Po štirih letih so na Zvezi potrošnikov Slovenije znova pregledali trg ličil za otroke. Pod drobnogled so vzeli sete otroških ličil, ki so jih kupili v drogerijah, trgovinah z igračami, trgovskih verigah in po spletu.

Ocenjevalci Mednarodnega instituta za Potrošniške raziskave so pregledali ponudbo ličil za otroke v trgovinah Baby center, Kik, Tedi, Pepco, Müller, DM in Notino. Foto: Zveza potrošnikov Slovenije
Ocenjevalci Mednarodnega instituta za Potrošniške raziskave so pregledali ponudbo ličil za otroke v trgovinah Baby center, Kik, Tedi, Pepco, Müller, DM in Notino. Foto: Zveza potrošnikov Slovenije

Že takoj se pojavi premislek, ali otroci takšen izdelek sploh potrebujejo.

Nobeden od 11 izdelkov ni do otrok prijazen

Še dodatno pa odločitev, da kot igračo raje odrasli otroku poklonijo kaj drugega, podprejo izsledki njihovih ugotovitev glede seznama sestavin INCI, ki razkriva kemijsko sestavo ličil za otroke. "Prav nobeno ličilo nima formulacije, ki bi jo lahko ocenili kot 'do otrok prijazno'. Še več, prav vsi izdelki vsebujejo kemikalije, ki jim po našem mnenju ni mesta v kozmetičnih izdelkih za otroke," so ugotovili v Zvezi potrošnikov Slovenije.

Kaj je seznam INCI? Gre za mednarodni standard za označevanje sestavin kozmetičnih izdelkov, ki ga uporabljajo v večini razvitih držav po svetu. Zaradi zagotavljanja preglednosti in zaupanja v kozmetične izdelke morajo biti vse sestavine izdelka na seznamu INCI navedene po padajočem vrstnem redu, torej od sestavine, ki jo je v izdelku največ, do tiste, ki je je v izdelku najmanj.

Vsebnost neželenih kemikalij v izdelkih za otroke je po mnenju ZPS-ja še posebej problematična, ker imajo otroci manjšo telesno težo in je zato obremenjenost z neželenimi kemikalijami še večja kot pri odraslih. Poleg tega je otroška koža bolj občutljiva in nekoliko tanjša kot koža odraslega, je navedel Boštjan Okorn.

Seznam pregledanih izdelkov

Primerjalno ocenjevanje ličil za otroke je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni institut za Potrošniške raziskave izvaja v okviru koncesije za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Sofinancer raziskave je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletnem mestu www.potrošnikovZOOM.si.

V vseh pregledanih izdelkih so našli mineralna olja, ki so stranski produkt pri destilaciji surove nafte. Z različnimi postopki jih prečistijo in obdelajo, da so primerna za uporabo v kozmetiki. "Mineralna olja MOAH so potencialno rakotvorna, zato se potrošniške organizacije zavzemamo, da bi njihovo uporabo močno omejili oziroma prepovedali – predvsem v izdelkih, ki jih nanašamo na ustnice. Tudi stališče Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) je jasno: živila ne smejo vsebovati sestavine MOAH," poudarjajo v ZPS-ju.

Težavne so tudi vsebnost barvil iz skupine azobarvil, za katere obstaja sum za škodljive posledice za ljudi, pa tudi vsebnost titanovega dioksida, ki bi lahko imel toksične učinke.

V ličilih z bleščicami je tudi mikroplastika, ki je obremenjujoča za okolje. En izdelek vsebuje tudi PEG (polietilen glikol), ki dokazano tanjša povrhnjico kože in je "še posebej nevaren v kombinaciji z drugimi nevarnimi kemikalijami, saj poveča možnost njihovega prehajanja skozi kožo."

"Če preskočimo dvom, ali otroci takšen izdelek sploh potrebujejo, bo zaradi kemikalij, ki so v teh ličilih, in zaradi praviloma potratne embalaže, odločitev, da to ni ustrezna igrača, koristila tako otroku kot okolju," pravijo v ZPS-ju. Foto: Pixabay

Uradni nadzor vedno znova ugotovi kršitve

V Zvezi potrošnikov Slovenije so navedli tudi rezultate uradnih nadzorov, ki jih opravlja Zdravstveni inšpektorat. V treh zadnjih nadzorih med letoma 2018 in 2020 so pri več vzorcih našli neskladnosti in zato vsakič vsaj nekaj izdelkov odpoklicali iz prodaje.

Ob vsem tem so ta ličila spravljena v nepovratno plastično embalažo, zato v ZPS-ju poudarjajo, da z njihovim nakupom prispevate tudi k obremenjevanju okolja. "To še zlasti velja, če kupujemo izdelke, ki jih ne potrebujemo, kar otroška ličila nedvomno so."