"SDS je danes to, kar je bila predvojna SLS ali Demos na prelomu osemdesetih in devetdesetih let - torej najmočnejša glasnica interesov slovenskega naroda in slovenske države," poudarja Milan Zver. Foto: EPA

SDS je danes to, kar je bila predvojna SLS ali Demos na prelomu osemdesetih in devetdesetih let - torej najmočnejša glasnica interesov slovenskega naroda in slovenske države. Kot taka ima odgovornost, da reagira, kadar gredo stvari v napačno smer.

Milan Zver
SDS, Majer
Zapis Tomaža Majerja na spletni strani SDS-a je dvignil veliko prahu. Foto: MMC RTV SLO

SDS ni stranka, ki bi se poimenovala po vodji, ni stranka, ki bi nastala včeraj, tik pred volitvami. Je izgrajena, organizacijsko in statusno urejena in ima interno demokracijo. Je stranka, ki v programskem smislu nenehno išče odgovore na aktualna razvojna vprašanja v družbi. je stranka, ki ima na tajnih volitvah izvoljeno vodilno ekipo. Je svobodoljubna in tudi domoljubna.

Milan Zver

SDS-ov Evropski poslanec Milan Zver se je na spletni strani stranke odzval na zadnje dogodke v zvezi z domnevnim pojavom sovražnega govora.

"Vlada nam pajdaška paradigma, ki se najbolj boji iskrene in jasne besede"
"V ponedeljkovi poznovečerni oddaji je zmagovalec zadnjih volitev v Sloveniji Zoran Janković dejal, da z Janezom Janšo govoriva sovražno, rasistično in na trenutke fašistično. Ne vem, ali storilec tega dejanja popolnoma razume vsebino in težo teh besed, a sem prepričan, da zelo dobro razume pomen ustvarjanja ustreznega konstrukta o SDS," je zapisal.

Kot trdi, je nov val medijske in politične agresije na SDS povzročilo Majerjevo pismo, objavljeno na spletni strani SDS-a, vendar če tega ne bi bilo, bi po njegovem našli kakšen drug razlog, da bi preusmerili pozornost javnosti od političnih, gospodarskih in socialnih težav.

Zadnji napadi na SDS zanj tako niso nič novega, "zato še novica ne morejo biti". Izpostavil je, da smo v preteklosti nestrpne izpade neštetokrat brali med drugim pri Miheljaku, Hribarjevi, Pučkovi, Balažiču, Vezjaku, Repovžu in Markešu itd., tokrat pa se mu zdi zanimivo, da ekstremni oblikovalci javnega mnenja nastopajo sinhrono s tistimi, ki naj bi v imenu vseh državljanov opravljali najvišje državne funkcije, kot so na primer predsednik republike, varuhinja človekovih pravic, informacijska pooblaščenka, notranji minister itd.

Gorenak sklepa, da Goršek delo policije prilagaja političnim razmeram
Poslanec SDS-a Vinko Gorenak je generalnemu direktorju policije Janku Goršku poslal odprto pismo glede obiska kriminalistov na sedežu stranke SDS z namenom zbiranja obvestil o pismu Tomaža Majerja, ki je bilo objavljeno na spletni strani SDS. Kot pravi, strokovno sicer razume delovanje policije, ki je prejela kazensko ovadbo informacijske pooblaščenke in sprožila ustrezne postopke, preseneča pa ga hitrost delovanja policije, saj se je ta odzvala v manj kot 24 urah po vloženi ovadbi in to kljub temu, da številni pravni strokovnjak v Majerjevem tekstu ne prepoznajo elementov kaznivega dejanja.

Ob tem je opozoril, da je pri nekdanji notranji ministrici Katarini Kresal že ob interpelaciji zoper njo nanizal elemente kaznivega dejanja v primeru najema stavbe NPU-ja, policija pa se je odzvala šele v času po njenem odstopu, več kot leto in pol po interpelaciji pa javnost še ni bila obveščena, da je policija zoper njo podala ovadbo. "Nekaj podobnega se dogaja v primeru Zorana Jankoviča. Mediji že več kot dve leti poročajo o sumih nakupa, spremembe namembnosti in prodaje zemljišč, kar ima vse skupaj pomembne elemente suma storitve več kaznivih dejanj. Tudi v tem primeru nismo bili obveščeni o kakršnih koli aktivnostih policije," je izpostavil Gorenak.
"Našteti primeri, lahko pa bi jih naštel še veliko več, me navajajo na sklepanje, da v policiji, ki jo vodite, uvajate sistem 'policije dveh hitrosti'. Glede na rezultat volitev leta 2008 in predčasnih volitev leta 2011 sklepam, da delo policije prilagajate političnim razmeram. Prosim vas, da mi nastale razmere in ravnanje policije v opisanih primerih javno pojasnite," je zaključil.

