Footgolf je šport, pri katerem žogico za golf zamenjamo za nogometno žogo in jo z enako natančnostjo ter umirjenostjo kot pri golfu s čim manj udarci skušamo spraviti v luknjo, pojasnjuje predsednik Footgolf kluba Ptuj Matija Brodnjak. "Igra se na 18 lukenj v čudoviti naravi s številnimi ovirami, udarjamo z nogo, glede na to, da je premer luknje 53 cm, je treba biti konkretno natančen – od odbijališča do luknje od 70 do 250 metrov," razlaga.

Za footgolf se človek zlahka navduši, pravita igralca Ian Emeršič in Nik Kolar. "Lahko rečemo, da je križanec med dvema zelo dobrima športoma, to je najbolj popularnim nogometom in najbolj finančno podprtim golfom, tako da je kar dobra mešanica vsega skupaj. Vseeno moramo vedeti, da je golf šport džentelmenov, in tudi pri golfu se je treba tako obnašati, obstaja kodeks, obstajajo pravila," razlaga Ian Emeršič.

Nik Kolar pa pojasni, kako je sploh prišel v stik s footgolfom: "Korona je nekatere stvari vzela, meni pa je dala footgolf. Nismo se smeli družiti, igrati velikega in malega nogometa in potem je na sceno prišla ideja o footgolfu, ki smo ga v Radencih že imeli in so mi ga predstavili prijatelji ter sem ga v koronskem času začel igrati."

Že pred leti se je v ta nov šport zaljubil tudi Hrvat Tomo Zgorelac. "Na footgolf sem naletel tam nekje pred petimi, šestimi leti, slučajno na spletu. Odločil sem se, da ga poskusim zaigrati. V glavnem je odličen šport, takoj sem se vanj zaljubil zaradi lepega terena in same igre, ki je zanimiva. Eden zanimivejših športov, ki sem jih igral, ne potrebuješ veliko moči in kondicije, zelo je zanimiv."

Posebnost igre je tudi v tem, da se pri footgolfu pravzaprav ne tekmuje z drugimi, temveč sam s sabo in s terenom na igrišču, pravi aktualni svetovni prvak v footgolfu Argentinec Matias Perrone: "V prvi vrsti je to šport, ki ga lahko igraš z družino, starši, brati, sestrami, prijatelji, to je pomemben razlog, zakaj sem se odločil za ta šport. Če pa želiš tekmovati, imaš možnost na mednarodnih tekmovanjih in turnirjih. Če pa želiš igrati samo za zabavo, je tudi to mogoče. Mislim, da je to zelo celovit šport."

V Sloveniji trenutno deluje pet klubov v footgolfu, igrajo pa ga že v več kot 40 državah sveta.