Košarkarice so pripravljene na veliki izziv. Foto: www.alesfevzer.com
Košarkarice so pripravljene na veliki izziv. Foto: www.alesfevzer.com

Ko je Košarkarska zveza Slovenije (KZS) pred dvema letoma dobila organizacijo evropskega prvenstva za ženske, so bile napovedi o ciljih bistveno bolj visokoleteče, kot so le en teden pred začetkom tekmovanja. V reprezentanci zaradi spora s selektorjem ni dolgoletne kapetanke Nike Barič, prav tako pa KZS ni uspelo privabiti ameriške košarkarice, ki bi ekipi pomagala pod obročema.

Sorodna novica Slovenske košarkarice na domačem EP-ju brez pomoči iz tujine

Dovolj kakovosti na zunanjih položajih
Selektor Dzordzis Dikeulakos je moral prilagoditi sistem igralkam, ki jih ima na voljo. "V ekipi zaradi poškodb in drugih razlogov manjka kar nekaj igralk, zato bo Slovenija na EuroBasketu igrala nekoliko drugačno košarko kot v preteklih letih. Brez dvoma nam bi višina pod obročema prišla zelo prav, a imamo dovolj orožij na zunanjih položajih, da se enakovredno zoperstavimo tekmicam," pravi 54-letni strateg, ki je bil letos izbran za najboljšega trenerja ženske Evrolige.

Mlade imajo priložnost za napredek
Dikeulakos poudarja, da v slovenski reprezentanci vlada odlično vzdušje in da so predvsem mlade igralke zelo zagnane na treningih: "Kombinacija izkušenih in mladih igralk se je izkazala za zelo plodno. Mlada dekleta se zavedajo, da imajo enkratno priložnost za napredek, starejša pa vedo, da je pred njimi eno najpomembnejših tekmovanj v njihovih karierah in si želijo pomoči mladih igralk. Odlično sodelujejo, saj se vse zavedajo, da bodo v prihodnjih tednih na očeh slovenske javnosti."

Sorodna novica 14 dni pred začetkom Slovenkam misli že uhajajo proti prvenstvu

Za uvod tri tekme
Slovenija bo v predtekmovanju igrala v skupini C skupaj z Nemčijo, Veliko Britanijo in Francijo. Uvodna tekma jo čaka 15. junija proti Britankam, naslednji dan sledijo Nemke, 18. junija pa Francozinje.

Ne želi govoriti o ciljih
Prva ekipa se bo neposredno uvrstila v četrtfinale, drugo- in tretjeuvrščene pa bodo igrale repešaž. Skupina C se križa s skupino D, v kateri so Turčija, Madžarska, Slovaška in Srbija.
Grški strokovnjak, ki je letos italijansko ekipo Familia Schio popeljal do tretjega mesta v Evroligi, ne želi govoriti o ciljih na evropskem prvenstvu. Kot pravi, je zanj pomembna vsaka tekma posebej in da dlje od naslednje preizkušnje na parketu ne razmišlja: "Lahko vam zagotovim, da bodo igralke dale vse od sebe in da bo strokovni štab naredil vse za zmago. Kaj bo to prineslo na evropskem prvenstvu, pa bomo videli."