Dončić je blestel v prvem polčasu, v katerem je dosegel 24 točk. V drugem delu mu met ni stekel. Foto: AP
Dončić je blestel v prvem polčasu, v katerem je dosegel 24 točk. V drugem delu mu met ni stekel. Foto: AP

24-letni Ljubljančan je na božični tekmi v Phoenixu nasul 50 točk, Mavericksi pa so zanesljivo ugnali Sunse (114:128). Varovanci Franka Vogla so v zadnjem mesecu ujeli pravo formo. Dobili so 12 od zadnjih 15 tekem in so že na mestih, ki vodijo neposredno v končnico.

Dončić je bil znova najboljši strelec Mavericksov. Poleg 34 točk je zbral še 9 podaj in 8 skokov v 39 minutah. Zadel je štiri trojke iz enajstih poskusov. Tim Hardaway je bil prav tako štirikrat natančen izza črte in je prispeval 17 točk.

Slab večer Duranta se ni poznal
Booker je zadel šest trojk iz desetih poskusov, zgrešil je le šest metov iz igre (17/23). Bradley Beal se je izkazal z 20 točkami in tudi slab strelski večer Kevina Duranta ni bil usoden za Phoenix. Dvakratni MVP finala Lige NBA je dosegel le 12 točk (4/10 iz igre, 0/4 za tri).

Irving in Dončić skupaj odigrala le polovico tekem
Pri gostiteljih so manjkali Kyrie Irving (v sredo si je proti Boston poškodoval palec na roki), Dwight Powell in Seth Curry, pri Sunsih pa veteran Eric Gordon. Dallas je odigral 44 tekem v letošnji sezoni, le na polovici pa sta bila oba zvezdnika na parketu.

Dallas ekspresno zapravil 16 točk naskoka
Mavericksi so odlično začeli tekmo, v uvodni četrtini so zadeli sedem trojk in na začetku druge četrtine povedli s 46:30. Booker se je razigral že ob koncu prvega polčasa, v katerem so Sunsi znižali razliko na 58:57. V tretji četrtini je odigral pravo simultanko, zadel je devet od enajstih metov. Vedno znova je prodrl do najljubšega položaja pri črti za proste mete in zlahka zadeval, mrežica se ni niti premaknila, tako natančni so bili njegovi meti. Dallas je bil brez idej v napadu, tretjo četrtino je izgubil z 20:43 in zadnjih 12 minut ni bilo več napetih.

Durant, Nurkić in Williams so prejeli tehnične napake po prerivanju v četrti minuti. Foto: AP
Durant, Nurkić in Williams so prejeli tehnične napake po prerivanju v četrti minuti. Foto: AP

Williams odrinil Duranta in še podžgal naelektreno vzdušje
Grant Williams je sijajno začel tekmo, zadel je dve trojki, v tretji minuti je prispeval že osem točk za vodstvo z 10:5. Veliko rivalstvo med ekipama je bilo hitro prisotno, na parketu je zavrelo že po štirih minutah, ko je Williams odrinil Duranta. Ko je zvezdnik Phoenixa ležal na tleh, Williams ni stopil nazaj, zato ga je Jusuf Nurkić odrinil. Na parketu je izbruhnilo prerivanje. Sodniki so si ogledali posnetek, Williams, Durant in Nurkić pa so prejeli tehnične napake. Mavericksi so v prvi četrtini zadeli kar sedem trojk in si nabrali devet točk naskoka (34:25).

Sunsi ujeli priključek tik pred odmorom
Drugo četrtino sta Hardaway in Dončić odprla z metoma izza črte za vodstvo s 40:25. Ljubljančana so večinoma podvajali. Ko pa je imel dovolj prostora, se je hitro odločil za mete z razdalje. Z devetih metrov je povišal na 46:30. V zadnjih petih minutah prvega polčasa so se Sunsi razigrali. Booker je bil z osmimi točkami najzaslužnejši za delni izid 17:4 in prednost Mavericksov je ob glavnem odmoru znašala le še točko (58:57). Dončić je bil najboljši strelec prvega dela s 24 točkami.

