V Zvezi združenj borcev NOB-ja so se z ogorčenjem odzvali na dogajanje okoli prenosa posmrtnih ostankov žrtev iz Hude Jame. Pravijo, da gre za ustaše, zato ne vidijo smisla, da bi za njihovo identifikacijo porabljali proračunski denar. Foto: BoBo
V Zvezi združenj borcev NOB-ja so se z ogorčenjem odzvali na dogajanje okoli prenosa posmrtnih ostankov žrtev iz Hude Jame. Pravijo, da gre za ustaše, zato ne vidijo smisla, da bi za njihovo identifikacijo porabljali proračunski denar. Foto: BoBo
Huda Jama, Barbara rov, prenos posmrtnih ostankov
V začetku oktobra je pred začetkom prenosa posmrtnih ostankov iz Hude Jame v Spominski park Dobrava potekala pietetna slovesnost, katere se je poleg cerkvenih dostojanstvenikov in nekaterih drugih politikov udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor. Ocenil je, da je s tem Slovenija začela pomembno reševati enega najbolj dramatičnih zgodovinskih izzivov. Foto: BoBo/Borut Živulović

"Častiti ustaše, jih imenovati junake, jim polagati vence je žalitev našega boja za svobodo, žalitev vseh borcev proti fašizmu in nacizmu, je ne nazadnje tudi žalitev naših zaveznikov v drugi svetovni vojni," menijo v Zvezi združenj borcev (ZZB), v kateri so se odzvali na dogajanje okoli prenosa posmrtnih ostankov žrtev iz Hude Jame.

Dodajajo, da je njihova dolžnost o tem obvestiti zavezniške veteranske organizacije. Kot so navedli v današnjem sporočilu za javnost, "laži in potvarjanje zgodovine gradijo med nami zidove".

Sporna prisotnost državnikov
Po njihovih trditvah je ZZB že večkrat poudaril, da je treba vse mrtve, ne glede na to, kako in zakaj so umrli, spoštljivo pokopati. "Vsakdo ima pravico do groba in imena na njem. Iz prekopa delati politične spektakle pa je podlo dejanje. Je netenje sovražnosti," so prepričani in ocenjujejo, da sprava med Slovenci postaja iluzija.

Dodali so, da je "vznemirljivo nevarna prisotnost visokih osebnosti države in vlade, ki vzbujajo vtis popolnega strinjanja z dejanji belogardistov in t. i. domobrancev". Ker se udeležijo tudi partizanskih spominskih slovesnostih, po njihovem mnenju "izenačujejo tiste, ki so se bojevali za obstoj slovenskega naroda, z izdajalci".

V začetku oktobra je pred začetkom prenosa posmrtnih ostankov iz Hude Jame v Spominski park Dobrava potekala pietetna slovesnost, ki se je je poleg cerkvenih dostojanstvenikov in nekaterih drugih politikov udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor. Ocenil je, da je s tem Slovenija začela pomembno reševati enega najbolj dramatičnih zgodovinskih izzivov.

Opravičevanje izdaje lastnega naroda
"Huda Jama je že nekaj časa priložnost za blatenje borcev, ki so se bojevali proti fašizmu in nacizmu, ter za opravičevanje izdaje lastnega naroda,
" še menijo v ZZB-ju, ki v sporočilu opisujejo tudi dogodke v času pred kapitulacijo Nemčije, ko so se ti poboji zgodili.

O morebitni identifikaciji mrtvih ustašev naj se slovenska oblast pogovori in dogovori s hrvaško oblastjo, predlagajo v ZZB-ju. "Ne vidimo smisla, da bi proračunski denar, naš denar, porabljali za identifikacijo ustašev," pojasnjujejo. Pravijo, da je Inštitut za novejšo zgodovino pripravil poimenski register vseh Slovencev, umrlih zaradi druge svetovne vojne, teh je nekaj več kot 98.000.