Osleidys Menendez je že po prvem metu nekaj metrov pretekla s kubansko zastavo. Foto: Reuters
Osleidys Menendez je že po prvem metu nekaj metrov pretekla s kubansko zastavo. Foto: Reuters
Rašid Ramzi
Rašid Ramzi je presenetljivo slavil še v teku na 800 metrov. Foto: Reuters
Jurij Krimarenko
Le Jurij Krimarenko je preskočil 2,32. Foto: EPA
Paula Radcliffe
Paula Radcliffe je v cilju pozirala z zastavo - dežnikom. Velika Britanija je šele zadnji dan osvojila prvo zlato medaljo. Foto: Reuters
Jeremy Wariner, Derrick Brew, Andrew Rock in Darold Williamson
Jeremy Wariner, Derrick Brew, Andrew Rock, Darold Williamson so ZDA pritekli še eno zlato medaljo. Foto: Reuters
Jelena Isinbajeva
Jelena Isinbajeva je poskrbela za enega od treh svetovnih rekordov. Foto: Reuters

25-letna atletinja je kopje vrgla 71,70 metra in svoj štiri leta star rekord popravila za 16 cm. Neverjetni dosežek ji je uspel že v prvi seriji. Nemka Christina Obergfoll je postala druga atletinja, ki je kopje vrgla čez 70 metrov. S 70,03 je postavila evropski rekord, svoj osebni rekord pa popravila kar za pet metrov. Tretja je bila še ena Nemka Steffi Nerius.

Dvojček Rašida Ramzija
V teku na 800 metrov je slavil Rašid Ramzi iz Bahrajna, ki je kot prvi atlet združil naslov svetovnega prvaka na 800 in 1.500 metrov. Olimpijski prvak Rus Jurij Borzakovski se je v zadnji krivini znašel v slabem položaju, zato je več kot zadovoljen s srebrom. Branilec naslova Djabir Said Guerni iz Alžirije je bil le peti.

Tek na 5.000 metrov je izpustil branilec naslova Kenisa Bekele, kar je razbilo močno etiopsko falango. Namesto tradicionalno hitrega teka smo videli uspavanko. "Sprehod" je izkoristil Kenijec Benjamin Limo, ki je v finišu ugnal Sileshija Sihineja. Slednji je bil drugi že v teku na dvakrat daljši razdalji. Presenečenje je pripravil tudi Avstralec Craig Mottram, ki je preprečil afriško zmagoslavje.

Dovolj je bilo 2,32
Ukrajinec Jurij Krimarenko je presenetljivo novi svetovni prvak v skoku v višino. Zadnja moška tehnična disciplina v Helsinkih je bila sila skromna, saj je le 22-letnemu tekmovalcu uspelo preskočiti 2,32 metra. Pa še Ukrajinec je bil uspešen v zadnjem poskusu. Srebro sta si razdelila Kubanec Victor Moya in Rus Jaroslav Ribakov.

Rusinja Tatjana Tomašova je ubranila naslov v teku na 1.500 metrov. V ciljnem šprintu je z najboljšim izidom sezone (4:00,35) strla odpor rojakinje Julije Čiženko in Olge Jegorove. Čiženkova je bila kasneje zaradi prerivanja diskvalificirana, kar je razveselilo Francozinjo Bouchro Ghezielle, ki je stopila na tretjo stopničko. Večino proge je vodila še ena Rusinja Jelena Soboleva, ki pa je bila na koncu četrta.

Paula končno zlata
Svoj prvi maratonski tek na največjih tekmovanjih je po pričakovanju dobila Britanka Paula Radcliffe. 31-letna tekmovalka je bila prepričljiva, saj je vodila od štarta do cilja. Za skoraj tri minute je popravila rekord svetovnih prvenstev, ki je bil v lasti Kenijke Catherine Nderebe. Branilka naslova, ki ji je pred tem Radcliffova odvzela tudi svetovni rekord, je bila več kot zadovoljna s srebrom. Presenečenje je pripravila Romunka Constantina Tomescu, ki je osvojila tretje mesto. Velika Britanija je zadnji dan tekmovanja tako osvojila svojo edino zlato medaljo.

Prvenstvo se je po tradiciji končalo s štafetnima tekoma 4 x 400 metrov. Oba teka sta se končala po pričakovanju. V moški konkurenci so slavili Američani. Jeremy Wariner je tako naslovu prvaka na 400 metrov dodal še štafetnega. Tekači iz Bahamov so si srebro pritekli z novim državnim rekordom. Tretji so bili Jamajčani.

Rusinje so bile prepričljive v ženski štafeti, ki po diskvalifikaciji ZDA v polfinalu niso imele pretiranega dela. Julija Pečonkina je po slavju na nizkih ovirah pobrala še eno zlato. Jamajčanke so se v finale uvrstile šele po času, tam pa presenetljivo osvojile srebro. Tekmovalke iz Velike Britanije so bile tretje.

10. SP je končan
Čeprav je svetovno prvenstvo v Helsinkih minilo v znamenju številnih odpovedi največjih zvezd atletike, pa je finska prestolnica videla obilo odlične atletike in tri svetovne rekorde (Rusinja Olimpijda Ivanova v hoji na 20 kilometrov, njena rojakinja Jelena Isinbajeva v skoku s palico in Kubanka Osleidys Menendez v metu kopja).

V zbirki medalj prevladujejo Američani, ki so osvojili kar 14 zlatih medalj, kar ni uspelo še nobeni velesili na prejšnjih prvenstvih. Osmerica slovenskih atletov je razočarala, saj je prvič v zgodovini SP-jev ostala brez enega samega finalnega nastopa.

Naslednji zbor vseh najboljših atletov sveta bo leta 2007 gostila Osaka.