Sezona formule ena naj bi se začela 5. julija z dirko za VN Avstrije. S koledarja svetovnega prvenstva 2020 so prvih deset dirk že prečrtali – ali so jih odpovedali ali pa prestavili. Foto: Reuters
Sezona formule ena naj bi se začela 5. julija z dirko za VN Avstrije. S koledarja svetovnega prvenstva 2020 so prvih deset dirk že prečrtali – ali so jih odpovedali ali pa prestavili. Foto: Reuters

Zaradi epidemije novega koronavirusa nič več ne bo, kot je bilo, opozarja vodja ekipe Red Bull Christian Horner. Ukrepi med dirkaškim koncem tedna bodo namreč izredno strogi. Horner je v pogovoru za časnik Autosport dejal, da bodo morali vsi sodelujoči sprejeti omejitve. Varnostni ukrepi bo poostreni, kot niso bili še nikoli. "Ukrepi bodo seveda drakonski. Če pa bomo lahko na ta način pomagali našemu športu, da si opomore, bomo na našem dirkališču morda nakazali tudi smer razvoja v tej sezoni, za zdaj seveda jasno brez gledalcev," je dejal prvi mož ekipe, katere pokrovitelj je tudi lastnik dirkališča na avstrijskem Štajerskem.

Zaradi omejevanja stikov in preprečevanja možnosti okužb bo potrebno zagotoviti majhne delovne skupine. "Morali bomo ustanoviti manjše skupine, na eno moštvo to pomeni največ 80 ljudi. Morali bodo potovati skupaj, bivati v istem hotelu, predvsem pa se ne bodo smeli družiti z drugimi ekipami," razmišlja Horner.

Dirke, kakršne so navijači poznali leta in desetletja, vsaj v bližnji prihodnosti ne bodo mogoče, opozarja Horner. "Od standardnega načina dirkanja bo ostalo malo, če bomo strogo upoštevali vsa pravila in omejitve."

Spielberg, ki bo prizorišče prvih dveh dirk, ima, poleg tega, da so v Avstriji med prvimi v Evropi začeli sproščati ukrepe po koronakrizi, še eno prednost: v bližini je zasebno letališče. To bi lahko močno olajšalo potovalne težave ekip, saj je prav trenutna nezmožnost, da bi potovali, glavna prepreka za načrtovanje preostanka sezone. Sedem ekip formule ena ima sicer sedež v Veliki Britaniji, Ferrari in Alpha Tauri v Italiji, Alfa Romeo Sauber pa v Švici.

Čeprav je kar nekaj kritik, da bi utegnilo 1500 ljudi iz vseh koncev sveta, ki bo kot del karavane formule ena pripotovalo v Spielberg, predstavljalo veliko tveganje za nov val okužbe, pa je želja, da se sezona končno začne, očitno prevelika. "Ne morem si predstavljati, da sploh ne bi dirkali. Dirko in tudi prvenstvo bomo izpeljali, vseeno, v kakšni obliki," je še povedal Horner.