Najboljša hrvaška športnica je odpovedala v ključnih trenutkih. Foto: EPA
Najboljša hrvaška športnica je odpovedala v ključnih trenutkih. Foto: EPA
Milijonska pogača Kenijki Jelimovi

Na olimpijske igre v Peking je 24-letna Splitčanka prišla kot velika favoritinja in bila na stavnicah poleg skakalke s palico Jelene Isinbajeve največji "zicer" za zlato odličje v atletskih tekmovanjih. A 193 centimetrov visoki Hrvatici se ni izšlo.

Kljub preskočenim 205 centimetrom jo je premagala Tia Hellebaut. Belgijka je preskočila isto višino v prvem poskusu in dosegla osebni rekord, do takrat neprekosljiva Vlašićeva pa v drugem. S srebrno medaljo je bila sicer zadovoljna, vendar po prepričanju mnogih le navidezno.

Tudi v Bruslju odločali poskusi
Po ne preveč prepričljivem uspehu prejšnji teden v Zürichu se je pričakovalo, da bo Vlašićeva dobila vsaj "tolažilno nagrado" v obliki milijonskega jackpota za zmago na vseh šestih mitingih Zlate lige, vendar se ji je zalomilo prav na zadnji postaji v Bruslju. Zagodlo ji je tudi vreme. Na mokrem zaletišču, na katerem se ne znajde najbolje, je preskočila "le" 200 centimetrov in bila druga. Tudi tukaj so odločali poskusi. Zmagovalka Ariane Friedrich je prav tako preskočila 2 metra, a je bila "brezhibna" na 197 centimetrih, medtem ko je Vlašićeva to višino preskočila v drugem poskusu.

Dobila 10 mitingov Zlate lige zapored in ostala na ničli
Milijonski jackpot je tako pripadel Kenijki Pameli Jelimo (800 m), Vlašićeva pa je odšla domov z ničlo. Hrvatica je dobila 10 mitingov Zlate lige zapored, pet lani in pet letos, vendar jo je do končne nagrade spet ločil le en korak.

"Ni bilo potrebne svežine"
"Padal je dež in spet se nisem najbolje znašla. Nimam težav s skakanjem na mokrem zaletišču, vendar potrebujem nekaj časa, da se navadim na pogoje. Vseskozi sem se iskala, porabila ogromno skokov in na koncu ostala brez potrebne svežine," je bruseljski nastop opisala Hrvatica, ki ni mogla skriti razočaranja: "To poletje se mi res ni nič izšlo."

R. K.

Milijonska pogača Kenijki Jelimovi