Foto: BoBo
Foto: BoBo

Varuh bi se odzival na potrebe otrok in mladostnikov in povezoval vse deležnike. Pooblastila pa bi imel ne le v javnem, ampak tudi v zasebnem sektorju, je povedala predsednica ZPMS-ja Darja Groznik. Po njenih besedah je varuh, ki bi bil ustanovljen z zakonom, nujen, ker politiki zdaj otrok ne postavljajo v ospredje.

To se je po oceni Groznikove pokazalo tudi v času epidemije covida-19, ko se otrokom in mladostnikom zaradi šolanja na daljavo "dela velika škoda". Med drugim je spomnila na psihične težave, s katerimi se v tem času soočajo otroci in mladostniki. Odločevalce sprašuje, kaj bodo storili za zajezitev te "epidemije psihičnih težav".

Vzpostavitev varuha otrokovih pravic bi pokazala humano razsežnost v slovenskem okolju, je prepričan predsednik Nacionalne mreže TOM telefon v okviru ZPMS-ja Albert Mrgole.

Podpora otrokom je po njegovem mnenju nujna, kar potrjujejo tudi izkušnje nacionalne mreže.

V času šolanja na daljavo so prejemali denimo klice otrok, ki so se samopoškodovali ali so imeli samomorilne misli. V družinah je namreč prihajalo do zlorab vseh vrst, več pa je bilo tudi nasilja preko spleta, je izpostavil.

Posledice z zamikom

Posledice težav, s katerimi so se srečevali, se bodo po njegovih besedah pokazale šele z zamikom. Dvomi pa o tem, da smo v družbi na to pripravljeni.

Po besedah strokovne vodje nacionalne mreže TOM telefon Tjaše Bertoncelj so v letih od 2015 do 2020 opazili trend povečevanja števila kontaktov, ki so se nanašali na duševno zdravje in odnose v družini. Samo v lanskem letu je bilo največ kontaktov, povezanih z družino, in sicer 16,5 odstotka, z vrstniki je bilo povezanih 12,91 odstotka kontaktov, s psihičnimi težavami otrok in mladostnikov pa 12,83 odstotka.

Med mladostniki vztrajno raste število klicev, ki omenjajo samomor. Takih klicev je bilo lani kar tri četrtine več kot v povprečju v letih od 2015 do 2019, izhaja iz statistike, ki so jo pripravili.

Na resne stiske otrok in mladostnikov bi se morala po njeni oceni odzvati skupina strokovnjakov s področja socialnega dela, psihologije, pedopsihiatrije in psihoterapije. Tako bi se svetovanje delno profesionaliziralo, prostovoljce pa bi razbremenili, je menila.