Razočaranje domačih navijačev je bilo nepopisno. Foto: Reuters
Razočaranje domačih navijačev je bilo nepopisno. Foto: Reuters

Taka usoda je leta 2010 (ko je Katar torej dobil organizacijo) doletela še Južno Afriko. A Katar je brez možnosti za preboj v osmino finala ostal že po le dveh tekmah.

Sorodna novica Zgodovinski gol Katarcev ni bil dovolj, Senegalci do prve zmage

200 milijard za 180 minut
"Katar se je na svetovno prvenstvo pripravljal vse od leta 2010, ko je pridobil organizacijo, v tem času je porabil približno 200 milijard dolarjev za dogodek, a njihovih sanj za reprezentanco je bilo za konec po le 180 minutah," so v svoji oceni zapisali pri agenciji Reuters.

So bile dolge priprave napačne?
Reprezentanca je obetala več, kot je prikazala. Katar je ne nazadnje aktualni azijski prvak. Za napako se je očitno izkazala odločitev tamkajšnje nogometne zveze, ki reprezentantom v tej sezoni preprosto ni dovolila igranja v klubih, ampak je dragoceni čas raje namenila pripravam. A eno so očitno priprave, drugi pa tekmovalni ustroj, ki skrbi, da so igralci v tekmovalni formi.

Sorodna novica Domačini prvič brez izločilnih bojev že po dveh tekmah

Iskanje izgovorov že pred drugo tekmo?
Ekvador je na krilih Ennerja Valencie že v prvem polčasu nadigral gostitelje. Selektor Felix Sanchez je po prvem porazu takoj poudaril, da so bile številne pripravljalne tekme popolnoma drugačne od tistih na zadnjem azijskem prvenstvu. Katar je imel popravni izpit proti Senegalu, a očitno niso vsi verjeli v zmagoviti razplet, saj je Sanchez že iskal alibije v primeru neuspeha: "Smo majhna država, sploh najmanjša, ki je gostila svetovno prvenstvo. Zavedamo se, da lahko hitro izpademo, a to ne pomeni, da bo s tem naš nogometni projekt končan. Verjamem, da bomo sledili načrtu in gradnji močne ekipe, s katero se bomo lahko uvrščali na naslednja tekmovanja."

Napake so se ponavljale
Selektor je v začetni enajsterici opravil tri menjave, kar pa ni preprečilo številnih individualnih napak, ki so afriškim predstavnikom omogočili vodstvo. Ob koncu tekme je Mohamad Muntari poskrbel za prvi gol na tem tekmovanju, kar pa ni prineslo niti točke.

Kdo kaj potrebuje za napredovanje?

SKUPINA A:
Ekvador: Ne sme izgubiti proti Senegalu.
Nizozemska: Zagotovo napreduje z zmago ali z remijem proti Katarju. V primeru poraza za en gol ji zadošča tudi remi Senegala.
Senegal: Zmaga proti Ekvadorju. V primeru remija mora upati, da Nizozemska izgubi z dvema ali več goli razlike. V primeru, da bi imeli obe reprezentanci gol razliko 3:3, bi odločal ferplej.

Sorodna novica Ekvador bližje zmagi kot Nizozemska

Na drugi tekmi remi
Druga tekma v skupini med Ekvadorjem in Nizozemsko se je končala z delitvijo točk (1:1), obe imata zdaj po štiri točke, kar pomeni, da so že nedosegljivi za gostitelje. Ti se bodo poslovili s tekmo proti Nizozemski in upajo vsaj na častno slovo v podobi kakšne točke.

Bo Enner Valencia še igral?
Valencia je dosegel vse tri gole za Ekvador, a se je poškodoval tik ob koncu tekme. Za zdaj še ni jasno, ali bo lahko zaigral na zadnji tekmi skupinskega dela.

Katarski navijači razočarani po drugem porazu