Roman Žveglič. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Roman Žveglič. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Tekma med kandidatoma Romanom Žvegličem in Marjanom Podobnikom za vodenje Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) je bila tesna. Na prvem glasovanju prejšnji teden sta prejela po 27 glasov, na novem pa je Žveglič prejel štiri glasove več.

Žveglič bo tako na čelu zbornice nasledil Cvetka Zupančiča.

S tem so po navedbah KGZS-ja zdaj izvoljeni vsi organi zbornice, ki bodo svoje delo začeli z 2. novembrom.

Dozdajšnji predsednik Cvetko Župančič. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Dozdajšnji predsednik Cvetko Župančič. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Žveglič: Želim si, da ne bom razočaral

Novoizvoljeni predsednik se je na novinarski konferenci članom sveta zbornice zahvalil za zaupanje. "Želim si, da jih ne bom razočaral in prepričan sem, da jih ne bom," je dejal.

Kot je povedal, je štiriletno obdobje, kolikor traja njegov mandat, dolgo, je pa dela že za sproti dovolj. "Dolgoročno je lahko vsak program dober, vendar je težava v tem, da lahko kratkoročno propademo," je opozoril. Najprej je treba po njegovih besedah dokončno uskladiti definicijo aktivnega kmeta in statusa družinskih kmetij, prav tako KGZS ne sme pozabiti na manjše kmete, ki nimajo pogojev za učinkovit nastop na slovenskem trgu.

"Druga stvar, ki je zelo pomembna, je sodelovanje," je izpostavil ter napovedal srečanje z vsemi nevladnimi organizacijami v kmetijstvu in poslovnimi subjekti, "da začnemo premikati stvari v slovenskem kmetijstvu na bolje". Po Žvegličevih besedah so vedno in povsod možne izboljšave, najti je treba samo način, kako do njih priti.

"Mislim, da imamo dobre strokovne službe, vendar se včasih šepa na področju prenosa znanja direktno do kmeta. Tu bomo morali delati veliko," je še napovedal. Med drugim je napovedal tudi preučitev področja prodaje govejega mesa, kjer bodo morali po njegovih besedah največ narediti poslovni subjekti, mora pa biti med njimi in kmeti, pa tudi med potrošniki, vezni člen zbornica.

"Ko gledam televizijo, je največ oglasov za hrano, ki prikazujejo, kot da imamo v slovenskih trgovinah izključno domače, slovensko, ekološko hrano, po možnosti pridelano z motiko in volovsko opremo. Ni pa prave sledljivosti, ki bi to dokazovala. Ti oglasi so zavajajoči in ne kažejo dejanskega stanja. To težavo bomo poskušali razrešiti," je dejal.

Podobnik: Naj novo vodstvo dela v korist kmetijstva

Del svetnikov je nasprotoval Podobniku, ker je predsednik politične stranke. Foto: BoBo
Del svetnikov je nasprotoval Podobniku, ker je predsednik politične stranke. Foto: BoBo

Novoizvoljenemu predsedniku je že čestital in mu zaželel srečo tudi njegov protikandidat Podobnik. Kot je dejal v odzivu za STA, Žvegliču nasvetov, kako naj dela, ne bo dajal, si pa želi, da bi novo vodstvo delalo predvsem v korist kmetijstva, kmeta in povečanja slovenske samooskrbe s hrano.

Se pa Podobniku način izbire novega vodstva ne zdi dobra popotnica za nadaljnje delo. Po njegovih besedah so se namreč med seboj povezali člani sveta, ki so si v preteklosti zelo nasprotovali, s ciljem onemogočiti imenovanje kandidata Društva SKZ - Slovenske kmečke zveze. Največ od skupno 41 mest v skupini fizičnih oseb je namreč na volitvah septembra in oktobra prejela prav kmečka zveza, in sicer 15, Podobnik pa je bil njihov kandidat. "Upam, da se motim," je dejal predsednik SLS in dodal, da si bo v okviru možnosti, ki jih ima, prizadeval za uresničevanje programa, ki ga je predstavil v okviru svoje kandidature.

Žveglič na čelu KGZS-ja

Popolnjeni vsi organi KGZS-ja

Podpredsednika KGZS-ja sta že v ponedeljek postala Marjan Golavšek in Janez Šimenc.

Občutek po zmagi je vedno dober. Hkrati pa je zavedanje, da je zmaga tesna, da bo treba vložiti toliko več napora, prizadevanj, iskanj kompromisov, da ne bi ti razdori, ki so se pač na tej seji zgodili, nadaljevali. Upam, da bom pri tem uspešen.

Žveglič za Radio Slovenija

V upravni odbor zbornice pa so bili izvoljeni Luka Leskovec, David Štok, Robert Golc, Albin Oven, Franc Prelesnik, Vincenc Otoničar, Martina Janžekovič Legan, Martin Mavsar, Rok Sedminek, Anton Medved, Erna Skok, Matej Skrivarnik, Boris Gumilar, Jože Simončič, Rok Roblek, Primož Pevec in Peter Vrisk.

Na volitvah v svet KGZS-ja, ki so potekale konec septembra oz. na začetku oktobra, je največ od skupno 41 mest v skupini fizičnih oseb prejelo Društvo SKZ – Slovenska kmečka zveza, in sicer 15. V skupini pravnih oseb je bil izvoljen tudi Podobnik, ki je bil kandidat Slovenske kmečke zveze za predsednika.

Vendar pa je njegovemu imenovanju po poročanju Dnevnika nasprotovala skupina novoizvoljenih svetnikov, ki si je želela, da zbornico vodi kmet, ne pa predsednik politične stranke, in je na položaj predlagala Žvegliča, ki je svetnik KGZS-ja postal na listi Društva članov sindikata kmetov.

Žvegliča naj bi poleg kmečkega sindikata, katerega podpredsednik je, podpirali tudi svetniki Kmečke liste Petra Vriska, Društva slovenski kmet in cerkveni predstavniki.

Po poročanju Radia Slovenija je glasovalo vse 54 novoizvoljenih svetnikov.

Zbornica je bila ustanovljena 2000. Prvi predsednik je bil dva mandata Peter Vrisk. Sledila sta mu Ciril Smrkolj in spet za dva mandata Cveto Zupančič.