Jaouad Gharib si je na svetovnem prvenstvu drugič zapored pokoril vso konkurenco. Foto: Reuters
Jaouad Gharib si je na svetovnem prvenstvu drugič zapored pokoril vso konkurenco. Foto: Reuters
Dwight Phillips
Phillips je vse opravil že v prvem poskusu. Foto: EPA
Defar, T. Dibaba in E. Dibaba
Na 5.000 m trojna etiopska zmaga. Foto: EPA
Julija Pečonkina
Pečonkina je dočakala zlato. Foto: EPA
Nadežda Ostapčuk
Ostapčukova med enim izmed sunkov. Foto: EPA

Gharib je ubranil naslov iz Pariza, potem ko je malo po 25. kilometru močno pospešil in se otresel tekmecev. S sijajnim koncem je do srebra prišel Tanzanijec Christopher Isegwe, ki je zaostal 11 sekund, bron pa je pripadel Japoncu Cujošiju Ogati (+1:05).

Maročan je po Špancu Abelu Antonu (1997, 1999) šele drugi atlet, ki je slavil na dveh zaporednih prvenstvih. Olimpijski prvak, Italijan Stefano Baldini, je do 30. kilometra tekel na 2. mestu, nato pa je zaradi poškodbe odstopil.

Izjemen dosežek je uspel 50-letnemu (!) Etiopijcu z izraelskim potnim listom Haileju Satayinu, ki je z zaostankom sedmih minut končal na 21. mestu.

Američan Dwight Phillips je premočno slavil v skoku v daljino. Zmagoviti skok (860 cm), s katerim je izenačil osebni rekord, mu je uspel že v prvem poskusu, vsi nadaljnji pa so bili nato neveljavni. 27-letni Phillips, aktualni olimpijski prvak, je tako ubranil naslov iz Pariza. Finske navijače je razveselil Tommi Evila, ki je z bronom prirediteljem priskakal prvo medaljo na prvenstvu, med oba pa se je nekoliko presenetljivo vrinil Ganec Ignisious Gaisah.

Odsotnost ameriške moške štafete 4 x 100 m je za prvenec na svetovnih prvenstvih izkoristila Francija. Z 38,08 (najboljši izid sezone) je le za dve stotinki ugnala Trinidad in Tobago. Tretje mesto je osvojila Velika Britanija, kar je sploh prva (!) kolajna Otočanov na prvenstvu. Do Helsinkov sta na SP-jih naslove pobirali le ZDA in Kanada.

19-letna Etiopijka Tirunesh Dibaba je kroni na 10.000 m dodala še naslov na 5.000 m in postala prva atletinja, ki ji je to uspelo na svetovnem prvenstvu, hkrati pa je ubranila naslov iz Pariza. Dibaba se je tokrat v finišu lepo oddolžila rojakinji Meseret Defar za poraz v Atenah. S časom 14:38,59 je postavila nov rekord svetovnih prvenstev. Tudi bron je šel z Eyegayehu Dibaba v Etiopijo. Še ena Etiopijka Meselech Melkamu je na 4. mestu poskrbela, da se je šele drugič v zgodovini SP-jev zgodilo, da so prvi štirje atleti iz ene države.

Svojo zbirko medalj na največjih tekmovanjih je z zlatom na 400 m z ovirami popolnila Rusinja Julija Pečonkina, ki je z 52,90 tekla najhitreje letos. Preostali odličji sta šli z Lashindo Demus in Sandro Glover v ZDA.

V ženski štafeti 4 x 100 m so z najboljšim izidom sezone (41,78) pričakovano slavile ZDA pred Jamajko in presenetljvo Belorusijo. Američanke so si naslov priborile prvič po letu 1997.

V suvanju krogle je s tekmicami pometla 24-letna Belorusinja Nadežda, ki je tako nadgradila srebro iz Pariza. Najdlje (20,51 m) je vrgla v zadnji seriji, poleg tega pa ji je met prek 20 m uspel še trikrat, medtem ko preostalim enajstim finalistkam niti enkrat. Drugo mesto je pripadlo Rusinji Olgi Rjabinkini, tretje pa Valerii Vili, ki je Novi Zelandiji priborila prvo odličje v Helsinkih. Branilka naslova Rusinja Svetlana Kriveljova se je morala zadovoljiti s 4. mestom.

Zadnji dan prvenstva bodo v Helsinkih podelili še osem kompletov medalj.