Devin Booker je bil neustavljiv v drugem polčasu. Foto: AP
Devin Booker je bil neustavljiv v drugem polčasu. Foto: AP

Simultanka Bookerja v tretji četrtini
Ljubljančan ni bil zadovoljen s sodniškimi odločitvami, že po izteku časa v prvem polčasu je prejel tehnično napako zaradi ugovarjanja. Booker je zadel prosti met na začetku drugega polčasa in začel niz Sunsov. Po minuti in 22 sekundah je moral Jason Kidd že vzeti minuto odmora (58:65).

Grant Williams se je znova zapletel v besedni obračun z Nurkićem, nato je jezo stresel še na sodnike in prejel drugo tehnično napako. Moral je v garderobo že po štirih minutah drugega polčasa. Sredi tretje četrtine se je Booker začel poigravati z obrambo gostiteljev in Phoenix je z delnim izidom 12:0 prevzel nadzor nad srečanjem (63:82). Kidd je v sedmih minutah vzel tri minute odmora, iskal je razigrano peterko, a je ni našel.

Dallas ni več zadeval za tri točke, obramba pa je bila katastrofalna. Booker je zadeval z vseh položajev, natančen je bil tudi z osmih metrov, največkrat pa s petih metrov malce z leve strani, kar je njegov najljubši položaj. Prednost Phoenixa je narasla že na 28 točk (72:100).

Dončić na klop že pet minut pred koncem
Na začetku zadnje četrtine sta Hardaway in Dončić znižala na 88:104. Booker je počival in Phoenix je imel težave v napadu. Ko se je sedem minut pred koncem vrnil na parket, je znova steklo. Ko je z novo trojko povišal na 94:117, se je Kidd odločil, da v igro pošlje rezerviste. Dončić je štiri minute in 48 sekund pred zadnjim piskom sirene sedel na klop.

Dončić razočaran po visokem porazu proti Phoenixu

Navijača Phoenixa odpeljali iz dvorane, potem ko je razjezil Dončića
"Ko smo si nabrali 16 točk prednosti, smo popustili v obrambi. Booker se je razigral in nas uničil. Prvih 18 minutah smo igrali zelo agresivno, potem pa smo popustili. V tej ligi je treba igrati agresivno v obrambi vseh 48 minut, brez osebnih napak seveda," je na novinarski konferenci povedal Dončić, ki je bil zelo slabe volje.

Eden izmed navijačev Phoenixa v American Airlines Centru mu je glasno sporočil, da je zelo utrujen. Svetoval mu je, naj gre na tekaško stezo ob klopi Dallasa. Večkrat ga je provociral in zvezdnik Dallasa je zahteval, da ga odstranijo iz dvorane, kar so varnostniki tudi storili.

"Celoten prvi polčas me je provociral eden izmed navijačev in zahteval sem, da ga odpeljejo iz dvorane. Vem, da plačajo za vstopnice, a res sem ga imel dovolj. Ne bom ponovil besed, ki jih je izrekel," je pojasnil Dončić.

Kidd: Preveč smo se ukvarjali s sodniki
"Pozna se, da so nekateri igralci utrujeni. Veliko tekem je že odigranih. Preveč smo se ukvarjali s sodniki in prejeli veliko tehničnih napak in tudi izključitev. Mislim, da je Luka dozorel, star je 24 let, veliko bolj zrelo deluje. Tudi Kobe Bryant, Michael Jordan in Larry Bird so se veliko prepirali s sodniki. Zvezdniki vedno pričakujejo, da bodo sodniki zapiskali osebne napake," je na novinarski konferenci razmišljal trener Kidd.

"Ne smemo si privoščiti tako slabega starta v drugi polčas. Obramba je bil slaba, Booker je bil vroč. Vseskozi so ga iskali in zadeval je z vseh položajev," je še dodal strateg Dallasa, ki je priznal, da trenutno niso v pravi formi.

Zgoščen spored tekem se bo nadaljeval tudi v naslednjih tednih. V petek Mavericksi gostujejo v Atlanti, v soboto pa v American Airlines Center prihaja Sacramento.

V San Franciscu so se poklonili pokojnemu Dejanu Milojeviću, ki je bil star le 46 let. Foto: AP
V San Franciscu so se poklonili pokojnemu Dejanu Milojeviću, ki je bil star le 46 let. Foto: AP

Bojevniki na čustveni tekmi ugnali Atlanto
V Chase Centru v San Franciscu je bil zelo čustven večer. Obe ekipi sta pred tekmo stali skupaj med poslušanjem srbske himne, ki so jo zaigrali v čast pokojnemu Dejanu Milojeviću. Pomočnik trenerja Bojevnikov je prejšnji torek doživel srčni napad med večerjo v Salt Lake Cityju. Odpeljali so ga v bolnišnico, kjer pa je nato v sredo umrl.