"Če se temu pridruži še novi, po mnenju nekaterih 'veliki zmagovalec' zadnjih volitev Zoran Janković, dobi zadeva še posebno aktualno noto," dodaja.

Pojasnil je, da nam zdaj v političnem smislu vlada pajdaška paradigma, ki se najbolj boji iskrene in jasne besede, zato poskuša limitirati svobodo misli in izražanja. "Nova politična paradigma pristaja na t. i. koncept represivne tolerance, ki si ga je v šestdesetih izmislil eden od levičarskih intelektualcev in pomeni, da je dovoljeno biti toleranten le do svojih, ne pa tudi do desnice. Nedavno tega je celo Gabi Čačinovič Vogrinčič, Kučanova prijateljica, javno dejala, da sovražni govor lahko prihaja le z desne. Te “modrosti“ prevzemajo danes na stotine plačancev, ki po novih medijih širijo novo virtualno resnico," opozarja Zver.

"Videl sem že hujše pohujšanje pravne države, a kaj tako bizarnega pa še ne."
Poudaril je tudi vlogo Janeza Janše pri demokratizaciji Slovenije in pri osamosvojitvenem procesu, vključno z vojno za Slovenijo. Janša je po njegovem simbol te najveličastnejše zmage slovenskega naroda v njegovi zgodovini, poleg tega pa je v zelo težkih pogojih postal politik, ki ima na Slovenskem pokazati največ.

"Nekateri mediji pa so ga hoteli prikazati kot konstantnega luzerja. Paradoks nad paradoksi pa je, ko ga Zoran Janković zmerja z rasistom, fašistom ipd. In to človek, ki vodi mestni svet ljubljanski vse prej kot na demokratični način (tako je na primer s seje dal fizično odstraniti člana mestnega sveta)," meni.

"Nova politična stvarnost, ki je že prišla, še preden so formalno konstituirali oblast, bo uporabljala vsa sredstva proti nam, vključno s podpihovanjem notranjih nesoglasij in zlorabo represivnih organov države. Ravno sredi nastajanja tega sestavka je kot strela z jasnega udarila vest, da so kriminalisti (!!!) obiskali SDS in da preiskujejo domnevno sporni zapis na spletni strani. Zanima me, kdo je v tej državi ponovno sprožil strel na ustavno pravico svobode govora? Videl sem že hujše pohujšanje pravne države, a kaj tako bizarnega pa še ne," je prav tako prepričan Zver.

Zver: Ne smemo privoliti v politično govorico, ki je Slovenkam in Slovencem tuja
Izpostavil je še, da so bili privrženci SDS-a dostikrat tiha in nema večina, ki jo je bilo strah. Ob tem dodaja, da je pred kratkim prejel sporočilo s Twitterja z naslednjo vsebino: “tudi resnično zavedni Slovenci moramo pokazati, da obstajamo, ne pa da se stalno skrivamo.“ Volitve so, kot meni Zver, zamujena priložnost, a v demokraciji obstaja veliko načinov, da se upremo poskusom zmanjševanja svobode misli in izražanja.

Zato moramo po njegovem zbrati državljanski pogum, nehati biti apatični in anemični in jasno povedati, da ni mogoče, da bi kdor koli ubil v nas svobodnega duha, da ne bomo dovolili, da pojmi, kot so slovenstvo, domovina, demokracija, svoboda, družina ali narod pristanejo na novi, nastajajoči listi sovražnega govora.

"Prav tako pa ne smemo pristati na politično govorico, ki je Slovenkam in Slovencem tuja," je sklenil.

SDS je danes to, kar je bila predvojna SLS ali Demos na prelomu osemdesetih in devetdesetih let - torej najmočnejša glasnica interesov slovenskega naroda in slovenske države. Kot taka ima odgovornost, da reagira, kadar gredo stvari v napačno smer.

Milan Zver

SDS ni stranka, ki bi se poimenovala po vodji, ni stranka, ki bi nastala včeraj, tik pred volitvami. Je izgrajena, organizacijsko in statusno urejena in ima interno demokracijo. Je stranka, ki v programskem smislu nenehno išče odgovore na aktualna razvojna vprašanja v družbi. je stranka, ki ima na tajnih volitvah izvoljeno vodilno ekipo. Je svobodoljubna in tudi domoljubna.

Milan Zver