša suverenost in finančna neodvisnost," so v javnem pismu zapisali znanstveniki in akademiki. Foto: BoBo

Po njihovem mnenju je nesprejemljiva tudi z vidika politične in medijske kulture, saj uporablja odkrito retoriko sovraštva, nestrpnosti, ksenofobije, homofobije in laži, pri čemer uporablja svoja medijska trobila za propagando, širjenje ideologije, lažnih novic in teorij zarot, diskreditacij posameznikov ali političnih nasprotnikov. Kot trdijo, je nesprejemljiva zaradi neposrednih pritiskov na sodstvo, odkritih poskusov njegove lustracije, podrejanja in zaničevalnega odnosa, ko gre za obisk sodišč in prevzemanje sodnih pozivov.

Politika SDS-a je nesprejemljiva tudi zaradi reinterpretacij in potvarjanj zgodovinskih dejstev, odnosa do NOB-ja, rehabilitacije domobranstva, prisvajanja slovenske osamosvojitve, kar vse zlorablja v politične namene, so prepričani akademiki. "Popolnoma nesprejemljiva je, ker svojo propagando nezakonito financira iz tujih virov, ki so najtesneje povezani z avtoritarno vlado sosednje države, s čimer sta resno ogroženi naša suverenost in finančna neodvisnost," so zapisali v pismu.

Paktiranje zaradi lastnega preživetja

Opozorili so na to, da obstoječe stranke, ki želijo skleniti pakt s SDS-om, tega ne počnejo zaradi ničesar drugega kot lastnih političnih računic ali logike preživetja. Dodali so, da je tip politike, kot je Janšev, že prepoznan kot nevaren nacionalizem skrajne desnice, a je s pomočjo nekaterih oportunističnih množičnih medijev pri nas še vedno dojet kot desnosredinski.

Pred dnevi pa je v javnosti zaokrožilo pismo, v katerem je skupina vidnih posameznikov iz družbenopolitičnega življenja na predsednike parlamentarnih strank z izjemo Levice in SNS-a naslovila pobudo za oblikovanje vključujoče in operativne koalicije. Menijo, da predčasne volitve ne bi bistveno spremenile razmerja sil, bi pa prinesle večmesečno obdobje prostega teka, ki bi poslabšalo nedelovanje države.