Justine Gatlin je znova zablestel v pravem trenutku. Foto: EPA
Justine Gatlin je znova zablestel v pravem trenutku. Foto: EPA
Rens Blom
Rens Blom je presenetil v skoku s palico. Foto: EPA
Walter, Davis
Walter Davis se je razveselil zlate kolajne v Helsinkih. Foto: EPA
Michelle Perry
Michelle Perry je takole zmagala na ženskih visokih ovirah. Foto: EPA
Franka Dietzsch
Franka Dietzsch se je razveselila druge zlate medalje na SP-jih. Foto: EPA

Ameriško prevlado na 200 m sta potrdila Wallace Spearmon in branilec naslova John Capel. 23-letni Gatlin je tako po Mauriceu Greenu leta 1999 šele drugi atlet, ki je na SP-ju zmagal v obeh šprintih.



Po finalu se je leteči Gatlin v častnem krogu močno priljubil finskim navijačem, ko je poleg ameriške zastave (Stars and Stripes) v roki držal tudi simbol Finske - njihovo zastavo.

Nizki Nizozemec presenetil favorite
V moškem skoku s palico je presenetil Nizozemec Rens Blom. Malo znani tekmovalec je Nizozemski priskakal prvo medaljo v skoku s palico na SP-jih. S preskočenimi 580 cm je najnižji finalist izenačil državni rekord. Po veliki zmagi pa je povedal: "Danes je bil moj veliki dan. Nastop na SP-ju mi je dal krila in letel sem do konca. Imel sem tudi precej sreče, saj sem uspel izvleči solidne skoke, ko je bilo zaletišče na začetku tekmovanja precej vlažno."

V troskoku pa je Američan Walter Davis izkoristil odsotnost Christiana Olssona, ki je nastop na SP-ju odpovedal zaradi poškodbe stopala. V najboljšem poizkusu je Davis letel kar 17,55 metra. Po zmagi pa je presrečen dejal: "Ko sem prišel v ritem, mi je vse steklo. Mislim, da bi lahko poletel še dlje, a danes sem zadovoljen že z zlato kolajno." Srebro je podobno kot pred dvema letoma v Parizu osvojil Kubanec Yoandri Betanzos, ki bo moral na novo priložnost za osvojitev zlata počakati do Osake 2007.

Perryjeva izkoristila padec Hayesove
Pri ženskah je na visokih ovirah padec Američanke Joanne Hayes najbolje unovčila rojakinja Michelle Perry. Preostali medalji sta odšli na Jamajko. Po zmagi je Perryjeva povedala: "Moje sanje so se uresničile. Brez težav sem pritekla do cilja, niti ene ovire se nisem dotaknila. Med tekom nisem opazila kaj se je zgodilo Joanni." Obe Američanki sta sicer veliki prijateljici in trenirata skupaj. Tekmovalke na visokih ovirah je v finalu močno oviral nasprotni veter (-2 m/s).

Po ženskem disku se je veselila tudi Franka Dietzsch, ki je osvojila drugi naslov najboljše na svetu. Pred tem je zmagala v Sevilli leta 1999. Nemka je vodila vseskozi, najboljši met pa ji je uspel v četrtem poizkusu. Vsi njeni poizkusi so preleteli 64 metrsko znamko. Finale meta diska bi moral biti sicer na sporedu že v torek, a je bila takrat narava premočna.