Benjamin Savšek je na svetovnih prvenstvih v slalomu na divjih vodah osvojil že šest medalj, od tega štiri v posamični konkurenci. Foto: Reuters
Benjamin Savšek je na svetovnih prvenstvih v slalomu na divjih vodah osvojil že šest medalj, od tega štiri v posamični konkurenci. Foto: Reuters

V slalomu bodo med kanuisti tekmovali Benjamin Savšek, Luka Božič in Klemen Vidmar, za katerega bo to prvo člansko prvenstvo, je pa letos nastopil na svetovnem pokalu v Španiji.

"Letošnja sezona je že vrhunska, poskušal pa bom tudi na sklepnem dejanju, svetovnem prvenstvu v Bratislavi, doseči lep uspeh in upam, da bom še bolj vesel. Proga mi zelo ustreza, zdaj so jo še nekoliko obnovili in spremenili. Voda je še bolj divja. Meni ustrezajo takšne divje proge, tako da upam, da se mi bo tudi tokrat izšlo z lepimi vožnjami," je pred začetkom nastopov za Kajakaško zvezo Slovenije povedal Savšek.

Kauzer pred 10 leti že prvak v Bratislavi

Olimpijski prvak v Bratislavo še po svetovni naslov

Vrnitve na bratislavske brzice se veseli tudi Peter Kauzer, ki je na stari progi pred desetimi leti drugič postal svetovni prvak. "Na zadnjih dveh tekmah svetovnega pokala sem pokazal, da je bila moja edina črna pika v letošnji sezoni na olimpijskih igrah. V čolnu se dobro počutim, v Bratislavi sem zmeraj užival in se počutim kot doma. Tudi zdaj, ko so spremenili progo, mi je zelo všeč. Moraš imeti občutek za divjo vodo, tako da je super in že komaj čakam svetovno prvenstvo," je povedal drugi kajakaš sezone svetovnega pokala. V kajakaški ekipi bosta Kauzerju družbo delala Martin Srabotnik in Niko Testen.

Eva Terčelj brani naslov prvakinje

V posebni vlogi je na Slovaško odšla Eva Terčelj, ki je na zadnjem SP-ju v Španiji priveslala do naslova svetovne prvakinje: "Vesela sem, da sem v takšnem položaju. Ni pa to nikakršno breme. To je nova tekma, novi pogoji, nov dan. Znova bo treba pokazati največ."

Visoko meri tudi Urša Kragelj, ki je bila na finalni tekmi svetovnega pokala v Pauju tretja, in se vrača v staro formo pred hudo poškodbo. Tretja članica kajakaške ekipe bo Ajda Novak, ki je z reprezentančnima kolegicama že blestela v ekipnih tekmah svetovnega in evropskega prvenstva.

Predstavitev ekstremnega slaloma

V ženskem kanuju bodo tekmovale Alja Kozorog, Eva Alina Hočevar in Lea Novak, v ekstremnem slalomu, novi olimpijski disciplini za Pariz 2024, pa bodo Slovenijo zastopali Ajda Novak, Alja Kozorog, Eva Alina Hočevar, Eva Terčelj, Martin Srabotnik, Tine Kancler, Vid Kuder Marušič in Marko Petek.

Naslov brani tudi Žnidarčič

V spustu na divjih vodah reprezentanco Slovenije predstavlja kar devet divjevodašev na čelu s svetovnim prvakom Nejcem Žnidarčičem. Foto: Nina Jelenc
V spustu na divjih vodah reprezentanco Slovenije predstavlja kar devet divjevodašev na čelu s svetovnim prvakom Nejcem Žnidarčičem. Foto: Nina Jelenc

Z visokimi cilji so na slovaško odšli tudi spustaši. Tokratna ekipa bo velika, saj jo sestavljajo kajakaši Nejc Žnidarčič, Anže Urankar, Simon Oven in Tim Novak, kajakašice Ana Šteblaj, Helena Domajnko in Živa Jančar ter kanuista Nejc Gradišek in Martin Gale, ki bosta veslala tudi v dvojcu.

Nejc Žnidarčič je na zadnjem SP-ju v Španiji osvojil naslov prvaka: "Zagotovo je cilj ubraniti naslov. Bo pa težko. Od vseh umetnih prog, na katerih smo do zdaj veslali, se mi zdi najbolj tehnično zahtevna, bolj nepredvidljiva, tako da bo potrebno tudi nekaj sreče. Letos mi je zmeraj zmanjkalo nekaj stotink, da bi prišel na najvišjo stopničko. Bil sem trikrat tretji in enkrat četrti, zato upam, da bo zdaj športna sreča na moji strani."

Vrhunec v soboto in nedeljo

Prvi dan prvenstva bodo podelili kolajne najboljšim v ekipnih tekmah, tako slalomske kot spustaške, četrtek in petek bosta namenjena kvalifikacijam v vseh treh divjevodaških disciplinah, v soboto so na sporedu polfinali in finali kajakašic in kajakašev v slalomu ter finale vseh kategorij v sprintu na divjih vodah, v nedeljo pa sledijo še polfinalne in finalne vožnje kanuistk in kanuistov v slalomu ter tekme na izpadanje v ekstremnem slalomu.