Glavni trener Steve Kerr je imel govor, pridružila sta se mu tudi Srba v dresu Atlante Bogdan Bogdanović in Igor Kokoškov. Trener, ki je Slovenijo popeljal do zlata na evropskem prvenstvu v Carigradu leta 2017, je zdaj pomočnik trenerja pri Hawksih.

Tudi jekleni Draymond Green je točil solze. Foto: AP
Tudi jekleni Draymond Green je točil solze. Foto: AP

Že pred tekmo se je Kerr zahvalil komisarju lige Adamu Silverju, ki je dovolil preložitev dveh tekem prejšnji teden. Poudaril je, da nihče v klubu ni mislil na košarko v zadnjih dneh, igralci so se prvič zbrali na torkovem treningu.

Golden State je igral prvo tekmo po prejšnjem ponedeljku. V prvem polčasu igra ni stekla, nato pa so se Bojevniki zbrali in zadnjo četrtino dobili s 33:20. Stephen Curry je zadel pet trojk, Jonathan Kuminga pa je bil nezgrešljiv (11/11 iz igre). To je bil tudi klubski mejnik, saj so Bojevniki 500-krat zapored razprodali dvorano.

Grant z izjemno trojko izsilil podaljšek, ki ga je odločil Brogdon
Najbolj napeto je bilo v Houstonu, kjer so imeli Rocketsi zmago že v svojih rokah, a so nato izgubili proti Portlandu po podaljšku s 131:137.

Alperen Sengun, ki je prispeval 30 točk, 10 skokov in 8 podaj, je 53 sekund pred koncem rednega dela povišal prednost Houstona na 122:118. Malcolm Brogdon je nato s trojko znižal zaostanek Blazersov, a ostale so le še tri sekunde. Aaron Holiday je z dvema prostima metoma 1,1 sekunde pred koncem povišal na 124:121. Po minuti odmora je Brogdon iz avta podal do Jeramija Granta, ki je z osmih metrov zadel trojko od table ob pisku sirene. V podaljšku je sijajni Brogdon dosegel pet točk za zmago Portlanda.

31. zmaga Oklahome in Minnesote
Na vrhu Zahoda je velika gneča. 31. zmago v sezoni sta dosegla Oklahoma in Minnesota ter se izenačila z Denverjem. Oklahoma se je veselila zmage v San Antoniu (114:140). Shai Gilgeous-Alexander je prispeval 32 točk in 10 podaj.

Minnesota je s 118:107 ugnala odpisani Washington. Anthony Edwards je dosegel 38 točk, Karl-Anthony Towns 27, Rudy Gobert pa 19 točk in 16 skokov.


Tekme 24. januarja:
DALLAS – PHOENIX
109:132 (34:25, 24:32, 20:43, 31:32)
Dončić 34 (11/24 iz igre, 4/11 za tri, prosti meti 8/12), 9 podaj in 8 skokov v 39 minutah, Hardaway 17 (4/10 za tri), Hardy 11 (3/4 za tri), G. Williams, Green in Lively po 8, Jones jr. in Exum po 6, Holmes 4, Lawson 3, Kleber in B. Williams po 2, Irving ni igral; Booker 46 (17/23 iz igre, 6/10 za tri) in 7 skokov, Beal 20 (8/15 iz igre, 3/7 za tri), Allen 15 (3/5 za tri), Durant 12 (4/10 iz igre, 0/4 za tri), 10 skokov in 7 podaj, Bates Diop 11, Nurkić 8, Okogie in Goodwin po 6, Metu, Eubanks, Vatanabe in Little po 2.

DETROIT – CHARLOTTE 113:106
Bogdanović 34 (12/23 iz igre, 5/10 za tri), Burks 15 (4/9 za tri), Duren 14; Miller 23 (5/10 za tri), Richards 21 in 10 skokov, Bridges 20 in 10 skokov.

WASHINGTON – MINNESOTA 107:118
Avdija 24 (4/5 za tri), Bagley (15 skokov) in Kuzma (14 skokov in 8 podaj) po 17; Edwards 38 (11/28 iz igre, 3/10 za tri, prosti meti 13/14), Towns 27 (11/24 iz igre, 2/10 za tri), Gobert 19 in 16 skokov.

