Max Verstappen vse od lanske dirke za VN Madžarske (29. julij 2018) v Budimpešti, na kateri je odstopil, preizkušenj v formuli ena ni končal nižje od petega mesta. Niz traja že 15 dirk! Foto: EPA
Max Verstappen vse od lanske dirke za VN Madžarske (29. julij 2018) v Budimpešti, na kateri je odstopil, preizkušenj v formuli ena ni končal nižje od petega mesta. Niz traja že 15 dirk! Foto: EPA

Po številnih napakah v prvi polovici prejšnje sezone formule ena je Nizozemec postal tarča kritik. Od njega je moštvo pričakovalo veliko več, to mu je dalo tudi vedeti.

Na določenih dirkah je celo presegel pričakovanja. Postal je zelo zrel, tudi sicer boljše sodeluje z ekipo inženirjev pri razvoju dirkalnika. Mislim, da v vsem tem uživa.

Christian Horner

Krivulja se je strmo navzgor obrnila v drugi polovici sezone, na naslednjih devetih dirkah se je kar sedemkrat povzpel na oder za zmagovalce (zmagal je v Mehiki), preizkušnje nikoli ni končal slabše od petega mesta.

O lanski monaški preizkušnji je dolgo premišljeval
Dobro formo 21-letni dirkač Red Bulla nadaljuje tudi letos. Vrgel je rokavico ferrarijema Sebastianu Vettlu in Charlesu Leclercu, dvakrat se je uvrstil na oder zmagovalce (VN Avstralije, VN Španije), zelo blizu stopničk je bil tudi na zadnji dirki v kneževini, kjer je zaradi petsekundnega pribitka po koncu dirke VN Monaka končal na četrtem mestu. "Če se ozrem nazaj, lahko rečem, da je bila dirka pred letom dni tu v kneževini definitivno najnižja točka v njegovi karieri. Na razpolago je imel zmagoviti dirkalnik, ki pa ga je uničil na tretjem prostem treningu in je posledično ostal brez kvalifikacij. O tem je dolgo premišljeval. Od lanske dirke v Montrealu je prestavil v višjo prestavo, od tedaj je fenomenalen," je povedal Christian Horner, vodja moštva Red Bull.

Sorodna novica Verstappen v vzvratnih ogledalih najboljših vse večji

Levjesrčno dirkanje v kneževini
Še posebej je Horner navdušen nad predstavo svojega prvega dirkača v Monte Carlu. "Max je dirkal na meji zmogljivosti dirkalnika. Z odličnim štartom je zapeljal ob bok Bottasu, a ni bil v pravem položaju, da bi ga lahko prehitel. Mehaniki so med postankom svoje delo opravili brezhibno in ga hitro poslali ven. Vrinil se je pred Bottasa. vse je bilo po pravilih. Žal pa je prostora v Monaku bolj malo, zato je prišlo do trka, zaradi katerega so komisarji Maxa kaznovali s petimi sekundami pribitka. Do konca dirke je dirkal levjesrčno. Storil je vse, da bi napadel in prehitel Lewisa. Izbrali smo boljšo taktiko. Takoj, ko je bilo možno, je poskušal smukniti v vodstvo, a mu ni uspelo. Bil je drugi, vendar je zaradi kazni na koncu osvojil četrto mesto. Velika škoda, še posebej po takšni predstavi," je poudaril Horner.

Sorodna novica Pri Red Bullu računajo na zrelejšega Verstappna

Zrelejši Max tudi bolj sodeluje z inženirji
Že med zimskimi testiranji se je z mladeničem usedel nekdanji dirkač in motošportni direktor Red Bulla dr. Helmut Marko, ki se je s Verstappnom odkrito pogovoril o potrpljenju. Tega v prejšnjih sezonah ni pokazal, prevečkrat se je brezkompromisno spustil v boj in si pokvaril uvrstitev. Tokrat je drugače. "Letos je sijajno odprl sezono. Na določenih dirkah je celo presegel pričakovanja. Postal je zelo zrel, tudi sicer boljše sodeluje z ekipo inženirjev pri razvoju dirkalnika. Mislim, da v vsem tem uživa," je še povedal Horner, ki naj bi se po poročanju italijanskih medijev zanimal za usluge Nica Hülkenberga (Renault). Ta utegne po koncu sezone zamenjati Pierra Gaslyja, čigar predstave so letos pod pričakovanji.

Verstappen je daleč najuspešnejši nizozemski dirkač vseh časov. V zgodovini formule ena jih je sicer dirkalo petnajst. Foto: EPA
Verstappen je daleč najuspešnejši nizozemski dirkač vseh časov. V zgodovini formule ena jih je sicer dirkalo petnajst. Foto: EPA

Vse uvrstitve Maxa Verstappna na oder za zmagovalce v formuli ena:

LetoMestoDirkaPrizorišče
20161.VN ŠpanijeBarcelona
20171.VN MalezijeKuala Lumpur
20171.VN MehikeCiudad de Mexico
20181.VN AvstrijeSpielberg
20181.VN MehikeCiudad de Mexico
20162.VN AvstrijeSpielberg
20162.VN Velike BritanijeSilverstone
20162.VN MalezijeKuala Lumpur
20162.VN JaponskeSuzuka
20172.VN JaponskeSuzuka
20182.VN FrancijeLe Castellet
20182.VN SingapurjaMarina Bay
20182.VN ZDAAustin
20182.VN BrazilijeSao Paulo
20163.VN NemčijeHockenheim
20163.VN BrazilijeSao Paulo
20173.VN KitajskeŠanghaj
20183.VN ŠpanijeBarcelona
20183.VN KanadeMontreal
20183.VN BelgijeSpa-Francorchamps
20183.VN JaponskeSuzuka
20183.VN Abu DabijaJas Marina
20193.VN AvstralijeMelbourne
20193.VN ŠpanijeBarcelona