Foto:
Foto:
Zaradi sodelovanja pri atentatu na Zorana Djindjića je vloženih 44 obtožnic.

Obtožnica bremeni prvoobtoženega - poveljnika in namestnika poveljnika teritorialne obrambe v Vukovarju - Miroljuba Vujovića in Stanka Vujanovića, da sta 20. novembra 1991 organizirala in podrejenim ukazala nečloveško ravnanje in umor najmanj 192 ujetih pripadnikov hrvaških oboroženih sil.

Prvo sojenje spremljajo predstavniki haaškega sodišča, Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, veleposlaništva ZDA v Beogradu, posameznih nevladnih organizacij in mnogo novinarjev.

Sojenje naj bi med drugim pokazalo, ali je Srbija sposobna sama soditi obtoženim za vojne zločine.

Prestavljeno sojenje Djindjićevim morilcem
Sodni senat je zaradi obstrukcije posameznih branilcev prekinil postopek proti Djindjićevim morilcem in napovedal nadaljevanje za 13. aprila. Senat je odvetnikom Dušana Krsmanovića odzvel pooblastila za zastopanje, obtožencu pa naložil, da v treh dneh najame druge branilce. Včeraj so začeli brati njegovo izjavo, ki jo je dal takoj po aretaciji, a dela niso dokončali.

Ubit očividec Djindjićevega umora
Eden od očividcev atentata na srbskega premierja Zorana Djindjića, Kujo Kriještorac, je bil prejšnji teden umorjen pred svojim domom. Po poročanju radia B92 je bil Kriještorac lastnik verige prodajaln, zato ne izključujejo, da je bil žrtev izsiljevalcev. Zastopnik Djindjićeve družine je povedal, da ne ve, ali je zadnji umor kakor koli povezan z njegovim pričanjem na sojenju proti 13 obtožencem za Djindjićev umor.

Kriještorac je preiskovalnim organom povedal, kaj je videl na dan umora srbskega premierja, predvideno pa je bilo tudi, da bi pričal na sojenju proti obtožencem za Djindjićev umor.