MIAMI – MEMPHIS 96:105
Herro 18, Martin (3/4 za tri), Adebayo (15 skokov) in Butler (4/10 iz igre) po 15; V. Williams 25 (5/6 za tri), GG Jackson 17 (4/6 za tri), Jackson jr. (5/21 iz igre, 1/7 za tri) in Pippen jr. po 15.

HOUSTON – PORTLAND * 131:137
Sengun 30 (11/17 iz igre), 10 skokov in 8 podaj, Ja. Green 29 (12/24 iz igre), VanVleet 18, Brooks 14; Simons 33 (13/20 iz igre, 4/9 za tri), Grant 21 in 9 podaj, Brogdon 19 (3/7 za tri), Ayton 18 in 17 skokov.
* - po podaljšku

MILWAUKEE – CLEVELAND 126:116
Andetokumbo 35 (16/24 iz igre) 18 skokov in 10 podaj, Lillard 28 (8/21 iz igre, 2/9 za tri, prosti meti 10/11), Middleton 24 (8/15 iz igre); Mitchell 23 (10/24 iz igre, 2/11 za tri), Allen 21 (10/19 iz igre) in 12 skokov, Niang in Strus po 14.

SAN ANTONIO - OKLAHOMA CITY 114:140
Wembanyama 24 (9/18 iz igre) in 12 skokov, Vassell 21 (9/14 iz igre), Wesley 12; Gilgeous Alexander 32 (9/15 iz igre, 2/2 za tri, prosti meti 12/12) in 10 podaj, Wiggins 22 (4/6 za tri), Holmgren 17 (7/13 iz igre) in 9 skokov.

GOLDEN STATE – ATLANTA 134:112
Curry (7/16 iz igre, 5/8 za tri) in Kuminga (11/11 iz igre) po 25, Thompson 24 (8/18 iz igre, 5/10 za tri), Green in Wiggins po 12; Murray 23 (7/19 iz igre, 2/7 za tri), Johnson 21, Bogdanović 17 (4/9 za tri).


Tekme 25. januarja:
INDIANA – PHILADELPHIA
WASHINGTON – UTAH
BROOKLYN – MINNESOTA
MIAMI – BOSTON
NEW YORK – DENVER
GOLDEN STATE – SACRAMENTO
LA LAKERS – CHICAGO


Vzhodna konferenca:                    
BOSTON CELTICS           44 34 10  77,3
MILWAUKEE BUCKS          44 31 13  70,5
PHILADELPHIA 76ERS       42 29 13  69,0
CLEVELAND CAVALIERS      42 26 16  61,9
NEW YORK KNICKS          44 27 17  61,4
MIAMI HEAT               44 24 20  54,5
---------------------------------------
INDIANA PACERS           44 24 20  54,5
ORLANDO MAGIC            44 23 21  52,3
CHICAGO BULLS            45 21 24  46,7
ATLANTA HAWKS            44 18 26  40,9
---------------------------------------
BROOKLYN NETS            43 17 26  39,5
TORONTO RAPTORS          44 16 28  36,4
CHARLOTTE HORNETS        42 10 22  23,8
WASHINGTON WIZARDS       43  7 36  16,3
DETROIT PISTONS          44  5 39  11,4
Zahodna konferenca:                    
OKLAHOMA CITY THUNDER    44 31 13  70,5
MINNESOTA TIMBERWOLVES   44 31 13  70,5
DENVER NUGGETS           45 31 14  68,9
LOS ANGELES CLIPPERS     42 28 14  66,7
PHOENIX SUNS             44 26 18  59,1
NEW ORLEANS PELICANS     44 26 18  59,1
---------------------------------------
SACRAMENTO KINGS         42 24 18  57,1
DALLAS MAVERICKS         44 24 20  54,5
LOS ANGELES LAKERS       45 22 23  48,9
UTAH JAZZ                45 22 23  48,9
---------------------------------------
HOUSTON ROCKETS          43 20 23  46,5
GOLDEN STATE WARRIORS    41 19 22  46,3
MEMPHIS GRIZZLIES        44 17 27  38,6
PORTLAND TRAIL BLAZERS   44 13 31  29,5
SAN ANTONIO SPURS        44  8 36  18,2