Luka Dončić in Janis Andetokumbo bosta po mnenju vodilnih v Ligi NBA prva zvezdnika prihajajoče sezone. Foto: Reuters
Luka Dončić in Janis Andetokumbo bosta po mnenju vodilnih v Ligi NBA prva zvezdnika prihajajoče sezone. Foto: Reuters

Dončić je v glasovanju za najkoristnejšega igralca prihajajoče sezone prejel 48 odstotkov glasov direktorjev vseh 30 klubov, ki so sodelovali v anketi. Za njim je zaostal prvi mož Milwaukeeja Janis Andetokumbo (34%), Joel Embiid iz Philadelphie je dobil 14 odstotkov glasov. Najboljši igralec finala Steph Curry je dobil en odstotek. MVP zadnjih dveh sezon je bil Nikola Jokić iz Denverja.

V boju zvezdnikov je Andetokumbo premagal Dončića pri vprašanju, koga bi direktorji izbrali kot nosilca moštva, okoli katerega bi zgradili ekipo. Grk je dobil 55 odstotkov glasov, Slovenec pa 45. Preostali niso dobili niti enega glasu.

Milwaukee je po mnenju direktorjev glavni favorit, da zmaga v sezoni 2022/23. Dobil je 43 odstotkov glasov. Na drugem mestu je branilec naslova Golden State s 25 odstotki prejetih glasov, tretji pa Los Angeles Clippers z 21 odstotki. Lanski finalist Boston je dobil 11 odstotkov glasov. Dallas je skupaj z Minnesoto šesti na zahodu, pred njima pa so Clippersi, Golden State, Phoenix, Denver in Memphis.

Anketa direktorjev Lige NBA ima že 21-letno tradicijo, po pravilih pa sodelujoči ne smejo glasovati za člane svojih ekip.