Bazovica je simbol slovenskega upora fašizmu, so poudarili na današnji novinarski konferenci. Foto: ZZB NOB-ja Slovenije
Bazovica je simbol slovenskega upora fašizmu, so poudarili na današnji novinarski konferenci. Foto: ZZB NOB-ja Slovenije

Vrnitev Narodnega doma je nedvomno velik dogodek in korak naprej v dobrososedskih odnosih med Slovenijo in Italijo, izhaja iz izjave borčevske zveze, ki jo je pred skorajšnjo simbolno predajo Narodnega doma s strani obeh predsednikov držav Boruta Pahorja in Sergia Mattarelle danes v Kopru predstavil predsednik ZZB-ja NOB-ja Slovenije Marijan Križman.

Sorodna novica Pahor: Predaja Narodnega doma v Trstu naj poteka v duhu sprave

Žal pa Pahorjeva namera, da v okviru obiska položi venec tudi na Bazoviško fojbo, "pomeni udarec in negiranje vrednot narodnoosvobodilnega boja ter vseh žrtev fašizma, zlasti pa Primorcev", je prepričan Križman.

Zato so v zvezi borcev predsednika Pahorja pozvali, naj razmisli, ali je klanjanje nad "fojbo laži" državotvorno dejanje, ter mu predlagali, naj se izogne vsesplošnemu ogorčenju Primorcev in odstopi od te namere.

"S polaganjem venca na fojbo se bomo pač morali opravičiti za to, da so nas Italijani napadli," je opisal Križman.

"Simbol potvarjanja zgodovine"

Predsednik komisije za zgodovino pri ZZB-ju NOB-ja Martin Premk je dodal, da se bodo s polaganjem vencev pred fojbo v Bazovici "potrjevale laži, ne pa zgodovinska dejstva".

"Nihče nima nič proti temu, da se položijo venci vsem žrtvam druge svetovne vojne na tej ali oni strani. Nihče nima nič niti proti temu, da se vsak opraviči za povzročene žrtve, ampak zgodovina ne more dopustiti, da se polagajo venci na spominskem obeležju, ki je pravzaprav simbol potvarjanja in spreobračanja zgodovine," je opozoril Premk.

Kot je še poudaril, ne drži, da je omenjena fojba množično grobišče, poleg tega pa je šlo pri dogodkih po koncu druge svetovne vojne na tržaškem krasu za obračunavanje s fašisti in njihovimi kolaboracionisti, ne pa za genocid nad Italijani.

Sorodna novica Mešani občutki pred predsedniškim obiskom prvih žrtev fašizma in območja fojb

Predsednik tržaške partizanske organizacije ANPI Fabio Vallo je na današnji novinarski konferenci v Kopru ob tem dodal, da gre pri ponedeljkovem dogajanju, zlasti pri obisku fojbe, za "plačilo nekega davka" v zameno za tisto, kar bi moralo biti dolžno dejanje večinskega naroda.

Razprava o odnosu s Pahorjem

Križman je na novinarsko vprašanje sicer dejal, da pričakujejo, da bo njihov poziv Pahorju ostal neuslišan. Se bodo pa zato po ponedeljku odločili, v kakšnem odnosu bodo s predsednikom države.

Za torek so namreč sklicali kolegij ZZB-ja NOB-ja, na njem pa se bodo pogovarjali o Pahorjevem dejanju. Kot je priznal prvi mož zveze borcev, "je zelo veliko pritiskov na to, da ta predsednik ne predstavlja več vrednot narodnoosvobodilnega boja".

ZZB NOB poziva Pahorja