Predsednica komisije Melita Župevc (SD) se sprašuje, kaj bi bilo, če ne bi njena komisija preiskovala brezplačnikov.
Predsednica komisije Melita Župevc (SD) se sprašuje, kaj bi bilo, če ne bi njena komisija preiskovala brezplačnikov. "Verjetno nič," si odgovarja sama. Foto: MMC RTV SLO
Komisija preiskuje ustanovitev, izdajanje in financiranje brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres zaradi suma, da sta bila izdana z namenom vplivanja na volitve v DZ leta 2008. Foto: MMC RTV SLO

Predsednica komisije Melita Župevc (SD) je po seji povedala, da so bila pričanja zelo zgovorna in hkrati skrb vzbujajoča.

Lasbaher povedal več o posojilih
O pričanju Andreja Lasbaherja je povedala, da se je ta, ko so ga seznanili z relevantno dokumentacijo, spomnil stvari, ki jih na zadnjem pričanju ni želel povedati. Po njenih besedah je tokrat povedal več o posojilih za izdajanje brezplačnika.

Ta naj bi mu dajalo več zasebnih podjetij, šlo pa naj bi za zelo visoke zneske, pri čemer se po besedah Župevčeve pojavlja vprašanje, kje so podjetja dobila ta sredstva.

Dejala je še, da Lasbaher o avtorjih člankov v Slovenskem tedniku ni bil jasen, saj se je skliceval na zakonsko možnost, da odkloni pričanje, vendar je prepričana, da bo komisija do imen avtorjev prišla kmalu.

"Hvala bogu, da smo ustanovili to komisijo"
"Komisija izraža veliko skrb glede načina, kako se davčna uprava loteva tega primera. Tudi Plausteinerjevi odgovori so skrb vzbujajoči, saj smo bili vsi presenečeni nad njegovimi pojasnili, ki jih v bistvu ni bilo. Hvala bogu, da smo ustanovili to komisijo, da se vsaj kdo ukvarja s to zadevo," je Župevčeva komentirala odgovore preostalih dveh prič, generalne direktorice Davčne uprave RS Mojce Cente Debeljak in direktorja Urada za preprečevanje pranja denarja Andreja Plausteinerja.

"Ugotavljamo, da je davčna uprava kljub javno izraženim sumom in prijavam potrebovala nekaj mesecev, da je pokazala več aktivnosti na tem področju. Sodbe se bom vzdržala, zakaj je tako. Tudi od Urada za preprečevanje pranja denarja bi pričakovala bistveno več. Obvestili smo jih o konkretnih sumih in do danes se ni zgodilo nič in pesimistična sem, da bi se kmalu lahko kaj premaknilo," je sklenila.

Priče zavezane molčečnosti
Lasbaher je po končanem zaslišanju pojasnil le, da je glede na to, da je seja potekala za zaprtimi vrati, zavezan molčečnosti in da se bo tega tudi držal.

Prav tako za zaprtimi vrati je potekalo zaslišanje Debeljakove in Plausteinerja. Prva je po seji povedala, da je komisiji pojasnila postopke, ki jih je davčna uprava izvajala med davčnim nadzorom, o konkretnih postopkih pa ni želela govoriti.

Na komisiji pričakujejo dodatna pojasnila pošte
Komisija v prihodnje pričakuje tudi dodatno dokumentacijo Pošte Slovenije, na katero se je na zadnjem zaslišanju skliceval direktor Aleš Hauc, ki je zatrdil, da je bil posel z brezplačniki izpeljan zakonito in v skladu z notranjimi pravili Pošte Slovenije.

V zadnjih dveh mesecih je komisija zaslišala devet prič, do konca leta pa naj bi jih še več kot dvajset. Na zadnji seji, ki je potekala za zaprtimi vrati, so namreč razširili seznam prič, a jih predsednica komisije ni želela poimensko navajati.