Andrus Värnik je prvi Estonec, ki je postal svetovni prvak v atletiki. Foto: Reuters
Andrus Värnik je prvi Estonec, ki je postal svetovni prvak v atletiki. Foto: Reuters
Tianna Madison in Tatjana Kotova
Tatjana Kotova je takole Tianni Madison čestitala za zmago Foto: EPA
Tonique Williams Darling
Tonique Williams Darling je kljub slabemu vremenu ponosno paradirala z zastavo Bahamov za zmago na 400 metrov. Foto: Reuters
Bryan Clay in Roman Šebrle
Bryan Clay je Romanu Šebrleju preprečil, da bi osvojil svoj edini manjkajoči naslov. Foto: Reuters

Finale meta kopja se je začelo v nalivu in z močnim vetrom, ki je oviral tekmovalce. Ti nikakor niso znali preseči 80-metrske znamke. Sredi tekmovanja se je vreme izboljšalo in orodje je začelo letati prek magične meje.



Kotova obsojena na srebro
Za največje presenečenje dneva je poskrbela Američanka Tianna Madison, ki je dobila skok v daljino. 19-letnica je sredi največjega naliva v peti seriji skočila 6,89. Njen osebni rekord je zadoščal za nepričakovano zmago. Rusinja Tatjana Kotova je skočila decimeter manj in tako že na tretjem zaporednem SP-ju osvojila "le" srebro. Branilka naslova Francozinja Eunice Barber (6,76) je po drugem mestu v sedmeroboju prišla do drugega odličja v Helsinkih.

Na 400 metrov je po pričakovanju zmagala Tonique Williams Darling (49,55) iz Bahamov. 20-letna Američanka Sanya Richards (49,74) se je po (pre)hitrem začetku morala zadovoljiti s srebrom. Več kot zadovoljna pa je bila tudi Mehičanka Ana Guevara. Branilka naslova, ki se že več sezon na največja tekmovanja pripravlja v Ljubljani, je slabšo sezono rešila z bronom.

Rašid Ramzi iz Bahrajna je tekmece v teku na 1.500 metrov prestrašil že v kvalifikacijah. V finalu sicer ni diktiral tempa od samega začetka, kljub vsemu pa je v zadnjih 200 metrih dokazal, da je ob odsotnosti Hichama El Guerrouja kralj te razdalje. Na zmagovalni oder sta stopila še Maročan Adil Kouch in Portugalec Rui Silva.

Clay presenetil Šebrleja
Najbolj vsestranski atlet je Bryan Clay, ki je dobil deseteroboj. 25-letni Američan je na poti do prepričljive zmage popravil kar tri osebne rekorde (400 metrov, suvanje krogle in met kopja). Svetovni rekorder Čeh Roman Šebrle je zaostal več kot za 200 točk in tako ostaja brez edinega manjkajočega naslova v svoji bogati karieri. Bron z Attilo Živockijem presenetljivo potuje na Madžarsko.

Šesti napovedan finale, ženski skok ob palici, so zaradi slabega vremena prestavili na petek. Na visokih ovirah je v polfinalu presenetljivo izpadla branilka naslova Kanadčanka Perdita Felicien. V polfinalu moškega teka na 200 metrov so Američani dosegli prve štiri izide. Kljub vsemu pa je v njihovem taboru, zaradi medsebojnega zbadanja, nekaj nelagodja.