Janša:
Janša: "Vlada je najbolj kompleksen sistem vodenja in upravljanja. In v Sloveniji je popolnoma jasno, da je nesposobna in nesuverena vlada vedno interes ozadij, ki potem vladajo namesto vlade ali celo preko in mimo nje." Foto: MMC RTV SLO

Ob analizi stanja v Sloveniji je spomnil na troje zaporednih predčasnih volitev in ocenil, da so četrte po vsej verjetnosti blizu.

Predsednik SDS-a Janez Janša je na slavnostni akademiji v Murski Soboti spomnil na nastajanje novih obrazov pred vsakokratnimi volitvami in po njegovem mnenju bomo zdaj spet priča poskusu podobnega vzorca: "Čeprav se ve, da taki poskusi ne učinkujejo, je najbrž še vedno mogoče do določene stopnje stvari zmanipulirati."

To je ponazoril z arabskim pregovorom, ki pravi, da lahko osla našemite v konja, in če to naredite dobro, morda lahko to stvar celo prodate na sejmu kakšnemu naivnemu kupcu. Ampak s tem na konjski dirki ne morete zmagati. Ko pride do dirke, se na semaforju pokažejo rezultati in poberejo stave, zatem pa mora miniti nekaj časa, da se lahko kaj podobnega ponovi, je povzel Janša.

Nasprotje tega je po njegovih navedbah merjenje učinkov, in sicer pri upravljanju s podjetji, državo, v javnem sektorju. Da so merila jasna, da merila veljajo enako za vse in da se kadruje po sposobnosti, ne pa po prvo- ali drugorazrednosti, in da se ne izključuje, poudarja prvak SDS-a.

Sorodna novica Janša: Kar zadeva vsebino, je mogoče sestaviti večinsko koalicijo

SDS je po njegovih trditvah vedno pripravljena na sodelovanje na osnovi ustavnih vrednot. Spomnil je, da je vedno po padcu vlade oz. pred volitvami, ko se vnamejo razprave o alternativah, tema razprave, ali je možna sestava vlade, ki ne bo odpirala ideoloških tem.

A po njegovih ocenah je jasno, da je z obstoječim volilnim sistemom lahko zgraditi delujočo večinsko koalicijo zgolj na osnovi tega, kar imamo zapisano v ustavi. Zapisane so ustavne vrednote in po njegovem mnenju bi bile stvari danes drugačne, če bi bile te vrednote osrednji tok, ki bi ga vsi zagovarjali, ne pa, da se jih vedno ruši. Slovenija ima po Janševem mnenju dobro prihodnost le, če bo možno večinsko poenotenje okrog te ideologije.

Kot je dejal, gre za ideologijo demokratičnih vrednot, ideologijo parlamentarne demokracije, enakosti pred zakonom, ideologijo svobodnega podjetništva, visoke stopnje zaščite svobode govora in zborovanja, človekovih pravic, pravice do dostojanstva ...

A Janša ocenjuje, da so v Sloveniji stranke, ki imajo s tem težave, stranke, ki zapisano v ustavi jemljejo poljubno. Te stranke v SDS-u vabijo k premisleku. Tiste, ki vztrajno zavračajo sodelovanje, pa po njegovih navedbah vabijo, da "po 75 letih pridejo iz gozdov, nehajo živeti v preteklosti in se obrnejo k prihodnosti". "Le tako bomo lahko v Sloveniji zaživeli plebiscitne sanje," je prepričan.

V nagovoru je analiziral tudi težave Slovenije in naštel nekaj potrebnih ukrepov, predvsem pa izpostavil, da je treba zagotoviti normalne pogoje za delovanje gospodarstva. Ključna ukrepa sta po njegovem mnenju debirokratizacija in decentralizacija, potrebujemo pa tudi enakost pred zakonom in učinkovito upravljanje z državo.

Slavnostna akademija SDS-a