Usain Bolt je bil z naskokom prvi zvezdnik mitinga v Zagrebu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Usain Bolt je bil z naskokom prvi zvezdnik mitinga v Zagrebu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Mitingi z ali brez Usaina Bolta so ali pa niso predstave za širok krog privržencev športne zabave in ni pomembno, ali so ti mitingi za Diamantno ligo ali pa - kot tradicionalni Hanžekovićev memorial - izziv Mednarodne atletske zveze.

V Zagrebu tekel že pred petimi leti
Atletski svet se vrti okrog Jamajčana, ki je v Zagrebu tekmoval že pred petimi leti, kjer je opozoril na razkošje svoje nadarjenosti z zmago na 200 metrov. Leto kasneje je v Osaki postal svetovni podprvak na tej razdalji. V Pekingu je nato na olimpijskih igrah osvojil vse, kar se je v šprintu dalo osvojiti, in to s svetovnimi rekordi.

S časom 9,85 se je promocija izplačala
Za Mednarodno atletsko zvezo je 25-letni Jamajčan to, kar je bil Michael Jordan za košarkarsko Ligo NBA ali Tiger Woods za poklicno zvezo golfistov. Usain Bolt je svetovna atletska ikona in jamajški nacionalni ponos. V Zagrebu so mu nogometni navdušenci oprostili, da je privrženec madridskega Reala. Poklon gostiteljem je bilo bolj togo navdušenje nad "lepo njihovo obalo in celino", kulinariko in vsem ostalim, kar so mu povedali, da je treba na glas omeniti v zameno za zanj običajno visoko štartnino 250.000 dolarjev. Celoten proračun mitinga je štirikrat višji. Boltovih 9,85 pa je izid, s katerim je miting v Zagrebu našel prostor v medijih na vseh petih celinah.

Met kladiva ima na mitingu poseben status
Bolt je bil junak zadnje discipline programa, v katerem je v 16 disciplinah tekmovalo pet svetovnih prvakov iz Daeguja, skupaj pa več kot 20 finalistov zadnjega svetovnega prvenstva. V prvi disciplini, na Hrvaškem ima poseben status zaradi direktorice mitinga hrvaške rekorderke Ivane Brkljačić, smo videli ponovitev finala meta kladiva svetovnega prvenstva. Z izjemo prvaka Japonca Kodžija Murofušija, ki je sezono končal v Južni Koreji, so bili na Savi vsi najboljši v tej sezoni. Primožu Kozmusu je v tej konkurenci uspel letošnji najboljši dosežek - za nadaljevanje kariere izjemno pomemben met čez 80 metrov. Prvo mesto mu je z dvema centimetroma daljšim metov v zadnji seriji odvzel Tadžikistanec Dilšod Nazarov.

Nekje se konkurenca širi, drugod oži
Tako kot se konkurenca v metu kladiva vse bolj širi na vzhod in zahod, tako se konkurenca v teku na 100 metrov vse bolj oži. Za olimpijske medalje so tako v konkurenci tekmovalci iz karibskega otočja, ZDA in Francoz Christophe Lemaitre.