Zaradi Jankovićevega trimilijonskega dolga so poskušali rubež izvesti že pred približno tremi tedni, a se je Pišljar odločil, da ga za dva tedna preloži. Foto: BoBo
Zaradi Jankovićevega trimilijonskega dolga so poskušali rubež izvesti že pred približno tremi tedni, a se je Pišljar odločil, da ga za dva tedna preloži. Foto: BoBo
Jure Janković je Pišlarju še vedno dolžan večji del od trimilijonskega dolga. Foto: BoBo
Izpis iz portala centralnega registra prebivalstva, ki dokazuje, da si je Jure Janković stalno bivališče uredil na Cipru. Foto: BoBo
Vrednost premičnin znaša približno en odstotek dolga. Foto: MMC RTV SLO/Gregor Drnovšek
Rubež pri Juretu Jankoviću

Zoran Janković je o rubežu sinove hiše dejal, da si je Jure sam izposodil denar in da ga mora tudi vrniti. "Jaz sem za dolg izvedel šele lani," je v kratki izjavi za medije dejal ljubljanski župan in dodal, da je sin del denarja že vrnil, preostalo pa še mora.

"Če se bo kar koli zgodilo, se bomo doma usedli in se pogovorili, kaj od družinskega premoženja bomo prodali," je še povedal Janković. Rubež je sicer pravilno dejanje, je prepričan: "Če nekdo ne spoštuje tistega, kar je podpisal, če ima upnika, potem sodišče odreja, kaj narediti."

Stalno bivališče prijavil na Cipru
Rubežniki so že izpraznili hišo Jureta Jankovića v Grosupljem, v njej naj bi dobili za 30.000 evrov premičnin. Janković je medtem prebivališče prijavil na Cipru.
"On je preselil le naslov, po naših informacijah pa ni odšel nikamor. V igri so že dolgo tudi kazenskopravne posledice," je za MMC rubež Jureta Jankovića komentiral odvetnik Marjana Pišljarja Bojan Pečenko. Janković Pišljarju namreč dolguje tri milijone evrov, ki jih je Pišljar že pred tremi tedni poskušal dobiti prek rubeža, a mu ni uspelo. Rubežniki so se zato spet oglasili na Jankovićevem domu, ki pa je v lasti njegovega očeta, ljubljanskega župana Zorana Jankovića, zato hiše ne morejo zarubiti.
"Ravnanje dolžnika kaže na marsikaj, na kar že dolgo časa opozarjamo. To pa počne ob podpori celotne družine. Vendar, zastaralni rok je 10 let in obstajajo vzvodi za izterjavo dolga. Seveda pa je dejanje Jureta Jankovića ob očitni podpori prvaka najmočnejše opozicijske stranke Zorana Jankovića nakazalo, da moramo tudi v Sloveniji enkrat temu narediti konec. To se pojavlja očitno kot nek modus operandi,"
je sklenil.

"Jure je tu, v Ljubljani!"
Novinar TV Slovenija Gregor Drnovšek je za MMC poročal, da ob prihodu rubežnikov na Jankovićev dom v hiši ni bilo nikogar. Na kraj dogodka so prišli rubežnik, Pišljarjev odvetnik, dva varnostnika ter selitveni avtomobil.

21. novembra je Jure Janković sicer prijavil stalno bivališče v Limassolu na Cipru, a Zoran Janković trdi, da njegov sin ni odšel tja: "Jure je tu, v Ljubljani!", je zatrdil novinarjem.

Kot poročajo Finance, je na istem naslovu tudi sedež Ampelus Holdinga, prek katerega svoje premoženje obvladuje eden najbogatejših Slovencev Igor Lah. Na Cipru je sicer tudi sedež več podjetji, za katerimi je stal oziroma še stoji Jure Janković.

Na davčni upravi so sporočili, da se s selitvijo v davčno ugodne države, kot sta Liechtenstein in Ciper, davčnim obveznostim v Sloveniji ne da ubežati. Za takšne selitve se sicer zaradi nakopičenih dolgov odloča vse več podjetnikov.

Pišljarju je Janković že povrnil 450.000 evrov, a je bilo to dovolj le za kritje obresti. Marjan Pišljar poskuša Jankovićev dolg izterjati že od oktobra 2010, pri čemer je sodna dražba Electe že spodletela, ker ni bilo kupcev. Izklicna cena za Jankovićev lastniški delež na dražbi, ki je bila junija letos, je znašala 2,3 milijona evrov.

Rubež odložili za dva tedna
Zaradi Jankovićevega trimilijonskega dolga so poskušali rubež izvesti že pred približno tremi tedni, a se je Pišljar odločil, da ga za dva tedna preloži. Njegov odvetnik je takrat povedal, da je začasna zaustavitev rubeža le znak Pišljarjeve dobre volje.

Jure Janković naj bi Pišljarjevo posojilo po poročanju Financ porabil za nakup mercedesa G AMG, ki naj bi stal 131.000 evrov. 493.000 evrov naj bi dvignil na bankomatu, 165.000 naj bi plačal podjetju Trstenjak 2000, ki je imelo v lasti restavracijo Cubo, 640.000 pa naj bi namenil za plačilo po pogodbi podjetju Dema Denisa Pereta, ki je po novem solastnik Hotela Cubo, še piše Delo.

230.000 evrov naj bi nakazal podjetju Petrolio za parcelo v Kranjski Gori, 260.000 ciprski družbi Blue Train investment, preostalih 100.000 pa podjetju Mannyacht Europe.
Za komentar smo prosili tudi Jankovićevega očeta, na odgovore pa še čakamo. Prav tako smo poklicali odvetnika Jureta Jankovića Jureta Snoja, a se na klice ne odziva.

Rubež pri Juretu Jankoviću